2 Μαρ 2010

Η πρώτη Ημέρα Υπερηφάνειας στη Σλοβακία

Η ανατολική ευρωπαϊκή χώρα της Σλοβακίας θα διοργανώσει Φεστιβάλ Υπερηφάνειας αυτή τη χρονιά.

Η Dúhový (Ουράνιο Τόξο) Υπερηφάνεια θα γίνει στη Bratislava στις 22 Μαΐου και είναι η πρώτη εκδήλωση τέτοιου είδους στη χώρα.

Η Σλοβακία γίνεται η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Έχουν ανακοινωθεί λίγες λεπτομέρειες, αλλά η Romana Schlesinger, εκπρόσωπος της εκδήλωση, είπε: "Η "Dúhový Υπερηφάνεια Bratislava" 2010 είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προβολής των λεσβιών και γκέι στον δημόσιο χώρο. Η Υπερηφάνεια είναι η γιορτή που δείχνει ποιες-οι είμαστε, την ταυτότητά μας, την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας στη κοινωνία της Σλοβακίας.

"Η Υπερηφάνεια είναι επίσης μια διαμαρτυρία-πορεία για την πραγματική ισότητα των LGBTQ για νομική αναγνώριση των LGBTQ ζευγαριών, τη δυνατότητα παιδοθεσίας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής".

Ο Paul Birrell, ο πρόεδρος της Υπερηφάνειας του Λονδίνου και περιφερειακός διευθυντής της InterPride, πρόσθεσε: "Αυτή είναι πραγματικά φανταστική είδηση. Εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπου είναι παράνομο να είσαι λεσβία ή γκέι, πόσο μάλλον να πραγματοποιούν την Ημέρα Υπερηφάνειας.

"Είναι ντροπή, το γεγονός ότι ακόμη στην Ευρώπη υπάρχουν, μέχρι σήμερα, χώρες όπου δεν κατέστη δυνατό να γιορτάσουμε την Υπερηφάνεια. Εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις και βία σε μερικές εκδηλώσεις Υπερηφάνειας, όπως στη Σόφια και το Βελιγράδι, αλλά η Σλοβακία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν χωρά η βία και οι αντιδράσεις για την Υπερηφάνεια- η Ευρώπη είναι ελεύθερη ζώνη".


Το άρθρο το βρήκαμε τη 1.3.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/03/01/slovakia-to-hold-first-pride-festival/