9 Ιουλ 2010

Πειραματικό αντίσωμα κατά του hiv aids

Πειραματικό αντίσωμα αναπτερώνει τις ελπίδες για εμβόλιο κατά του hiv aids

Μοριακό πολυεργαλείο

Ορισμένες από τις τυχερές ανθρώπους που δεν παθαίνουν hiv aids όταν μολυνθούν με τον hiv aids παράγουν στο αίμα τις ένα αντίσωμα που εξολοθρεύει σχεδόν όλα τα στελέχη του ιού και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματικό εμβόλιο, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID) .

To φυσικό αντίσωμα που παρουσιάζεται στο περιοδικό Science αναγνωρίζει και εξουδετερώνει το 90% των γνωστών υπότυπων του hiv aids.

Ο ιός του hiv aids είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί εν μέρει επειδή μεταλλάσσει συνέχεια τις πρωτεΐνες της επιφάνειάς του στις οποίες μπορούν να συνδεθούν τα ανθρώπινα αντισώματα. Η ανακάλυψη αντισωμάτων που αναγνωρίζουν σχεδόν όλες τις μεταλλαγμένες μορφές του ιού ίσως αποδειχθεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου.

«Σε αυτή τη φάση είμαι πιο αισιόδοξος για το εμβόλιο του hiv aids από ό,τι ήμουν την τελευταία δεκαετία» σχολίασε στο Reuters ο Δρ Γκάρι Νάμπελ, επικεφαλής της μελέτης στο NIAID.

Το μόνο εμβόλιο που έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης μόλις κατά 30%, ποσοστό που θεωρείται ανεπαρκές.

Το αντίσωμα VRC01, καθώς και άλλα, λιγότερο αποτελεσματικά αντισώματα, απομονώθηκαν από τα Β-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος 15 προσώπων που είχαν μολυνθεί από τον hiv aids αλλά δεν νόσησαν λόγω της γενετικής τους ιδιαιτερότητας.

Εργαστηριακές εξετάσεις που βασίστηκαν σε νεότερες τεχνολογίες απομόνωσης αντισωμάτων από το αίμα έδειξε ότι το VRC01 συνδέεται στην πρωτεΐνη gp120 του hiv aids, η οποία παραμένει σχετικά σταθερή στους διάφορους μεταλλαγμένους υπότυπους του ιού.

Εκτός του ότι είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του hiv aids, το αντίσωμα έχει και κατάλληλη δομή για την αξιοποίησή του σε εμβόλια.

Ακόμα και στην περίπτωση που η ανάπτυξη εμβολίου αποδειχθεί δύσκολη ή αδύνατη, οι ερευνήτριες θα μπορούσαν να πειραματιστούν με γενετικές θεραπείες για την παραγωγή του αντισώματος από τον οργανισμό των ίδιων των ασθενών.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την απευθείας ενδοφλέβια χορήγηση του αντισώματος σε μορφή ορού.


Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Τα Νέα στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231051562