15 Ιουλ 2010

Η Linda Lingle, συνέκρινε το σύμφωνο συμβίωσης ως ανοχή στην αιμομιξία

Η Linda Lingle, κυβερνήτιδα της Χαβάης άσκησε βέτο στη νομοθεσία σύμφωνου συμβίωσης, την συνέκρινε με την ανοχή την αιμομιξία.

Η νομοθεσία πέρασε από τη βουλή και θα δίνει τόσο στα queer ζευγάρια όσο και στα ετερό το δικαίωμα να αναγνωρίζονται οι σχέσεις τους, δίνοντας όλα τα δικαιώματα του γάμου.

Ωστόσο, η κ. Lingle αντέταξε, λέγοντας ότι η νομοθεσία είναι «κατ'ουσίαν, λεσβιακός γάμος με άλλο όνομα" και πρόσθεσε ότι μια απόφαση «τόσο σημαντική θα πρέπει να αποφασιστεί από το λαό".

Μιλώντας στις 8.7.10 στη ραδιοφωνική εκπομπή του Rick Hamada, προφανώς γνώριζε ότι τα πρώτα ξαδέλφια επιτρέπεται να τελούν γάμο στην πολιτεία.

Είπε: "Έκείνες που θέλουν την νομοθεσία, το θέτουν ως θέμα ατομικών δικαιωμάτων, και φυσικά, οι υπέρμαχες της νομοθεσίας, την βλέπουν ως ζήτημα ατομικών δικαιωμάτων. Και τις καταλαβαίνω που εξάγουν το συμπέρασμα αυτό”.

"Αλλά η άλλη πλευρά, επισημαίνει πως, δεν επιτρέπουμε σε άλλες να νυμφευθούν ακόμη κι αν - αυτό δεν είναι ατομικό δικαίωμα για αυτές. Τα πρώτα ξαδέλφια (ανιούσα συγγένεια) δεν μπορούν να τελέσουν γάμο, ή μια αδελφή με έναν αδελφό και τέτοια πράγματα.

"Έτσι, υπάρχουν περιορισμοί, όχι πως το θέτω στην ίδια ακριβώς κατηγορία. Αλλά η κατιούσα συγγένεια, πραγματικά δεν μπορεί να είναι δικαίωμα των πολιτισών, αν θέλουμε να περιορίσουμε άλλες περιπτώσεις, και έχει διαπιστωθεί πως οι νομικοί περιορισμοί σε αυτές τις άλλες περιπτώσεις, [είναι συνταγματικοί]".

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Honolulu Civil Beat, μια αναγνώστρια ρώτησε γιατί η κα Lingle αγνοούσε τους νόμους της πολιτείας καταγωγής της, σχετικά με το γάμο και πως το υπουργείο υγείας επιβεβαιώνει ότι πρώτα ξαδέλφια μπορούν να τελέσουν γάμο.

Η ΜΚΟ Lambda Legal και η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών της Χαβάης έχουν δηλώσει ότι θα μηνύσουν την πολιτεία κατά του βέτο και έχουν ετοιμαστεί για δίκη.

Η Laurie Temple, δικηγορίνα για την ACLU, δήλωσε: «Είμαστε προφανώς απογοητευμένες που η Κυβερνήτιδα Lingle, για άλλη μια φορά, χρησιμοποίησε την εξουσία της για να αρνηθεί στο λαό της Χαβάης τα ατομικά του δικαιώματα.

"Ευτυχώς για τον λαό της Χαβάης, ωστόσο, σύνταγμά μας αποφεύγει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Εάν η κυβερνήτιδα δεν τιμήσει τον όρκο της να επικυρώνει το Σύνταγμα, τα δικαστήρια θα το κάνουν".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 13.7.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/13/18335/