20 Ιουλ 2010

Η ILGHRC έγινε σύμβουλος στον ΟΗΕ

H Διεθνής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λεσβιών και Γκέι (ILGHRC) η οποία απολαμβάνει συμβουλευτικού καθεστώτος στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ.

Το σώμα των ΗΠΑ για τα ΛεΑΤ δικαιώματα άσκησε πιέσεις για πιστοποίηση από την χρονιά 2007 να γίνει η δέκατη οργάνωση για LGBT δικαιώματα που πρέπει να αναγνωριστεί από το συμβούλιο.


Το 54-μελές Συμβούλιο ενέκρινε την αίτηση της ομάδας για το συμβουλευτικό καθεστώς με ψήφους 23-13 και 13 αποχές.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η ILGHRC μπορεί να συμμετάσχει με πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, μέσω συμμετοχής σε συνεδριάσεις, της υποβολής δηλώσεων και τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Η Cary Alan Johnson, διευθύντρια της ILGHRC, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση είναι μια επιβεβαίωση ότι οι φωνές των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, γκέι και τρανς θα έχουν μια θέση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως μέρος μιας ζωτικής κοινότητας της κοινωνίας των πολιτισών.

"Το σαφές μήνυμα εδώ είναι ότι αυτές οι φωνές δεν πρέπει να φιμώνονται και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να αμφισβητούνται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου".

Η ομάδα αγωνίζεται να κερδίσει τη διαπίστευση τις τρείς τελευταίες χρονιές και πιστεύει ότι υποβλήθηκαν σε ΛεΑΤφοβικές ερωτήσεις και διαδικαστικά εμπόδια επειδή είναι μια LGBT οργάνωση.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 19.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/19/us-lgbt-group-gains-un-accreditation/

---- --------------------- ---------------------- --------

[...]

Η σημερινή απόφαση ανέτρεψε μια “μη ανάληψη δράσης" ψηφοφορία στην Eπιτροπή για τις ΜΚΟ που απειλούσε να θεσπίσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο και τη δυνατότητα των οργανόσεων που θεωρούνται αμφιλεγόμενες να στερούνται συνεχώς την ευκαιρία να θέσουν τη αίτηση τις σε ψηφοφορία ακόμη και αφού έχουν υποστεί την απαιτούμενη εξέταση.

Η ψηφοφορία σηματοδοτεί, επίσης, της αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου μιας ποικιλόμορφης και ενεργής κοινωνίας των πολιτισών στον ΟΗΕ. Προς στήριξη της προόδου της αίτησης της ILGHRC, μια ομάδα πάνω από 200 ΜΚΟ από 59 χώρες ενέκριναν μια επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, απαιτώντας δίκαιη και μη διακριτική μεταχείριση και την υποστήριξη των στόχων της ILGHRC ενισχύοντας τις φωνές ΛΕΠΑΤ στη διεθνή σκηνή.


“Ως υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ΛεΠΑΤ που ζουν σε χώρες όπου η λεσβοφοβική διάκριση, είναι καθημερινή πραγματικότητα, γιορτάζουμε τη διαπίστευση της ILGHRC στον ΟΗΕ", δήλωσε ο Frank Mugisha, πρόεδρος των σεξουαλικών μειονοτήτων της Ουγκάντα (SMUG), μία από τις 13 ΜΚΟ από την Ουγκάντα που έκανε δημόσια έκκληση για το ότι η ILGHRC πρέπει να διαπιστευθεί. "Η πρόσβαση ILGHRC στον ΟΗΕ σημαίνει ότι και εμείς θα έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στους διεθνείς μηχανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι για τη ζωή LGBT”.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε θερμά την αίτηση της ILGHRC, ζητώντας να διεξαχθεί η ψηφοφορία τόσο στην Επιτροπή των ΜΚΟ όσο και στο ECOSOC. Η Πρέσβυρα Susan Rice, Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε δημόσια την αίτηση της ILGHRC. Επιπλέον, 14 μέλη της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 4 γερουσιαστίνες-ες έστειλαν επιστολές υποστήριξης για την αίτηση της ILGHRC προς όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ. Μεταξύ αυτών ήταν και ο γερουσιαστής John Kerry, πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας Εξωτερικών Σχέσεων και ο Howard Berman από το Κογκρέσο, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η νίκη συνεχίζει την ανοδική πορεία για τα ΛεΠΑΤ Δικαιώματα στον ΟΗΕ. Επιτρέπει στην ILGHRC να συμμετάσχουν με έναν πιο επίσημο τρόπο στις συνεδριάσεις του, να υποβάλει δηλώσεις καθώς και να συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη και τις κυβερνήσεις στην διεθνή αρένα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Γιορτάζουμε την απόφαση αυτή," δήλωσε ο Toni Reis, πρόεδρος της LGBT ΜΚΟ από την Βραζιλία, Associação Brasileira de Lésbicas, Gays, Bissexuais, Travestis e Transexuais (ABGLT) - ότι το 2009 ήταν η τελευταία οργάνωση LGBT που τέθηκε στην ίδια θέση-status. "Είναι ζωτικής σημασίας οι LGBT ΜΚΟ να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις συζητήσεις στον ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα – εν τούτοις στο μέλλον, οι οργανώσεις θα πρέπει να λαμβάνουν πλήρεις και δίκαιες αναθεωρήσεις-κριτικές - ενώπιον της ίδιας της Επιτροπής για τις ΜΚΟ".

Παρά τις περιορισμένες ευκαιρίες που προσφέρονται στις μη διαπιστευμένες ΜΚΟ, η ILGHRC έχει μια μακρά ιστορία υποστήριξης στον ΟΗΕ των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Η οργάνωση υπερασπίστηκε τα σεξουαλικά δικαιώματα που έπρεπε να περιληφθούν στις επίσημες συζητήσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στο Πεκίνο την χρονιά 1995, μίλησε κατά την πρώτη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για το hiv aids τhn 2001 και τις τελευταίες χρονιές ήταν μέρος μιας συνεργασίας μεταξύ των ΜΚΟ και των υποστηρικτικών μελών που οδήγησαν στην πρωτοποριακή Δήλωση της UNGA την 2008 για τον Σεξουαλικό Προσανατολισμό και την Ταυτότητα του Κονωνικού Φύλου, την οποία υπέγραψαν 67 χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Η ψηφοφορία των χωρών που χορήγησε στην ILGHRC το καθεστώς ειδικής συμβούλου έχει ως εξής:

Χώρες που ψήφισαν υπέρ - 23

* Argentina
* Australia
* Belgium
* Brazil
* Canada
* Chile
* Estonia
* Finland
* France
* Germany
* Guatemala
* Italy
* Japan
* Liechtenstein
* Malta
* Norway
* Peru
* Poland
* Rep. of Korea
* Slovenia
* United Kingdom
* United States
* Uruguay

Χώρες που ψήφισαν κατά - 13

* Bangladesh
* China
* Comoros
* Egypt
* Malaysia
* Morocco
* Namibia
* Niger
* Pakistan
* Russian Fed.
* Saudi Arabia
* Venezuela
* Zambia

Χώρες που απήχαν - 13

* Bahamas
* Cote D'Ivoire
* Ghana
* India
* Mauritius
* Mongolia
* Mozambique
* Philippines
* Rep. of Moldova
* Rwanda
* Saint Kitts & Nevis
* Turkey
* Ukraine

Απούσες χώρες - 5

* Cameroon
* Congo
* Guinea-Bissau
* Iraq
* Saint Lucia


Α* UNGA= Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών, Δήλωση Επιβεβαίωσης Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συμπεριέλαβε τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου, στις 8.7.09, μπορείτε να την διαβάσετε στην αγγλική εδώ.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 19.7.10 και το μεταφράσαμε από την ILGHRC στην http://www.iglhrc.org/cgi-bin/iowa/article/pressroom/pressrelease/1169.html