8 Μαρ 2010

Aνθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στο Ίντερνετ

Σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στο Ίντερνετ

Σχεδόν εννιά στις δέκα άνθρωπους στον κόσμο (το 87%) πιστεύουν ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που πρέπει να προστατεύεται, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του BBC που διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο.

Η έρευνα, σε περισσότερες από 27.000 ενηλίκες-ους σε 26 χώρες, διαπίστωσε το έντονο ενδιαφέρον των πολιτισών-ων του κόσμου να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της πρόσβασης στο Ίντερνετ. Χώρες όπως η Φινλανδία και η Εσθονία έχουν ήδη κατοχυρώσει νομοθετικά αυτό το δικαίωμα για τις πολίτισες-ες τους, ενώ ο ΟΗΕ προωθεί τη διασφάλιση της καθολικής ελεύθερης πρόσβασης των πολιτισών-ων στις πληροφορίες του διαδικτύου.

«Το διαδίκτυο είναι η πιο ισχυρή εν δυνάμει πηγή διαφωτισμού που έχει ποτέ δημιουργηθεί», δήλωσε ο δρ Χαμαντούν Τουρέ, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, και τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν το ΄Ιντερνετ σαν βασική υποδομή, όπως ακριβώς τους δρόμους, τις αποχετεύσεις και την ύδρευση. Έχουμε εισέλθει στην κοινωνία της γνώσης και η καθεμία-νας πρέπει να έχει πρόσβαση, ώστε να συμμετέχει σε αυτήν».

Η έρευνα αποκάλυψε μια σημαντική διαφωνία μεταξύ των πολιτισών-ων: άλλες-οι (π.χ. στη Ν.Κορέα και στη Νιγηρία) δεν θέλουν οι κυβερνήσεις να εμπλέκονται στη ρύθμιση του διαδικτύου και άλλες-οι (π.χ. στην Ευρώπη και στην Κίνα) επιθυμούν την κρατική παρέμβαση.

Σε πολλά μέρη του κόσμου –και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες- ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η αγορά δεν έχει οικονομικά κίνητρα να επεκτείνει την ευρυζωνική πρόσβαση και στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, με συνέπεια οι κάτοικοι σε αυτές να στερούνται την εύκολη διαδικτυακή πρόσβαση που έχουν οι κάτοικοι των αστικών συγκροτημάτων.

Χώρες όπως η Τουρκία, η Βραζιλία και το Μεξικό εμφανίζονται κατ’ εξοχήν υπέρμαχες της προάσπισης του Ίντερνετ ως θεμελιώδους δικαιώματος για όλες τις ανθρώπους. Σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ρωσία, οι χρήστριες δήλωσαν στην μεγάλη πλειοψηφία τες ότι δεν μπορούν να ζήσουν πια χωρίς το διαδίκτυο.

Οι περισσότερες-οι ερωτηθήσες ανέφεραν ότι το Ίντερνετ είχε θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή τες, ενώ σχεδόν τέσσερις στις πέντε δήλωσαν ότι τις έφερε μεγαλύτερη ελευθερία. Παρόλα αυτά, πολλές-οι χρήστριες εμφανίστηκαν παράλληλα ανήσυχες, κυρίως λόγω των αυξανόμενων περιστατικών απάτης στο διαδίκτυο, των εντεινόμενων φόβων για παραβίαση της ιδιωτικότητάς τες, καθώς και της απειλής να διωχθούν για όσα είπαν online κάποια στιγμή.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 8.3.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=139201