16 Ιουλ 2010

Διακρίσεις κατά των Queer στην Αρμενία

[...]
Ακριβή στοιχεία για την Αρμενία δεν είναι διαθέσιμα, αλλά αποδεχόμενες τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών τα οποία αποδεικνύουν ότι οι Λεσβίες, Πούστηδες, Αμφισεξουαλικές και Τρανς, LGBT, αποτελούν μεταξύ 4-7% των πληθυσμών των περισσότερων χωρών, ο αριθμός για την Αρμενία θα είναι 12.000 ή 13.000 . Το κύριο σημείο συνάντησης για τις ΛεΠΑΤ της Αρμενίας είναι το πάρκο Mankakan κοντά στο Δημαρχείο της πόλης Ερεβάν-Yerevan.


Σε διπλανές οδούς, συγκεντρώνονται τρανς εργαζόμενες στο σεξ μετά τις 10 ή τις 11 το βράδυ.

[...]

Το 2008, η Αρμενία επικύρωσε μια σειρά διεθνών συμφωνιών σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου, αλλά στη κοινότητα των ΛεΠΑΤ εξακολουθεί να υπάρχει μια ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας. Η Mamikon Hovsepyan, η οποία είναι επικεφαλής της PINK, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης-ΜΚΟ που εργάζεται για την πρόληψη σεξουαλικών νοσημάτων, η ΛεΠΑΤ κοινότητα αγωνίζεται, διότι τα αρνητικά στερεότυπα είναι ευρέως διαδεδομένα και είναι δύσκολο να ζήσουν ανοιχτά. "Η μισαλλοδοξία ξεκινά στην οικογένεια. Οι Αρμένιες-οι δεν κατανοούν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμό τις δεν είναι αρρώστια", είπε η Hovsepyan.

"Η οργάνωση “Είμαστε υπέρ της κοινωνικής ισότητας”, προσπαθεί να πείσει την εργοδοσία να επαναπροσλάβει τις ΛεΠΑΤ εργαζόμενες, οι οποίες έχουν απολυθεί (εξ' αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού). Φυσικά, επαναπροσλαμβάνονται, αλλά σύντομα κάποια δικαιολογία βρίσκεται για να απολυθούν ξανά. Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι είσαι κακή εργαζόμενη ή έχεις κάνει κάτι λάθος".

Το γραφείο διαμεσολάβησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αρμενίας φαίνεται ότι αγνοεί πως οι ΛεΠΑΤ αντιμετωπίζουν διακρίσεις, λέγοντας πως, δεν έχει υπάρξει επίσημη καταγγελία στον τομέα αυτό.

"Δεχόμαστε μη αφηρημένες καταγγελίες, όπως ότι εισπράτουν μίσος ή τις αγνοούν, αλλά τίποτα συγκεκριμένο", είπε ο Grigori Grigoryants, εκπρόσωπος του γραφείου διαμεσολάβησης. "Υπάρχει μισαλλοδοξία κατά των ΛεΠΑΤ στην Αρμενία, λόγω των θρησκευτικών απόψεων, αλλά τίποτα ρητά παράνομο δεν γίνεται εναντίον τις ή δεν έχουν κατατεθεί σε εμάς συγκεκριμένες καταγγελίες".

Η Hovsepyan, ωστόσο, δήλωσε ότι η άρνηση των ευκαιριών απασχόλησης είναι πραγματικό πρόβλημα. Είπε πως δεκάδες ΛεΠΑΤ καταφεύγουν να εργάζονται στο σεξ, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες θέσεις εργασίας.


"Φυσικά υπάρχουν και εκείνες που εργασία στο σεξ είναι απλώς ένα πάρεργο, αλλά οι περισσότερες εργάζονται σε αυτό λόγω των οικονομικών δυσκολιών", είπε.

Για εκείνες των οποίων η εξωτερική εμφάνιση είναι μέρος της σεξουαλικής τις ταυτότητας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κρατήσουν μυστικό τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις από τις μελλοντικές εργοδοσίες.

"Είναι αδύνατο να αρχίσουν να εργάζονται κάπου και να μην αποκαλυφθεί ότι είστε ΛεΠΑΤ», είπε. "Όταν, αποκαλύπτεται χάνουν τη δουλειά τις. Γι 'αυτό αναγκάζονται να το κάνουν αυτό [την εργασία στο σεξ]".



Το άρθρο το βρήκαμε στις 5.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Institute for War & Peace Reporting γραμμένο από την Sara Khojoyan στην http://www.iwpr.net/report-news/armenian-gays-face-intolerance-discrimination