20 Σεπ 2008

Πολιτικός γάμος

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Η ΔΙΑΤΑΞΗ του Αστικού Κώδικα η οποία προβλέπει τις προϋποθέσεις για την τέλεση γάμου δεν αναφέρεται στη διαφορά του φύλου. Με την έννοια αυτή η ισχύουσα νομοθεσία που δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου επιτρέπει κατ΄ αντιδιαστολή τους γάμους αυτούς. Θεωρώ ότι η διεύρυνση της ερμηνείας της διάταξης που προανέφερα ανταποκρίνεται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, του σεβασμού της προσωπικότητας, της προστασίας της οικογένειας, και πραγματώνει την αρχή της αξίας του ανθρώπου ως στοιχείου του πολιτεύματος.
Μην ξεχνάμε επίσης πως το 1994 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα όπου ζητούσε από τα κράτη- μέλη να απαλείψουν από τις νομοθεσίες τους την κάθε διάκριση εις βάρος των λεσβιών, ομοφυλοφίλων και ειδικά να επιτρέψουν τον γάμο μεταξύ τους, ενώ η ευρωπαϊκή σύμβαση του Άμστερνταμ στο άρθρο 13 απαιτεί από τις χώρες να απαλείψουν από τη νομοθεσία τους κάθε διάκριση μεταξύ άλλων «και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».

Η Θεοφανώ Παπαζήση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Το κείμενο δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα. Μας διαφεύγει προς το παρόν σε ποιά. Μόλις τη βρούμε θα ενημερώσουμε.