31 Ιουλ 2010

Η λεσβία κοινωνική μητέρα δεν μπορεί να αναγκαστεί να πληρώνει διατροφή

Η λεσβία κοινωνική μητέρα δεν μπορεί να αναγκαστεί να πληρώνει διατροφή

Μια λεσβία της οποίας η πρώην συντρόφισσα γέννησε ένα παιδί μέσω τεχνητής γονιμοποίησης δεν μπορεί να υποχρεωθεί να καταβάλει διατροφή, αποφάνθηκε ένας δικαστής του High Court σήμερα.

Ο δικαστής κ. Moylan είπε πως το πρώην ζευγάρι ποτέ δεν τέλεσε από μια αστική τελετή συμφώνου συμβίωσης καθώς υπάρχει η νομοθεσία, η οποία θα παρείχε μεγαλύτερη νομική προστασια, η γυναίκα που δεν γέννησε το παιδί δεν μπορούσε να οριστεί πλήρως ως ''γονέας'', σύμφωνα με την ισχύουσα αγγλική νομοθεσία.

Είπε ότι η γυναίκα, η οποία έγινε γνωστή μόνο ως B, ήταν μια ''κοινωνική και ψυχολογική γονέας'' του παιδιού που γεννήθηκε το 2000.

Αλλά είπε ότι ο νόμος διακρίνει μεταξύ της φυσικής “μητέρας'' και της νομικής.

''Έχω καταλήξει στο σαφές συμπέρασμα πως, εναντίον εκείνης της οποίας μπορούν να δοθούν δικαστικές εντολές-αποφάσεις ... περιορίζονται σε εκείνη που είναι μητέρα με τη νομική έννοια του όρου αυτού''.

Ο δικαστής είπε πως η Β είχε κερδίσει μια εντολή του δικαστηρίου στην κοινή κατοικία με το παιδί και είχε αποκτήσει ως εκ τούτου τη γονική μέριμνα.

''Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ένα πειστικό σημείο εκτός από το γεγονός ότι η απλή απόκτηση της γονικής μέριμνας είναι προφανές ότι δεν προορίζεται για να γίνει κάποια μια νομική μητέρα, όταν δεν θα μπορούσε άλλως να είναι κάτι τέτοιο''.

Ο δικαστής πρόσθεσε:''Από ορισμένες απόψεις, το αποτέλεσμα στην περίπτωση αυτή μπορεί να φαίνεται πως προκαλεί αντικειμενικά έκπληξη.

''Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, είναι καθήκον του νομοθετικού σώματος να καθορίσει ποια θα πρέπει να είναι οικονομικά υπεύθυνη για τα παιδιά, αν είναι να επεκταθεί πέρα από εκείνες που είναι νόμιμες-οι γονείς ...".

''Εάν επρόκειτο να επεκταθεί ο ορισμός ώστε να περιλαμβάνει οποιανδήποτε η οποία λειτούργησε ως γονέας, δεν βλέπω πώς θα μπορούσαν να καθοριστούν σωστά τα όρια ενός τέτοιου εκτεταμένου ορισμού κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει επαρκή νομική ασφάλεια''.

Είπε ότι δεν είναι τα δικαστήρια που πρέπει να αποφασίσουν πως ένα πρόσωπο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μητέρα και συνεπώς είναι ανοικτή-υπόχρεη σε οικονομικές υποχρεώσεις.

Ο δικαστής κ. Moylan, ο οποίος εξέδωσε την απόφασή του στη Λίντς-Leeds, είπε ότι η μητέρα του παιδιού η οποία προσδιορίζεται ως Τ, είχε υποστηρίξει με τη νομική ομάδα της πως η Β ήταν νόμιμη συντρόφισσα.

Είπε ότι ξεκίνησε μια σχέση το 1994 και έζησαν μαζί μέχρι το 2007.

Η Τ έμεινε έγκυος χρησιμοποιώντας ένα άγνωστο δότη μέσω εξουσιοδοτημένης κλινικής αφ' ότου και οι δύο αιτήθηκαν για να περάσει την ιατρική διαδικασία εκείνη.

Όταν η σχέση τις τελείωσε, η Β εξέδωσε αίτησης για άδεια παραμονής και επαφής και τον Ιανουάριο της περασμένης χρονιάς ο περιφεριακός δικαστής εξέδωσε μια διαταγή κοινής παραμονής-κατοικίας.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου κλήθηκε να αποφανθεί επί του αν η Β είναι μητέρα υπό την Νομοθεσία Παιδιών, η οποία καθορίζει εάν το δικαστήριο είχε δικαιοδοσία να προβεί σε οικονομική εντολή-διάταξη εναντίον της.

Η νομική ομάδα Iain Goldrein QC, που αντιπροσωπεύει την T, είχε υποστηρίξει σε μια ιδιωτική ακρόαση τον Μάρτιο ότι τα μέρη (ενάγουσες) συμφώνησαν να συμμετάσχουν από κοινού στη γέννηση του παιδιού και οι δύο, στη συνέχεια ανέλαβαν το ρόλο των γονέων του παιδιού και εξακολουθούν να το πράττουν.

Η νομική ομάδα Charles Hyde, QC, που εκπροσωπεί την B, είπε πως η πελάτισσά της δεν ήταν η μητέρα στο πλαίσιο του νόμου και το δικαστήριο δεν είχε εξουσία να εκδώσει εντολή για διατροφή.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.7.10 και το μεταφράσαμε, από την εφημερίδα The Telegraph, στην http://www.telegraph.co.uk/family/7836164/Lesbian-mother-cannot-be-forced-to-pay-maintenance.html