25 Σεπ 2008

Αγγλικανική εκκλησία

Σοβαρό σχίσμα σχετικά με το θέμα των ΛεΠΑΤ απειλείται στους κόλπους της Παγκόσμιας Αγγλικανικής Εκκλησίας.
Η άρνηση της κεντρικής διοίκησης να διαγράψει την Επισκοπική Εκκλησία των ΗΠΑ και την Αγγλικανική Εκκλησία του Καναδά, που αποδέχονται επισήμως την ύπαρξη ΛεΠΑΤ ιερέων και φυσικά ευλογούν θρησκευτικά και τους γάμους ΛεΠΑΤ, προκάλεσε ισχυρή αντίδραση από την πλευρά των συντηρητικών εκκλησιών, κυρίως από Αφρική και Ασία. Οι συντηρητικές προτεσταντικές εκκλησίες για πρώτη φορά στην ιστορία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Προτεσταντών, που λαμβάνει χώρα μια φορά κάθε δέκα χρόνια στην Αγγλία.
Σε αντίποινα, διοργανώνουν δική τους συνδιάσκεψη στην...Ιερουσαλήμ.
Τα πράγματα έφτασαν στα άκρα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ αρνήθηκε να προσκαλέσει στη Συνδιάσκεψη ένα γνωστό ακροδεξιό επίσκοπο από χώρα της Αφρικής.
Βέβαια, για να ισοφαρίσει, αρνήθηκε να καλέσει και τον γκέι επίσκοπο του Νιου Χαμσάϊρ.
Πάντως, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η απόφαση της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης περί καταδίκης της ομοερωτισμού.
Στην απόφαση αυτή αντιτίθενται οι παραπάνω προοδευτικές Εκκλησίες.
Απλά, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ αρνείται να οξύνει την κατάσταση και αρνείται να διαγράψει τις εν λόγω Εκκλησίες.
Αυτή η άρνηση δηλαδή είναι που δεν ικανοποιεί τους λογής λογής συντηριτικούς της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης, που τον καταγγέλλουν ως υπερβολικά ανεκτικό.

Την πληροφορία την βρήκαμε περίπου στις 28.8.08, στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν και την σχολιάσαμε. Ευαγγελία Βλάμη