29 Ιουλ 2010

OSCE, ODIHR και ΜΚΟ θέτουν τα queer θέματα

Ως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτισών κλήθηκαν να υποβάλουν τις συστάσεις τις εκ των προτέρων, και να τις συζητήσουν σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στις 28 Ιουνίου, η ILGA-Europe ήταν ιδιαίτερα δραστήρια.

Το γραφείο του ΟΑΣΕ-OSCE για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR) μάς προσκάλεσε σε στρογγυλή τράπεζα της οποίας το πάνελ ήταν αφιερωμένο στα εγκλήματα μίσους, καθώς και να συμμετάσχουμε στην ομάδα εργασίας που είναι επιφορτισμένη με την επεξεργασία των τελικών συστάσεων.

Οι ΜΚΟ είχαν έναν ακόμη τρόπο για να εκφράσουν τη γνώμη τις, και η ILGA-Europe, μαζί με άλλες ΛεΠΑΤ οργανώσεις, προέβη σε ορισμένες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των κατάλληλων συνεδριών του συνεδρίου: η καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, το ρόλο της νομοθεσίας, την επιβολή του νόμου, η συλλογή στοιχείων-δεδομένων και την πολιτική της κοινωνίας των πολιτισών στην καταπολέμηση και την πρόληψη της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, το ρόλο της εκπαίδευσης για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού της διαφορετικότητας, και την αντιμετώπιση των δημόσιων εκδηλώσεων μισαλλοδοξίας.

Επειδή αυτή η υψηλού επιπέδου διάσκεψη διοργανώθηκε στο Καζακστάν από την Προεδρία του Συμβουλίου του ΟΑΣΕ-OSCE για το 2010, ήταν επίσης μια μοναδική ευκαιρία για να βοηθηθούν οι τοπικές LGBT ΜΚΟ,
της Λάβρυς-LABRYS (Κιργιστάν) , το πρόγραμμα της PRECIS, και της Amulet (Καζακστάν), ώστε να πετύχουν ορατότητα. Για το σκοπό αυτό η ILGA-Europe διοργάνωσε παράλληλη εκδήλωση σχετικά με την κατάσταση των LGBT στην Κεντρική Ασία, στην οποία συμμετείχαν άλλες ΜΚΟ και τα μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

H Λάβρυς-LABRYS, η ILGA-Europe, η Amulet και η COC των Κάτω Χωρών είχαν επίσης σειρά συναντήσεων με διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες: του Βελγίου, του Καζακστάν, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ. Η τελική διακήρυξη της διάσκεψης, η οποία εκδόθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Καζακστάν, δεν κάνει καμία αναφορά στα ΛεΠΑΤ θεμελιώδη δικαιώματα, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι στον ΟΑΣΕ-OSCE η λήψη αποφάσεων έγινε με την ομόφωνη συναίνεση των 56 συμμετεχουσών χωρών.

Το θετικό είναι ότι οι ΗΠΑ, καθώς επίσης και ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Ισπανίας, διασφαλίζει την αναφορά των ΛεΠΑΤ θεμελιωδών δικαιωμάτων στις σχετικές παρεμβάσεις.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.7.10 και το μεταφράσαμε από την ILGA