Οι ΛεΠΑΤ παρουσιάζονται με βάση τα στερεότυπα, ως αστεία ή είναι σχεδόν αόρατες στις τηλεοπτικές εκπομπές για τη νεολαία.
Λεσβίες, πούστηδες, αμφισεξουαλικές και τρανς παρουσιάζονται ρεαλιστικά και θετικά σε μόλις 0,6% των υψηλής τηλεθέασης εκπομπών, σειρών, ταινιών, τηλεοπτικών συζητήσεων διαπιστώνει νέα έρευνα.
Πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα 20.7.10 από την ΜΚΟ Stonewall διαπίστωσε πως συνήθως οι queer είναι σχεδόν αόρατες στα 20 τηλεοπτικά προγράμματα υψηλής τηλεθέασης που απευθύνονται στις νέες της Αγγλίας.
Μόλις 46 λεπτά από τις 126 ώρες προγραμμάτων έδειξαν τις queer θετικά και ρεαλιστικά.
Τα τρία τέταρτα των απεικονίσεων-αναπαραστάσεων περιοριζόταν σε μόνο τέσσερα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών C4 και του ITV1: Α) I am Celebrity ..., Β) Hollyoaks, Γ) Emmerdale και Δ) How to Look Good Naked.
Το BBC1 μετέδωσε 44 δευτερόλεπτα θετικής και ρεαλιστικής εικόνας των queer σε πάνω από 39 ώρες εκπομπών.
Νέες από όλη τη Αγγλία σε συνέντευξη ερευνητριών είπαν ότι οι queer στην τηλεόραση σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζονται με βάση τα στερεότυπα, τα οποία τις οδηγούν σε δυστυχισμένη ζωή, να υφίστανται εκφοβισμό και να απορρίπτονται από τις οικογένειές τις.
Είπαν επίσης ότι στηρίζονται στην τηλεόραση για να μάθουν για τις queer.
O Ben Summerskill, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ Stonewall, δήλωσε: "Φυσικά και είναι θετικό το γεγονός ότι μερικοί από τις πιο δυσάρεστα απεχθείς ανθρώπους, όπως ο Jeremy Clarkson τώρα πια επεεξεργάζεται την εκπομπή του πριν μεταδωθεί".
"Ωστόσο, είναι άξιον απορίας ότι υπάρχει ακόμα σχεδόν ενδημικά λεσβοφοβία και εκφοβισμός στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αγγλίας, όταν, ακόμη και αν οι queer εμφανιστούν σε τηλεοπτικές εκπομπές που τις παρακολουθούν νέες, παρουσιάζονται με ένα υποτιμητικό ή εξευτελιστικό τρόπο".
"Είναι τραγικό το γεγονός ότι το 2010 οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είναι ακόμη ανάξιοι προς τις νέες με αυτόν τον τρόπο, ιδιαίτερα όταν οι ίδιες οι νέες δηλώνουν ότι θέλουν να δουν τις πραγματικές ζωές των queer στην τηλεόραση".
71% των καθηγητριών-ων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δημοσκόπηση της YouGov (Έκθεση Καθηγητριών, 2009), δήλωσε ότι η αντι-queer γλώσσα στα μέσα ενημέρωσης επηρεάζει τα επίπεδα του λεσβοφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία.
Η νέα έκθεση, “Unseen on Screen” , διαπίστωσε ότι οι μισές από το σύνολο των απεικονίσεων των λεσβιών, πούστηδων, αμφισεξουαλικών και τρανς είναι στερεοτυπικές, συμπεριλαμβανομένου πως οι queer απεικονίζονται ως διασκεδαστικές, επιθετικές ή επιπόλαιες φιγούρες.
Όπου τα προγράμματα που απεικόνιζαν λεσβοφοβία, τα τρία πέμπτα, δεν αμφισβητήθηκαν.
Σε συνέντευξη της έρευνας μια 16χρονη είπε «η τηλεόραση δίνει τη λανθασμένη εικόνα των ΛεΠΑΤ επειδή κάθε εκπομπή δείχνει να ξυλοκοπούνται και να δέχονται διακρίσεις".
"Ποτέ δεν γίνονται δεκτές από την οικογένειά τις. Στην πραγματική ζωή απλά θέλουν ανήκουν σε αυτήν".
Συστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση “Unseen on Screen” είναι ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα πρέπει να εργαστούν με την Ofcom και να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές για την εξασφάλιση πιο θετικής εικόνας των λεσβιακών χαρακτήρων.
Η έκθεση συνιστά επίσης ότι όσες-οι παράγουν εκπομπές να ανταλλάσουν ορθές πρακτικές σχετικά με το πώς να αναπτύσουν αυθεντικά ΛεΠΑΤ χαρακτήρες στις δραματικές σειρές.
Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πρέπει επίσης να παρακολουθούν την παραγωγή τους ώστε να εξασφαλίσουν την εκπροσώπηση λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανς.
«Αντί αναθεωρημένων παραγωγών όπου οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί ισχυρίζονται ότι απευθύνονται σε νέες, θελήσαμε να επανεξετάσουμε τα προγράμματα που πραγματικά παρακολουθούν», είπε ο Ben Summerskill.
«Η γενιά των αυριανών τηλεθεατισών σαφώς θέλει προγράμματα, τα οποία απεικονίζουν την σύγχρονη Αγγλία με τον τρόπο που πραγματικά είναι".
"Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν αυτόν τον κίνδυνο εμπορικής αποτυχίας και σίγουρα δεν θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν μια παγκόσμια άδεια λειτουργίας στις επόμενες δεκαετίες".
Σημειώσεις
1.Το 20 τηλεοπτικά προγράμματα που περισσότερο παρακολούθησαν από τις νέες (BARB 2009) είναι: 1) Τhe Bill, 2) Coronation Street, 3) Emmerdale, 4) Harry Hill’s TV Burp, 5) I’m a Celebrity…, 6) Piers Morgan’s Life Stories, 7) The X Factor, 8) You’ve Been Framed ( ITV1), 9) Blue Peter, 10) EastEnders, 11) Football Focus, 12) Friday Night with Jonathan Ross, 13) Merlin, 14) the One Show, 15) Strictly Come Dancing (BBC1), 16) Hollyoaks, 17) How to Look Good Naked, 18) The Paul O'Grady Show, 19) The Simpsons (Channel 4 ) και 20) the Show Gadget (Five). To BBC2 δεν είχε καμία εκπομπή που να έφτασε στις 20 κορυφαίες. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της εταιρείας καταγραφής της τηλεθέασης, BARB για τον προσδιορισμό των 20 κορυφαίων εκπομπών.
2.Τη προηγούμενη χρονιά μόνο βίαιες επιθέσεις κατά των ΛεΠΑΤ προβλήθηκαν.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 20.7.10 και το μεταφράσαμε από την stonewall στην http://www.stonewall.org.uk/media/current_releases/4510.asp
Η φωτογραφία είναι από την τηλεσειρά L word 3, που έχει λεσβίες θαυμάστριες σε όλες τις χώρες που προβλήθηκε. Στην Ελλάδα προβλήθηκαν μερικα επεισόδεια το 2007 από το κανάλι star μεταξύ 3-4 π.μ και με τεράστια ένδειξη "ακατάλληλου" που απλώνοταν σε όλη την οθόνη. Πολύ σύντομα το κανάλι σταμάτησε την προβολή, στάλθηκαν επιστολές που ρωτούσαν γιατί σταμάτησε η σειρά αλλά ο σταθμός δεν απάντησε ποτέ. Ευαγγελία Βλάμη