9 Μαρ 2010

"Απαράδεκτες oi δαπάνες" της ΕΕΑΔ

Η σύσταση της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν «προφανώς λανθασμένη» και το κόστος για τις φορολογούμενες-ους ήταν περίπου 39 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, ανέφερε μια έκθεση της Βουλής στις 4.3.10.

Η κυβερνητική εποπτεία της Ισότητας δημιουργήθηκε τη 2007 από τρεις φορείς για την ισότητα, αλλά τη τελευταία χρονιά υπήρξε μια αναταραχή με κατηγορίες πως υπήρξαν «απαράδεκτες» δαπάνες.

Το καλοκαίρι, τέσσερις επιτρόποι, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Stonewall, Ben Summerskill, παραιτήθηκαν. Ορισμένοι επέκριναν τον πρόεδρο Trevor Phillips για ηγετικές ικανότητες. Το Εθνικό Ελεγκτικό Συνέδριο- National Audit Office αρνήθηκε να εγκρίνει τους απολογισμούς του.

Κοινοβουλευτική έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 4.3.10 είπε ότι ο Οργανισμός Ισότητας κόστισε στις φορολογούμενες-ους το εκπληκτικό ποσό των 39 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας και ότι είχε κάνει λάθη όταν επαναπροσέλαβε επτά μέλη του προσωπικού από τη διάλυση των τριών φορέων για την ισότητα.

Η έκθεση ανέφερε ότι στα επτά μέλη του προσωπικού της, καταβλήθηκε η αποζημίωση, αλλά εκμισθώνονται εκ νέου στη συνέχεια ως σύμβουλοι, με κόστος 338.708 λιρών Αγγλίας.

Το ότι πέντε από προσωπικό που αποζημιώθηκαν και συνέχισαν να εργάζονται για την οργάνωση δεν έρχεται σε αντίθεση, αναφέρει η έκθεση. Οι θέσεις εργασίας τους δεν διαφημίζονται και δεν κλήθηκαν να επιστρέψουν χρήματα.

Η έκθεση ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΕΑΔ-EHRC ήταν σε "μεγάλη πίεση-βιασύνη» να είναι έτοιμη για την ημερομηνία έναρξης της και είχε έλλειψη προσωπικού.

Ένα μέλος από τα επτά που έχει αποχωρήσει, από την Επιτροπή για τη Φυλετική Ισότητα, διαπιστώθηκε ότι πληρώθηκε 15.000 λίρες Αγγλίας τρεις μήνες αφ’ ότου έφυγε από την ΕΕΑΔ, πληρωμή η οποία δεν έχει εξηγηθεί.

Η κυβέρνηση δημοσιοποιόντας τους λογαρισαμούς του προέδρου της επιτροπής, Edward Leigh, έγραψε στην έκθεση: « Η διαδικασία με την οποία είχε συσταθεί αυτό το νέο όργανο, με συνολικό κόστος για την φορολογούμενη-ο περίπου 39 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, ήταν προφανώς λανθασμένη».

"Σύμπτωμα αυτής ήταν ότι, πριν από την έναρξή της, η Επιτροπή δεν έλεγξε το προσωπικό το οποίο άφησαν οι πρώην επίτροπες-οι μέσω ενός καθεστώτος πρόωρης εξόδου, το οποίο κοστίζει περίπου 11 εκατομμύρια λίρες, με αποτέλεσμα την μεγάλη απώλεια προσωπικού με πολύτιμες δεξιότητες-προσόντα".

Η ΕΕΑΔ κατηγορήθηκε ότι παρέλειψε να ακολουθήσει τα σωστά μέσα-διαύλους εκμισθώνοντας εκ νέου το προσωπικό και πως δεν έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η έκθεση επέκρινε επίσης τα έξοδα που αφορούν δαπάνες πάνω από 9 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας για νέους υπολογιστές και η έκθεση ρώτησε γιατί δεν χρησιμοποιήθκε ο εξοπλισμός που έχει απομείνει από τις τρεις απερχόμενες ομάδες.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της ΕΕΔΑ δήλωσε στο BBC: «Στις εκθέσεις τους, τόσο η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία και η επιτροπή δημόσιων λογαριασμών αναγνωρίζουν τις ακραίες πιέσεις που επιτροπή είχε να ανοίξει τις πόρτες της την 1η Οκτωβρίου 2007.

"Υπό αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή έκανε λάθη - για παράδειγμα, δεν πραγματοποίησαν επαρκείς για την υποθεση της νέου πρόσληψης πολλών πρώην μελών του προσωπικού.

"Έχουμε αποδεκτεί αυτές τις επικρίσεις από την PAC [επιτροπή δημόσιων λογαριασμών] και - όπως το ΝΑΟ [Εθνικό Ελεγκτικό Συνέδριο- National Audit Office] έχει αναγνωρίσει – πως παίρνουμε μέτρα για τη βελτίωση των οικονομικών μας, εκθέσεις επιδόσης-απόδοσης, και ενισχύουμε τις διευθετήσεις της κυβέρνησης μας και άλλα συστήματα ελέγχου".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 4.3.10 και το μεταφρέσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/03/04/serious-errors-made-when-equality-watchdog-was-set-up/