19 Μαρ 2010

Αποκλείονται οι ΛεΠΑΤQ από κλινικές έρευνες

Μερικές κλινικές έρευνες-δοκιμές της έρευνας αποκλείουν ρητά τις ΛεΠΑΤQ, αποκάλυψε μια μελέτη.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ιστιντούτο Υγείας των ΗΠΑ-National Institutes of Health, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι ιδιωτικές εταιρείες διαπίστωσαν ότι το 15% των εξετάσεων αποκλείουν για τις Queer.

Κλινικές μελέτες για τη σεξουαλική δυσλειτουργία ήταν αυτές από τις οποίες αποκλείονταν οι ΛεΠΑΤ, βρήκε η έρευνα σε 237 κλινικές μελέτες.

Μόνες γυναίκες και άνδρες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αποκλειστούν, ενώ οι ΛεΠΑΤ ήταν πιο πιθανό να αποκλειστούν από κλινικές έρευνες-δοκιμές που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάφορα κράτη ή ήταν σε προχωρημένο στάδιο των κλινικών ερευνών-δοκιμών.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Brian Egleston του Fox Chase Cancer Center, είπε στην AFP: "Οι περισσότερες ΛεΠΑΤ ασθενείς είναι πιθανόν αγνοούν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός τες-τους έχει ληφθεί υπ’ όψιν ως παράγοντας αποκλεισμού για τη συμμετοχή τες-τους σε κλινική έρευνα-δοκιμή.

"Οι ερευνήτριες-ες θα πρέπει να προβάλλουν σοβαρή επιστημονική αιτιολογία όταν αναπτύσσουν κριτήρια αποκλεισμού που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό".

Και πρόσθεσε: "Αυτό είναι προφανώς ένα σημαντικό θέμα, τόσο για τις-τους ασθενείς όσο και για την ιατρική ερευνητική κοινότητα".

Ο κ. Egleston έγραψε μια επιστολή σήμερα, προς τη New England Journal of Medicine θέτοντας το ζήτημα.

Αν και ορισμένες έρευνες, όπως εκείνες που αφορούν ετεροφυλοφιλική μετάδοση του hi, μπορεί να έχουν εύλογη αιτία να αποκλειστούν οι ΛεΠΑΤ, ο κ. Egleston διαπίστωσε ότι σε ορισμένες hiv aids περιπτώσεις, δεν υπήρχε σαφής λόγος για τον αποκλεισμό τες-τους.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 18.3.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/03/18/gay-participants-excluded-from-some-clinical-trials/