16 Μαρ 2010

"Κτυπούν" την Ημέρα Υπερηφάνειας της Λιθουανίας

Πολιτικίνες-οι της Λιθουανίας ισχυρίζονται πως η Ημέρα Υπερηφάνειας θα διαταράξει βίαια την τάξη, με αίτηση προς την Εισαγγελία.

Ένας Λιθουανός βουλευτής προσπαθεί να κτυπήσει πλαγίως τα σχέδια για τη διοργάνωση της Ημέρας Υπερηφάνειας στη Βαλτική, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ανέφερε στη Ukgay News ότι το πληροφορήθηκε σήμερα από το γραφείο όλων των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «διακομματική» για τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα.

Ο Petras Gražulis, ένα μέλος του κόμματος «Τάξη και Δικαιοσύνη» της Λιθουανίας (tvarka ir Teisingumas), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε τις υπογραφές από "τουλάχιστον" 50 βουλευτίνες-ες σχετικά με μια αίτηση-αναφορά στην Εισαγγελία με θέμα την απαγόρευση της Ημέρας Υπερηφάνειας από το Δήμο της Βίλνιους στις 8 Μαΐου.

Η αίτηση-αναφορά ισχυρίζεται ότι η Ημέρα Υπερηφάνειας θα παραβίαζε τον προσφάτως θεσπισμένο και αντιφατικό-αμφιλεγόμενο «Νόμο για την Προστασία των Ανηλίκων από την Επιβλαβή Επίδραση της Δημόσιας Πληροφόρησης» και έρχεται σε αντίθεση με το νόημα Οικογενειακής Πολιτικής που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο.

Η Ημέρα Υπερηφάνειας, λέει ο Gražulis, είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα των Ρωμαιοκαθολικών στη χώρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις αιτούσες-ντες, η Ημέρα Υπερηφάνειας θα μπορούσε να γίνει «πόλος έλξης της πατριωτικής νεολαίας και άλλων ενεργών πολιτισών-ων», και ισχυρίζονται πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταραχές.

Ο Gražulis, ο οποίος γνωρίζει καλά τα αντιφατικά ξεσπάσματα, είπε στην εφημερίδα Baltic News Service την περασμένη εβδομάδα συγκέντρωνε ακόμη υπογραφές από μέλη του κοινοβουλίου.

"Τουλάχιστον 50 μέλη του κοινοβουλίου από όλα τα κόμματα έχουν ήδη υπογράψει", ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων ο Gražulis.

Ο Gražulis ισχυρίζεται στην αίτηση-αναφορά του ότι η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας παρέλειψε να λάβει υπόψη το «Νόμο για την Προστασία των Ανηλίκων από την Επιβλαβή Επίδραση της Δημόσιας Πληροφόρησης», που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του Μαρτίου.

Σύμφωνα με την αναφορά, «η Ημέρα Υπερηφάνειας θα πρέπει φυσικά να θεωρηθεί ως διαφήμιση της σεξουαλικής συμπεριφοράς της LGBT League της Λιθουανίας, τα μέλη της οποίας και άλλες συμμετέχουσες-ντες στην Ημέρα Υπερηφάνειας, υποστηρίζουν αυτές τις σεξουαλικές σχέσεις, καθώς και την διάδοση θετικής συμπεριφοράς-στάσης προς τις μη παραδοσιακές οικογένειες».

«Είναι προφανές ότι ένας από τους στόχους της Ημέρας Υπερηφάνειας, Για την Ισότητα, είναι διαφήμιση για την οργάνωση και για την προσέλκυση νέων μελών – καθώς και επίδειξη μιας θετικής στάσης απέναντι στις μη παραδοσιακές οικογένειες».

"Ως εκ τούτου, η Ημέρα Υπερηφάνειας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διάδοση δημόσιας πληροφόρησης", ισχυρίζεται η αναφορά.

Η Ημέρα Υπερηφάνειας, πιστεύουν οι αιτούσες-ντες, θα προσβάλλει τη Καθολική πίστη των ανθρώπων, που υποτίθεται ότι είναι η πλειοψηφία στη Λιθουανία.

Η οργάνωση της Ημέρας Υπερηφάνειας θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κοινού, διότι μπορεί να οδηγήσει σε εξέγερση, ισχυρίζεται η αίτηση.

Οι ευρωβουλευτίνες-ες σήμερα ταξιδεύουν προς στις Βρυξέλλες και δεν είναι διαθέσιμες-οι για να σχολιάσουν. Ωστόσο, μια δήλωση από την διακομματική ομάδα ΛεΠΑΤ Δικαιωμάτων αναμένεται αύριο (16 Μάρτη).

Ο εκπρόσωπος της ILGA-Europe είπε στην Ukgay News απόψε ότι το τμήμα της ILGA που εδρεύει στις Βρυξέλλες είναι "παρακοθολουθεί τις εξελίξεις στη Λιθουανία από πολύ κοντά και [βρίσκεται] σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση όσον αφορά το πως και αν ο πρόσφατος νόμος για την προστασία των ανηλίκων θα ερμηνευτεί με τρόπο που να περιορίζει τις δράσεις των ΛεΠΑΤ οργανώσεων".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 16.3.10 και το μεταφράσαμε από το http://ukgaynews.org.uk/Archive/10/Mar/1501.htm