12 Μαρ 2010

15 χρόνια μετά το Πεκίνο

15 χρόνια μετά το Πεκίνο, η διεθνής κοινότητα διαθέτει σαφή νομοθετικά πρότυπα σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων και την ενεργό προαγωγή της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρωτοποριακή Τέταρτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Γυναίκα που έγινε στο Πεκίνο το 1995, η διεθνής κοινότητα διαθέτει σαφή νομοθετικά πρότυπα σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων και την ενεργό προαγωγή της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών.

Τα πρότυπα αυτά είναι αποδεκτά σε όλες τις χώρες του κόσμου ως τμήμα της νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεθνής κοινότητα είναι επίσης εξοπλισμένη με μέσα που μπορούν να παρακολουθούν αποτελεσματικά την πρόοδο της εφαρμογής των δικαιωμάτων της γυναίκας. Δύο από αυτά είναι η CEDAW, η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, και ο πρόσφατα συσταθείς θεσμός του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών σε συγκρούσεις.

Παρόλα αυτά, η εφαρμογή τους στην πράξη γίνεται με αργό ρυθμό σε πολλές χώρες του κόσμου. Από μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε 10 χώρες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είχε θέμα την υγεία των γυναικών και την οικογενειακή βία προέκυψε ότι το ποσοστό γυναικών που ανάφεραν φυσική ή σεξουαλική βία εκ μέρους του συζύγου ή του συντρόφου τους κυμαίνεται μεταξύ 15% και 71%. Μεταξύ 4% και 12% ήταν το ποσοστό γυναικών που ανάφεραν σωματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο, 5.000 γυναίκες δολοφονούνται από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους για λόγους τιμής. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν γίνεται χρήση κανενός από τους μηχανισμούς των γυναικείων δικαιωμάτων, και η δυνατότητα που έχει καθένα από τα θύματα να υποβάλλει την καταγγελία του στα Ηνωμένα Έθνη, για παράδειγμα, είναι άγνωστη στις περισσότερες γυναίκες. Πρόκειται για βασικές προκλήσεις της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις τρίτες χώρες. Στις Βρυξέλλες, η ΕΕ διαδραματίζει τον ρόλο της προβάλλοντάς τον στα υψηλότερα επίπεδα. Το Συμβούλιο της ΕΕ πρόκειται αύριο να θεσπίσει τα συμπεράσματα για την «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η ΕΕ πρέπει επίσης να χαράξει τον δρόμο δίνοντας το παράδειγμα στις εσωτερικές μας πολιτικές.

Την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Catherine Ashton, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παρέχει μοναδική ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στην προσπάθεια εξάλειψης κάθε ανισότητας μεταξύ των φύλων, σε κάθε τομέα, αλλά και στον τομέα των διεθνών σχέσεων, όπου όλοι πρέπει να συμβάλουμε για την επίτευξη του κοινού στόχου. Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σταθερή ειρήνη και ασφάλεια χωρίς την πλήρη συμμετοχή των γυναικών.

Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν νομοθεσίες και συντάγματα που υποθάλπουν τις κατάφορες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και με τον τρόπο αυτό υπονομεύουν την ανάπτυξη διαφόρων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η βία κατά των γυναικών έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες ως προς την πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση και την απασχόληση καθώς και ως προς τη συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο. Η επίπτωση της περιθωριοποίησης των γυναικών όχι μόνο στρέφεται κατά των ιδίων αλλά αντιμάχεται τη γενικότερη ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων. Πάμπολλα είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμα, σε όλα τα μέρη του κόσμου».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για πρώτης προτεραιότητας πρόκληση, σε ολόκληρο τον κόσμο: να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων και την χειραφέτηση των γυναικών, τόσο μέσα στην Ευρώπη όσο και πέρα απ’ αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΕ θα συνεχίσει τις σχετικές προδραστικές ενέργειες σε όλες τις πολιτικές μας, εσωτερικές και εξωτερικές. Σαφείς οδηγίες σχετικά με το θέμα εστάλησαν ήδη στους προϊσταμένους των Αντιπροσωπιών της ΕΕ σε όλο τον κόσμο».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 8.3.10 στην http://ec.europa.eu/ellada/news/news/20100308femmes_el.htm