30 Απρ 2011

Μισογυνία

Μισογυνία, σημαίνει κυριολεκτικά, μίσος κατά των γυναικών".

Ωστόσο, στην καθημερινή χρήση, οι πεποιθήσεις και οι δράσεις που περιγράφονται ως μισογυνία κυμαίνονται από το έντονο μίσος κατά των γυναικών ως μια αίσθηση περιφρόνησης που θεωρεί και διατηρεί τις γυναίκες ως κατώτερα όντα που πρέπει να κυριαρχούνται και να ελέγχονται από τους άνδρες. Υπάρχουν ορισμένοι άντρες που υιοθετούν πρόθυμα την ετικέτα του μισογύνη και άλλοι που παίρνουν τον ορισμό κυριολεκτικά πως σημαίνει μίσος και ως εκ τούτου απαλλάσσουν τους εαυτούς τους από την κατηογοριοποίηση αυτή.

Η μισογυνία μολύνει επίσης τις λεσβίες και ετερό γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της στάση τις προς τις ίδιες όσο και προς τις άλλες. Ακριβώς όπως υπάρχουν λεσβοφοβικές-οι queer, υπάρχουν επίσης μισογίνισες-δες.

Η μισογυνία, και η κοινωνική αποδοχή της, μπορεί να κατηγορηθεί για τη βία των ανδρών, συζύγων και συντρόφων κατά των γυναικών, συντροφισών ή μελών της οικογένειας, καθώς και προς άγνωστες γυναίκες όπως επίσης διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στη πολιτική, στην έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας των γυναικών (όπως την ανεπαρκή χρηματοδότηση για την έρευνα σχετικά καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του στήθους), και στο συνεχιζόμενο άνισο καταμερισμό της εργασίας στο σπίτι, ανάμεσα σε πολλές άλλες κοινωνικές ανισότητες.

Λεσβίες
Ως θύματα μισογυνίας, οι λεσβίες θεωρούνται από την ανδροκρατούμενη ετεροσεξιστική κοινωνία αλλά και τους γκέι, ως άνδρες, ως παρά πάνω από όσο επιτρέπει το φύλο τις δυναμικές, πως είναι επιλογή των λεσβιών να δρουν κατ' αυτό τον "ανώτερο" το τρόπο και ως εκ τούτου προδότριες της γυναικότητας είτε θεωρούν πως είναι άσχημες γυναίκες που φέρονται ως άνδρες αλλά δεν τις επιτρέπουν αυτό τον "εξευτελισμό" της αρρενοπότητας καθώς πιστεύουν ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι διαφθορά ή υπέρβαση της φύσης. Ως γυναίκες, οι λεσβίες βιώνουν την μισογυνία ως θύματα βίας και διακρίσεων λόγω φύλου και ως επακόλουθο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η μισογυνία στρέφεται κατά λεσβιών, ωστόσο, ενδέχεται να ενταθεί επειδή οι λεσβίες συχνά θεωρούνται ως ακραίες υποστηρίκτριες του γυναικείου κινήματος, ως γυναίκες που δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη τους άνδρες. Οι μισογύνιδες μισούν ιδιαίτερα τις λεσβίες υποστηρίκτριες του σεπερατιστικού γυναικείου κινήματος (αν και μερικές φορές τις συμπεριλαμβάνουν όλες, λεσβίες και ετερό γυναίκες υποστηρίκτριες του γυναικείου κινήματος σε μία ομάδα, όπου τις αποκαλούν "feminazis"), και συχνά τις έχουν κατηγορήσει πως διαφθείρουν τις ετερό γυναίκες, επίσης οι ετερό άνδρες μπορούν να διαπράξουν βία και διακρίσεις εις βάρος των Lgbtiq χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους θέση στις ετερό σχέσεις που επιθυμούν. Ο φόβος της βίας από μισογύνιδες και άλλες δυνάμεις κάνει πολλές λεσβίες να προσπαθούν να κρύψουν την ταυτότητά τις, ένα βαρύ καθήκον στην καθημερινή ζωή.

Μισογυνία μπορεί επίσης στραφεί με άμεση βία εις βάρος λεσβιών, επειδή θεωρούνται ως χωρίς ανδρική "προστασία" (απαραίτητη στα μάτια των μισογύνιδων). Επομένως θεωρούνται εύκολοι στόχοι οι οποίες πρέπει να πάρουν "ένα σκληρό μάθημα".

Μισογυνιστικές πεποιθήσεις επίσης συμβάλουν στην έλλειψη των υπηρεσιών υγείας για τις λεσβίες και κατάλληλες απαντήσεις σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε λεσβιακές σχέσεις.

Οι Drag kings, λεσβίες που ντύνονται σαν άνδρες είτε ως διασκεδάστριες είτε λόγω προσωπικής προτίμησης, μερικές φορές κατηγορούνται για μισόγυνη συμπεριφορά. Οι παραστάσεις και οι προσωπικές πεποιθήσεις τις μερικές φορές επικεντρώνεται στην αρρενοπότητα-butchness, περιστασιακά με αποτέλεσμα την γελοιοποίηση της femme λεσβίας ή των γυναικών με περισσότερη γυναικότητα γενικότερα. Πολύ πιο συχνά, ωστόσο, οι drag king κάνουν χρήση της ανδρικής εμφάνισής τις για να καταδειχθεί πως λειτουργεί η μισογυνία στον κόσμο και πώς να την καταπολεμήσουμε, η μισογυνία της drag king διασκεδάστριας μπορεί να θεωρηθεί ως μια πολιτική σάτιρα.

Οι γκέι
Οι γκέι είναι παράλληλα δράστες και θύματα της μισογυνίας. Στις όλο-άνδρες κοινωνίες όπου οι γυναίκες δεν είναι ούτε αναγκαίες ούτε επιθυμητές, οι γκέι δημιουργούν μια μισογύνικη κουλτούρα χωρίς την ύπαρξη οποιονδήποτε γυναικών για να αντιταχθούν.

Η χρήση της drag από γκέι - drag queen, καθώς επίσης και το εκτός εποχής παράλογα υπερβολικό χιούμορ που μιμούνται ή που διασκεδάζουν με τις γυναίκες, είναι μισογύνικη συμπεριφορά. Οι drag queen υπερβάλλουν και επιδεικνύουν την εξεζητήμενη γυναικότητα τους με έναν τρόπο τόσο ακραίο που λίγες γυναίκες το κάνουν ή θα μπορούσαν το κάνουν. Ενώ πολλοί καλλιτέχνες drag queen και γνώστες σέβονται και εκτιμούν τις γυναίκες, άλλοι ασκούν την drag με τη συνειδητή κατανόηση πως εμπαίζουν τις γυναίκες, ή τουλάχιστον ορισμένες πτυχές της γυναικείας συμπεριφοράς και ύπαρξης.

Η γκέι μισογυνία μπορεί επίσης να ενταχθεί στο κίνημα της Lgbtiq απελευθέρωσης. Οι πρώτες οργανώσεις είχαν σαφώς επικεντρωθεί στα δικαιώματα των γκέι και μόνο, και ενώ χαιρέτισαν την παρουσία των λεσβιών ως βοηθών της μάχης, οι οργανώσεις αυτές έκαναν μηδαμινές δράσεις για να ασκήσουν πιέσεις σε θέματα και ανησυχίες των λεσβιών.

Στις μικρότερες κοινότητες όπου υπάρχουν λίγοι Lgbtiq χώροι, τα κοινοτικά κέντρα, οι ομάδες υποστήριξης, και τα μπαρ επικεντρώνονται στις ανάγκες των γκέι και όχι των λεσβιών. Ενώ με την πάροδο του χρόνου έχουν βελτιωθεί οι όροι αυτοί, δεν έχουν ακόμα εκλείψει αλλά ούτε και έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι λεσβίες έχουν δραστηριοποιηθεί στον αγώνα κατά του Hiv Aids, αλλά οι ομάδες των γκέι σπάνια ανταποκρίθηκαν, εστιάζοντας την προσοχή τους σε θέματα που έχουν σημασία για τις λεσβίες. Όπως η ανισότητα στην υγεία λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού όπως οι Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις.

Ως θύματα μισογυνίας, οι γκέι θεωρούνται από την ανδροκρατούμενη ετεροσεξιστική κοινωνία ως γυναίκες και έτσι συσσωρεύονται μαζί με τις γυναίκες ως στόχοι περιφρόνησης. Πολλοί μισογύνιδες άνδρες κάνουν τους γκέι στόχο των μισογύνικων πεποιθήσεών τους όπως τις λεσβίες και ετερό γυναίκες - επειδή θεωρούν πως για τους γκέι είναι επιλογή να δρουν με αυτό το «κατώτερο» τρόπο και ως εκ τούτου προδότες της αρρενωπότητας.

Πολλές λεσβοφοβικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της Lgbtiq-σύγκρουσης, πηγάζουν από μισογυνιστικές πεποιθήσεις που δυσφημούν τα γνωρίσματα που θεωρούνται γυναικεία από τη κυρίαρχη κοινωνία και εμφανίζονται στις Lgbtiq, όπως η ανησυχία της προσωπικής εμφάνισης, το αυξημένο συναίσθημα, οι καλλιτεχνικές δεξιότητες, και η έλλειψη ρώμης σε κάποιες σωματικά απαιτητικές δραστηριότητες.

Transgender
Ως εκείνες που κατοικούν στα σύνορα μεταξύ γυναικότητας και αρρενοπότητας, ή που προσπαθούν να περάσουν αυτά τα σύνορα, οι τρανς υπόκεινται σε ιδιαίτερα έντονο μισογυνισμό. Οι τρανς που θεωρείτε πως “δρουν σαν τις γυναίκες" υφίστανται μισογύνικη βία από τους άνδρες που τις βλέπουν ως εξευτελισμό της αρρενωπότητας. Οι τρανς που θεωρείται πως "δρουν όπως και οι άνδρες" συχνά ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους μισογύνιδες, που πιστεύουν ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι εκτός φύσης.

Γυναίκες ή άνδρες τρανς έχουν μια μοναδική εμπειρία με τη μισογυνία. Αν και οι τρανς μπορεί να έχουν αίσθηση για πολλές χρονιές τι σημαίνει πραγματικά να είσαι γυναίκα, μεγάλωσαν ως άνδρες και έτσι διδάχθηκαν την πολιτισμικά κυρίαρχη νοοτροπία της μισογυνίας. Μετά τη μετάβαση, ζώντας ως γυναίκες, γίνονται ξαφνικά θύματα μισογυνίας, καθώς αναμένεται να συμπεριφέρονται με γυναικεία συμπεριφορά-τρόπους, να είναι υποχωρητικές, και να γίνουν αντικείμενο μισογύνικης βίας και διακρίσεων.

Λεσβίες και ετερό γυναίκες υποστηρίκτριες του γυναικείου κινήματος, οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν στις "γυναίκες γεννημένες γυναίκες" - "womyn born womyn” ασφαλή χώρο, όπως αυτόν στο Womyn Μουσικό Φεστιβάλ στη πόλη Μίτσιγκαν, συχνά αποκλείουν τις τρανς λόγω της πεποίθησης ότι η ανατροφή τις τίς καθιστά μισογύνισες παρά την εμφάνισή τις ως γυναίκες. Οι γκέι επίσης δεν έχουν αφήσει περιθώρειο συναστροφής ή κοινών χώρων για τις τρανς. Συγκριτικά φαίνεται πως οι λεσβίες, οι αμφισεξουαλικές και ετερό γυναίκες έχουν προσπαθήσει περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Καταπολέμηση μισογυνίας
Πολλές ομάδες δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση της μισογυνίας, τόσο ως προσωπική άποψη όσο και ως ένα πολιτιστικό κατασκεύασμα. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν οργανώσεις των λεσβιών, του γυναικείου κινήματος, ομάδες queer, και πολλά άλλα δίκτυα που μάχονται για την ισότητα όλων των ανθρώπων στην κοινωνία.

Ωστόσο, η ικανότητα αυτών των ομάδων να κάνουν θετικές αλλαγές περιορίζεται από την κυριαρχία της μισογύνικων ιδεολογιών στην κοινωνία. Αυτές οι ιδεολογίες εντυπώνονται από την παιδική ηλικία, όπου τα αγόρια παίζουν παιχνίδια, όπου τα κορίτσια θεωρούνται ότι είναι "άσχετα" ή τα κορίτσια που είναι καλά στο τένις ή το παοδόσφαιρο αποκαλούνται "αγοροκόριτσα" και τις λένε πως ρίχνουν τη μπάλα, το ακόντιο "σαν αγόρια". Το να μειωθεί η μισογυνία στην κοινωνία, δεν είναι μόνο θέμα της λαϊκής κουλτούρας, πρέπει οι πολιτικές να είναι λιγότερο εξευτελιστικές και δυσμενείς με τις διακρίσεις προς τις γυναίκες, αλλά και η διαπαιδαγώγηση καθώς και τα βιβλία για τα παιδιά πρέπει να αλλάξουν.


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.2.10 και την μεταφράσαμε από την Lesbian Mafia στην http://www.thelesbianmafia.com/home/glbtq-social-sciences-misogyny/

Η λεσβία Katherine Miller θα μείνει εκτός της αεροπορικής ακαδημίας

Λεσβία παραιτήθηκε της ελπίδας να αποφοιτήσει από την αεροπορική ακαδημία

Αντιμετωπίζοντας τη "Μη ρωτάς μη λες" εκστρατεία που επλήγησαν από τη διαρκή στρατιωτική απαγόρευση

Η λεσβία πρώην δόκιμος της αεροπορίας η οποία έμεινε εκτός της αεροπορικής ακαδημίας Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης της αρνήθηκαν την επανεισδοχή της χθες, λόγω των κανόνων εξακολουθούν να ισχύουν για την απαγόρευση των λεσβιών στις ένοπλες δυνάμεις.

Η Katherine Miller ήταν σπουδάστρια στην στρατιωτική αεροπορία, δεν επανα-κατετάγη, ήταν η 9η που έμεινε εκτός της τάξης των 1100 σπουδαστριών.

Η κα. Miller άφησε την αεροπορία τον Αύγουστο του 2010, λέγοντας ότι ήταν "ζωντανό ένα ψέμα". Στη συνέχεια έγινε μια από τις πιο σημαντικές φωνές που ήταν αντιπάλη της πολιτικής Μη Ρωτάς Μη Λες.

Όταν η απαγόρευση καταργήθηκε το Δεκέμβριο του 2010,η κα. Miller άσκησε ξανά έφεση στην ακαδημία. Της είπαν σχεδόν 5 μήνες αργότερα ότι η απαγόρευση ήταν ακόμα σε ισχύ, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν αλλαγές στην πολιτική τις. Η κα. Miller δήλωσε πως πια έχει παραιτηθεί από το όνειρό της να αποφοιτήσει από την ακαδημία.

Παρά το γεγονός ότι η απαγόρευση θα πρέπει να έχει τελειώσει μετά 60 ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε το νόμο, οι ένοπλες δυνάμεις των Ην. Πολιτειών δεν αναμένεται να πραγματοποιήσουν τις αλλαγές στην πολιτική τις πριν από τις αρχές Ιουνίου.


Την είδηση την βρήκαμε στι 28.4.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#8294

Στη λεσβία Silvia Garcia αρνήθηκαν αγωγή γονιμότητας

Σε Ισπανίδα λεσβία αρνήθηκαν αγωγή γονιμότητας

Στη Silvia Garcia είπαν πως “δεν πληροί τις προϋποθέσεις" για θεραπεία γονιμοποίησης με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ισπανίας
Μια λεσβία στην Ισπανία, που θέλει να γίνει μητέρα απερρήφθει από την διαδικασία αγωγής γονιμοποίησης, από το τοπικό νοσοκομείο, επειδή είναι λεσβία, σύμφωνα με την The Reader.es.

Η 30χρονη Silvia Garcia, σήμερα είναι χωρίς σχέση και επισκέφθηκε τοπικό νοσοκομείο στην Asturias για αγωγή γονιμότητας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του τμήματος γονιμότητας της είπε πως βρισκόταν "υπό τις διαταγές" της περιφερειακής αρχής και δεν μπορούσε να προσφέρει την αγωγή γονιμότητας σε ετερό γυναίκες χωρίς σχέση ή λεσβίες.

Στην κα. Garcia είπαν πως αν δεν είχε ένα στείρο σύζυγο, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για αγωγή γονιμότητας με το εθνικό σύστημα υγείας της Ισπανίας και πως θα μπορούσε να διενεργήσει την διαδικασία γονιμότητας ιδιωτικώς.

Η άρνηση στην αγωγή γονιμότητας συνέβη και σε άλλες λεσβίες της περιοχής

Η υπουργίνα Υγείας της Ισπανίας, Leire Pajín, αρνήθηκε πως το σύστημα εισάγει δυσμενή διάκριση. Είπε ότι το εθνικό σύστημα υγείας “δεν εισάγει διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού”.

Η κα. Garcia ακολουθεί αυτήν την περίοδο νομικές διαδικασίες, λέγοντας ότι είναι “δικαίωμα κάθε γυναίκας να κάνει παιδιά".


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.4.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#8294

Ψήφισμα Ευρ. Κοινοβουλίου Ανισότητες Υγείας Α'

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Μαρτίου 2011, για την μείωση των ανισοτήτων υγείας στην ΕΕ (2010/2089 (ΙΝΙ)) Α΄ μέρος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

- έχοντας υπόψη τα άρθρα 168 και 184 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

- έχοντας υπόψη το άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση,

- έχοντας υπόψη το άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

- έχοντας υπόψη το άρθρο 23 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ασχολείται με την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς,

- έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο "Αλληλεγγύη στον τομέα της υγείας: μείωση των ανισοτήτων υγείας στην ΕΕ" (COM (2009) 0567),

- έχοντας υπόψη την απόφαση 1350/2007/ΕΚ, της 23ης Οκτωβρίου 2007 για τη θέσπιση δεύτερου προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της υγείας (2008 έως 13) (1),

- Έχοντας υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου 2010/48/EC της 26ης Νοεμβρίου 2009 σχετικά με τη σύναψη, από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (2),

- Έχοντας υπόψη της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας Γνωμοδότηση για την "Αλληλεγγύη στον τομέα της υγείας: μείωση των ανισοτήτων υγείας στην ΕΕ",

- έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2010, σχετικά με "Ισότητα και την Υγεία σε όλες τις πολιτικές: Αλληλεγγύη στην Υγεία",

- έχοντας υπόψη την έκθεση σχετικά με τη δεύτερη κοινή αξιολόγηση της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας και της Επιτροπής για τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις πολιτικές αντιμετώπισής της,

- Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για "κοινές αξίες και αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση συστήματα υγείας" (2006 / C 146/01),

- έχοντας υπόψη το ψήφισμα του Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου 2008 σχετικά με την υγεία και την ευημερία των νέων,

- έχοντας υπόψη την τελική έκθεση της Επιτροπής των Κοινωνικών Καθορισμών παράγοντες της Υγείας (WHO, 2008),

- έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Αλληλεγγύη στον τομέα της υγείας: μείωση των ανισοτήτων υγείας στην ΕΕ»,

- έχοντας υπόψη το ψήφισμά του της 1ης Φεβρουαρίου 2007 για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης: μια ευρωπαϊκή διάσταση για την πρόληψη του υπερβολικού βάρους, της παχυσαρκίας και των χρόνιων παθήσεων (3) και το ψήφισμά του της 25ης Σεπτεμβρίου 2008, της Λευκής Βίβλου για τη διατροφή, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία σε θέματα υγείας (4),

- έχοντας υπόψη το ψήφισμά του της 9ης Οκτωβρίου 2008 σχετικά με τη Λευκή Βίβλο με τίτλο «Μαζί για την υγεία: Στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για την περίοδο 2008-2013 » (5),

- έχοντας υπόψη το άρθρο 48 του Κανονισμού του,

- έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτριών και της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Γυναικών (A7-0032/2011),

Α. λαμβάνοντας υπόψη την καθολικότητα, της πρόσβασης σε ποιοτική περίθαλψη, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης των κοινών αξιών και αρχών που διέπουν τα συστήματα υγείας στις χώρες μέλη της ΕΕ,

Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι, ενώ οι άνθρωποι ζουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο και υγιέστερα από τις προηγούμενες γενιές, η ΕΕ αντιμετωπίζει, στο πλαίσιο της γήρανσης του πληθυσμού, μια σημαντική πρόκληση, δηλαδή οι ​​μεγάλες διαφορές στην σωματική και ψυχική υγεία που υπάρχουν και είναι αυξανόμενη μεταξύ και εντός των χωρών μελών της ΕΕ,

Γ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση μεταξύ της χαμηλότερης και υψηλότερης κοινωνικο-οικονομικής ομάδας είναι 6 έτη για τις γυναίκες και 10 έτη για τους άνδρες,

Δ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάσταση του φύλου όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας,

Ε. λαμβάνοντας υπόψη ότι, εκτός από τους γενετικούς καθοριστικούς παράγοντες η υγεία επηρεάζεται κυρίως από τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, από την πρόσβασή τις σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την υγεία και την εκπαίδευση, πρόληψη και θεραπεία ασθενειών για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ασθένειες, πως χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες είναι πιο ευαίσθητες στην κακή διατροφή στην εξάρτηση στον καπνό και στο αλκοόλ, τα οποία είναι όλα σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες και συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου,

ΣΤ. λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανισότητες στην υγεία μεταξύ ανθρώπων σε υψηλότερες και χαμηλότερες εκπαιδευτικές, επαγγελματικές και εισοδηματικές ομάδες έχουν βρεθεί σε όλες τις χώρες μέλη,

Ζ. λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη διάσταση του φύλου στα ποσοστά υποσιτισμού γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τον υποσιτισμό και ότι αυτή η ανισότητα επιδεινώνεται περαιτέρω με τον καθορισμό των κοινωνικοοικονομικών διαστάσεων,

Η. λαμβάνοντας υπόψη πως η ανισότητα του φύλου και της ηλικίας στην βιοϊατρική έρευνα και η υποεκπροσώπηση των γυναικών στις κλινικές δοκιμές υπονομεύουν την φροντίδα-περίθαλψη της ασθενούς,

Θ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκριτική μέτρηση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αποτελεσματικής δράσης,

Ι. λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ποσοστά νοσηρότητας είναι συνήθως υψηλότερα μεταξύ εκείνων των ομάδων που έχουν χαμηλή εκπαίδευση, επάγγελμα και εισόδημα καθώς και πως οι σημαντικές ανισοτήτες μπορεί επίσης να δείξουν τις πιο διαδεδομένες συγκεκριμένων μορφών αναπηρίας και των πιο συγκεκριμένων χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών, ασθενειών του στόματος και μορφών ψυχικών ασθενειών,

Κ Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συχνότητα του καπνίσματος μεταξύ των γυναικών, ιδίως μεταξύ των νέων γυναικών, αυξάνεται γρήγορα, με καταστροφικές συνέπειες για τη μελλοντική υγεία τις και ότι, στην περίπτωση των γυναικών, το κάπνισμα επιδεινώνεται από πολλαπλά μειονεκτήματα,

Λ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπάρχει μια κοινωνική βαθμίδα κατάστασης της υγείας σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ (ανακοίνωση της Επιτροπής της 20ης Οκτώβρη 2010 με τίτλο «Αλληλεγγύη στην Υγεία: Μείωση των υγειονομικών ανισοτήτων στην ΕΕ»), και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όρισε αυτή τη κοινωνική βαθμίδα, όπως είναι η σύνδεση μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και των ανισοτήτων στους τομείς υγείας και της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη,

Μ Λαμβάνοντας υπόψη πως πολυάριθμα προγράμματα και μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το ξεκίνημα του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, ιδιαιτέρως χαρακτηρίζεται από τις πρόωρες διαφορές που συνδέονται με το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και πως τα υψηλότερα ποσοστά επίπτωσης του υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας καταχωρούνται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, εκτιμώντας πως η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες στην υγεία και στις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, λόγω του αυξημένου κινδύνου των ασθενειών που συνδέονται με την παχυσαρκία,

(1)OJ L 301, 20.11.2007, p. 3.

(2)OJ L 23, 27.1.2010, p. 35.

(3)Εγκεκριμένο κείμενο, P6_TA(2007)0019

(4)Εγκεκριμένο κείμενο, P6_TA(2008)0461

(5)OJ C 9 E, 15 January 2010, p. 56.

Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2011-0081&language=EN&ring=A7-2011-0032

Ψήφισμα Ευρ. Κοινοβουλίου Ανισότητες Υγείας Β'

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Μαρτίου 2011, για την μείωση των ανισοτήτων υγείας στην ΕΕ (2010/2089 (ΙΝΙ)) Β' μέρος

Ν Λαμβάνοντας υπόψη ότι παρά την κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική πρόοδο που έχει οδηγήσει σε συνολική βελτίωση της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μια σειρά παραγόντων, όπως η υγιεινή, οι συνθήκες διαβίωσης και της εργασίας, ο υποσιτισμός, η εκπαίδευση, το εισόδημα, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, εξακολουθούν να έχουν άμεση επίδραση-αντίκτυπο στις ανισότητες στην υγεία,

Ο Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε ένα αριθμό πιθανών επιπτώσεων στην υγεία μέσω της αυξημένης συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες, μέσω της μεταβολής της μορφης-τύπου των λοιμοδών-μεταδοτικών νόσων και μέσω της αυξανόμενης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία λαμβάνοντας υπόψη πως δεν είναι όλες οι χώρες της ΕΕ εξίσου έτοιμες να εξετάσουν αυτές τις προκλήσεις,

Π Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανισότητες στην υγεία δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα μιας σειράς οικονομικών, περιβαλλοντικών και τρόπου ζωής παραγόντων, αλλά και προβλημάτων που αφορούν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη,

Ρ Λαμβάνοντας υπόψη πως οι ανισότητες υγείας συνδέονται επίσης με προβλήματα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, τόσο για οικονομικούς λόγους (όχι τόσο πολύ όσον αφορά την πλειοψηφία της θεραπείας, η οποία αντιμετωπίζεται σωστά από τις χώρες μέλη, αλλά μάλλον την καθημερινή θεραπεία, όπως η οδοντιατρική και η οφθαλμιατρική περίθαλψη) όσο και ως αποτέλεσμα της φτωχής κατανομής των ιατρικών πόρων σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ,

Σ Λαμβάνοντας υπόψη πως η έλλειψη επαγγελματιών γιατρίνων σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ και το γεγονός ότι μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της ΕΕ είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, και πως η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών,

Τ Λαμβάνοντας υπόψη ότι εκείνες που ζουν σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε άμεση και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη,

Υ. λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ασθενείς που ζουν με χρόνιες ασθένειες ή καταστάσεις αποτελούν μια ειδική ομάδα η οποία πλήττεται από ανισότητες στην πρόσβαση στη διάγνωση, στη περίθαλψη, στις κοινωνικές και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, και τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν τις οικονομικές επιβαρύνσεις, την ανεπαρκή πρόσβαση στην απασχόληση, τις κοινωνικές διακρίσεις και το στιγματισμό,

Φ λαμβάνοντας υπόψη ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο σε όλες τις χώρες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις καθώς επίσης έχει μια δραματική επίδραση στη σωματική και συναισθηματική υγεία των γυναικών και των παιδιών,

Χ Λαμβάνοντας υπόψη πως η στειρότητα είναι μια ιατρική κατάσταση που αναγνωρίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η οποία έχει ιδιαίτερη επίδραση-αντίκτυπο στην υγεία των γυναικών, καθώς και ότι η Εθνική Έρευνα Ευαισθητοποίησης της Αγγλίας έχει δείξει ότι πάνω από το 94% των γυναικών που πάσχουν από στειρότητα επίσης υποφέρουν από μορφές κατάθλιψης,

Ψ Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών μελών όσον αφορά την πρόσβαση στην αγωγή γονιμότητας,

Ω Λαμβάνοντας υπόψη πως, σύμφωνα με την Eurostat, στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η ανεργία στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ έφθασε το 9,6% το Σεπτέμβριο του 2010, και πως η Επιτροπή του Συμβουλίου Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη γνωμοδότησή της της 20ης Μαΐου 2010, εξέφρασε την ανησυχία ότι η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση θα επηρεάσει αρνητικά την πρόσβαση των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη και τους προϋπολογισμούς υγείας των χωρών μελών,

Ω1 Λαμβάνοντας υπόψη πως η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να έχει σοβαρη επίδραση-αντίκτυπο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ, από πλευράς τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης,

Ω2 Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περιορισμοί λόγω της τρέχουσας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της επερχόμενης δημογραφικής πρόκλησης που η Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά την οικονομική και οργανωτική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας των χωρών μελών, εμποδίζοντας έτσι την ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη στο έδαφός τις,

ΑΑ. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συνδυασμός της φτώχειας και άλλων μορφών ευπάθειας, όπως η παιδική ηλικία ή η μεγάλη ηλικία, η αναπηρία ή οι μειονότητες, αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο ανισοτήτων στην υγεία, και ότι, αντιστρόφως, η κακή υγεία μπορεί να οδηγήσει στη φτώχεια ή και στο κοινωνικό αποκλεισμό,

AB λαμβάνοντας υπόψη πως οι πρώτες χρονιές της ζωής έχουν διά βίου επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της υγείας και της ευεξίας - από τη παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τη ψυχική υγεία, ως την εκπαίδευση, την επαγγελματική επιτυχία, την οικονομική κατάσταση και την ποιότητα ζωής,

AΓ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανισότητες στην υγεία έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την ΕΕ και τις χώρες μέλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απώλειες που συνδέονται με τις ανισότητες σε θέματα υγείας, εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περίπου 1,4% του ΑΕΠ,

AΔ λαμβάνοντας υπόψη ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ η ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη δεν είναι εγγυημένη, είτε στην πράξη είτε στη νομοθεσία, για τις μετανάστριες χωρίς χαρτιά,

ΑΕ. εκτιμώντας πως στις χώρες μέλη υποθέσεις εξακολουθούν να ανακύπτουν στα μέλη των διαφόρων κοινωνικών ομάδων (για παράδειγμα, στις ανάπηρες) τα οποία αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ίση πρόσβαση στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, η οποία περιορίζει την πρόσβασή τις στις υπηρεσίες υγείας,

AΖ λαμβάνοντας υπόψη ότι, με τη γήρανση του πληθυσμού τις, οι χώρες μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την εξάρτηση και την αυξανόμενη ανάγκη γηριατρικής φροντίδας και θεραπείας, εκτιμώντας πως μια αλλαγή στην προσέγγιση για την οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης συνεπώς απαιτείται, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανισότητες σχετικά με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τις ηλικιωμένες αυξάνονται,

1. χαιρετίζει τις βασικές προτάσεις που διατύπωσε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της με το τίτλο «Αλληλεγγύη στον τομέα της υγείας: μείωση των ανισοτήτων υγείας στην ΕΕ»: (1) κάνοντας μια δικαιότερη κατανομή του τμήματος υγείας των συνολικών στόχων μας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, (2) βελτίωση των βάσεων δεδομένων και γνώσεων (περιλαμβανομένης της μέτρησης, της παρακολούθησης, της αξιολόγησης και της υποβολής εκθέσεων) (3) οικοδόμηση δέσμευσης σε ολόκληρη την κοινωνία για τη μείωση ανισοτήτων στην υγεία, (4) κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων ομάδων, και (5) ανάπτυξη της συμβολής των πολιτικών της ΕΕ μείωσης των ανισοτήτων υγείας,

2 τονίζει τη σημασία των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης να παρέχονται κατά τρόπο σύμφωνο με τα θεμελιώδη δικαιώματα, επισημαίνει την ανάγκη να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η καθολική πρόσβαση σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη,

3. επισημαίνει τη σημασία της βελτίωσης της πρόσβασης στην πρόληψη ασθενειών, της προαγωγής της υγείας τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, καθώς και της μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων, και τονίζει ότι οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με τη βελτίωση των δημόσιων δαπανών για την προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη και των στοχευμένων προγραμμάτων ευάλωτων ομάδων,

4. καλεί την Επιτροπή και τις χώρες μέλη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τις για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, η οποία τελικά θα καταστεί δυνατόν να μειώσει ορισμένες από τις ανισότητες που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, επιπλέον, βάσει των παγκόσμιων αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, καλεί την Επιτροπή και τις χώρες μέλη να επικεντρωθούν στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των μειονεκτουσών ομάδων μεταναστριών και εκείνων που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες, τα παιδιά και τις έφηβες, όσες ζουν με την συνθήκη της αναπηρίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική ασθένεια, τις ασθενείς που διαγνώστηκαν με χρόνιες ασθένειες ή καταστάσεις, τις ηλικιωμένες, όσες ζουν σε συνθήκες ένδειας, και εκείνες που επηρεάζονται από τον αλκοολισμό και την τοξικομανία,


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2011-0081&language=EN&ring=A7-2011-0032

Ψήφισμα Ευρ. Κοινοβουλίου Ανισότητες Υγείας Γ'

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Μαρτίου 2011, για την μείωση των ανισοτήτων υγείας στην ΕΕ (2010/2089 (ΙΝΙ)) Γ' μέρος

5. καλεί τις χώρες μέλη να διασφαλίσουν ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστριών χωρίς χαρτιά, δικαιούνται και είναι εφοδιασμένες με ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καλεί τις χώρες μέλη να αξιολογήσουν τη σκοπιμότητα της υποστήριξης της υγειονομικής περίθαλψης για τις μετανάστριες χωρίς χαρτιά, παρέχοντας έναν ορισμό που να βασίζεται σε κοινές αρχές για βασικά στοιχεία υγειονομικής περίθαλψης, όπως ορίζεται στην εθνική τις νομοθεσία,

6. καλεί τις χώρες μέλη να λάβουν υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες προστασίας της υγείας των μεταναστριών, με ιδιαίτερη αναφορά στην εγγυημένη παροχή από τα συστήματα υγείας των κατάλληλων υπηρεσιών γλωσσικής διαμεσολάβησης, τα συστήματα αυτά θα πρέπει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες κατάρτισης που να επιτρέπει στις γιατρίνες και άλλες επαγγελματίες να υιοθετήσουν μια διαπολιτισμική προσέγγιση βασισμένη στην αναγνώριση και το σεβασμό, της διαφορετικότητας και τις ευαισθησίες των ανθρώπων από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, προτεραιότητα πρέπει επίσης να δοθεί στα μέτρα και στις ενημερωτικές εκστρατείες για την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού γυναικείων σεξουαλικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών ποινών σε όσες-ους τον ασκούν,

7. καλεί την ΕΕ και τις χώρες μέλη γρήγορα να βρουν τρόπους για την καταπολέμηση των εθνοτικών διακρίσεων, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες μέλη όπου η οδηγία 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου, δεν έχει εφαρμοστεί και στις οποίες οι γυναίκες από εθνοτικές μειονότητες έχουν μικρή ή καθόλου κοινωνική προστασία ή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη,

8. καλεί τις χώρες μέλη να προωθήσουν την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας παροχή νομικών συμβουλών και πληροφοριών σε συντονισμό με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτισών για να βοηθήσουν τα απλά μέλη του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστριών χωρίς χαρτιά, να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα ατομικά τις δικαιώματα,

9. τονίζει πως η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται από τις χώρες μέλη, ιδίως όσον αφορά την πλευρά της προσφοράς, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία και την προαγωγή της υγείας, της πρόληψης ασθενειών και της μακροχρόνιας φροντίδας ως αποτέλεσμα των περικοπών του προϋπολογισμού και των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων, ενώ η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας και μακροχρόνια φροντίδα μπορεί να αυξάνεται ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραγόντων που συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του γενικού πληθυσμού,

10. τονίζει ότι οι ανισότητες υγείας στην ΕΕ αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για τις χώρες μέλη και τα συστήματα υγείας τις και ότι η αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και οι ισχυρές και, ει δυνατόν, συντονισμένες δημόσιες πολιτικές πρόληψης μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση αυτού του πεδίου,

11. τονίζει ότι η αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, κλπ., η δυνατότητα πρόσβασης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης (δικαινδυνεύει από τη μη επιστροφή των εξόδων της περίθαλψης και των φαρμάκων, την ανεπαρκή πρόληψη και τον κατακερματισμό της ιατρικής δημογραφίας) και η αποτελεσματική διάγνωση θα πρέπει να θεωρούνται βασικές πτυχές των μέτρων για την καταπολέμηση των ανισοτήτων υγείας και πως, επιπλέον, η πρόσβαση και οι ανεκτές οικονομικά φαρμακευτικές αγωγές-θεραπείες πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως βασική πτυχή της υγείας των ανθρώπων ατομικά, καλεί συνεπώς τις χώρες μέλη να διασφαλίσουν πως η οδηγία περί διαφάνειας (89/105/ΕΟΚ) εφαρμόζεται σωστά και πως τα συμπεράσματα από την ανακοίνωση της Επιτροπής 2008 για την φαρμακευτική έρευνα του κλάδου θα αντιμετωπιστεί κατάλληλα,

12. τονίζει πως η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως γενικό αγαθό ή υπηρεσία,

13. καλεί το Συμβούλιο και τις χώρες μέλη να αξιολογήσουν και να εφαρμόσουν νέα μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δαπανών υγείας, ιδίως με την επένδυση στην πρόληψη σε θέματα υγείας, έτσι ώστε να μειώσει τις μελλοντικές μακροπρόθεσμες δαπάνες και κοινωνικές επιβαρύνσεις, καθώς και την αναδιάρθρωση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης προκειμένου να παρασχεθεί ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη (κυρίως βασική ιατρική περίθαλψη) χωρίς διακρίσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, και ενθαρρύνει την Επιτροπή να μελετήσει τη χρήση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων για περαιτέρω προώθηση των επενδύσεων σε υποδομές υγείας, της έρευνας και της κατάρτισης, της προώθησης και της ενίσχυσης της πρόληψης ασθενειών,

14. καλεί την Επιτροπή και τις χώρες μέλη να διασφαλίσουν η ισότιμη-δίκαιη πρόσβαση επιλογών υγειονομικής περίθαλψης και θεραπείας των ηλικιωμένων ασθενών περιλαμβάνονται στις πολιτικές τις και τα προγράμματα υγεία τις και να κάνουν προτεραιότητα τις την επαρκή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και θεραπείες για τις ηλικιωμένες για τη “Ευρωπαϊκή Χρονιά 2012 Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών”, καλεί τις χώρες μέλη να προωθήσουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης, σε ηλικιωμένες ασθενείς, καθώς έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία των ασθενών, τονίζει την ανάγκη στη Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες μέλη της για πρόληψη, μέσω μιας κατάλληλης μακροπρόθεσμης στρατηγικής, τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλιστεί-εγγυάται η οικονομική και η οργανωτική βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και η ισότητα και η συνέχιση της παροχής υπηρεσιών φροντίδας για τις ασθενείς,

15. καλεί τις χώρες μέλη να βελτιώσουν την ικανότητά τις να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία και την κοινωνία,

16. καλεί την Επιτροπή να προωθήσει την ανταλλαγή εμπειριών σε σχέση με την εκπαίδευση σε θέματα υγείας, του υγιεινού τρόπου ζωής, της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της κατάλληλης θεραπείας, ιδίως σε σχέση με την κατανάλωση, το κάπνισμα, τη διατροφή, τη παχυσαρκία και τα ναρκωτικά, καλεί τις χώρες μέλη να προωθήσουν τη σωματική άσκηση, τη καλή διατροφής και τα προγράμμάτα “Υγειή Σχολεία” που θα απευθύνονται σε παιδιά, ιδίως στις πιο μειονεκτούσες περιοχές, και να βελτιώσουν τα επίπεδα προσωπικής, κοινωνικής και υγειονομικής εκπαίδευσης, με στόχο την προώθηση μιας πιο υγιεινής συμπεριφοράς και την ενθάρρυνση του θετικού τρόπου ζωής που σχετίζεται με την συμπεριφορά

17. ενθαρρύνει όλες τις χώρες μέλη να επενδύσουν στις κοινωνικές, εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές υποδομές, σύμφωνα με την αρχή «υγεία σε όλες τις πολιτικές», ενώ συντονίσουν μέτρα που αφορούν τα προσόντα, την κατάρτιση και την κινητικότητα των επαγγελματιών υγείας, εξασφαλίζοντας έτσι την ικανότητα και βιωσιμότητα των υποδομών υγείας και του εργατικού δυναμικού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο,

18 τονίζει ότι οι ανισότητες υγείας στην Ένωση δεν θα ξεπεραστούν χωρίς μια κοινή και συνολική στρατηγική υγείας του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων πολιτικών διαχείρισης πόρων, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τα στοιχειώδη κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας, και την καταγραφή των επαγγελματιών,

19. καλεί τις χώρες μέλη να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες για την υγεία, τον υγιεινό τρόπο ζωής, την υγειονομική περίθαλψη, τις ευκαιρίες πρόληψης, την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και την κατάλληλη θεραπεία είναι διαθέσιμες με μορφή και γλώσσα που η καθεμία μπορεί να καταλάβει, με τη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, με ιδιαίτερη αναφορά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας,

20. καλεί τις χώρες μέλη να προωθήσουν την εισαγωγή της τηλεϊατρικής τεχνολογίας, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τις γεωγραφικές ανισότητες στην πρόσβαση ορισμένων ειδών υγειονομικής περίθαλψης, με ιδιαίτερη αναφορά στην εξειδικευμένη περίθαλψη, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές,

21. καλεί τις χώρες μέλη να προωθήσουν δημόσιες πολιτικές που αποσκοπούν στη διασφάλιση υγιών συνθηκών ζωής για όλα τα βρέφη, παιδιά και έφηβες, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας πριν από τη σύλληψη, τη μητρική φροντίδα και μέτρα για τη στήριξη των γονέων και, ειδικότερα, των έγκυων και θηλαζουσώνν γυναικών, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα υγιές ξεκίνημα ζωής για όλα τα νεογέννητα και να αποφευχθούν περαιτέρω ανισότητες στην υγεία, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημασία της επένδυσης στην πρώιμη ανάπτυξη του παιδιού και των προσεγγίσεων στη πορεία της ζωής,


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2011-0081&language=EN&ring=A7-2011-0032

Ψήφισμα Ευρ. Κοινοβουλίου Ανισότητες Υγείας Δ'

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Μαρτίου 2011, για την μείωση των ανισοτήτων υγείας στην ΕΕ (2010/2089 (ΙΝΙ)) Δ' μέρος

22. καλεί τις χώρες μέλη να διασφαλίσουν πως όλες οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, ανεξαρτήτως της θέσης-καθεστώτος τις-τους, δικαιούνται και λαμβάνουν πράγματι την κοινωνική προστασία, όπως ορίζονται στην εθνική τις νομοθεσία,

23 υπενθυμίζει την υποχρέωση της ΕΕ, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, να εγγυηθεί το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας χωρίς διάκριση λόγω αναπηρίας, επιμένει ότι η ενσωμάτωση της αναπηρίας σε όλους τους σχετικούς δείκτες μέτρησης της υγείας είναι ένα βασικό βήμα προς την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης,

24. καλεί την ΕΕ και τις χώρες μέλη να συμπεριλάβουν την κατάσταση της υγείας των γυναικών και το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού (τις ηλικιωμένες γυναίκες), τους παράγοντες της διάστασης του φύλου και να χρησιμοποιήσουν τον προϋπολογισμό του φύλου στις πολιτικές και στα προγράμματα υγεία τις, και την έρευνα, από την ανάπτυξη και το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι την αξιολόγηση των επιπτώσεων, καλεί την ΕΕ για χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα-πλαίσιο και τους δημόσιους φορείς χρηματοδότησης να περιλαμβάνουν την εκτίμηση των επιπτώσεων φύλου στις πολιτικές τις και να προβλεφθεί η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων ανά φύλο και ηλικία που αφορούν ειδικά με σκοπό την επισήμανση των βασικών διαφορών μεταξύ γυναικών και ανδρών όσον αφορά την υγεία, προκειμένου να υποστηρίξουν την αλλαγή της πολιτικής, να εισαγάγουν και να αντιπαραβάλουν επιδημιολογικά εργαλεία για να αναλύσουν τις αιτίες του χάσματος του προσδόκιμου ζωής μεταξύ γυναικών και ανδρών,

25. θεωρεί ότι η ΕΕ και οι χώρες μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν στις γυναίκες εύκολη πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης καθώς και το δικαίωμα στην ασφαλή έκτρωση,

26. καλεί την Επιτροπή να παράσχει στις χώρες μέλη παραδείγματα καλών και βέλτιστων πρακτικών για την ενθάρρυνση σε πιο ομοιόμορφη πρόσβαση στη θεραπεία γονιμότητας,

27. προτρέπει την ΕΕ και τις χώρες μέλη να εστιάσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, ιδίως με την πρόληψη, την απαγόρευση και τη δίωξη των ενόχων για την καταναγκαστική στείρωση των γυναικών και τον ακρωτιριασμό των σεξουαλικών οργάνων των γυναικών,

28. καλεί την ΕΕ και τις χώρες μέλη να αναγνωρίσουν την ανδρική βία κατά των γυναικών ως ένα θέμα δημόσιας υγείας, όποια μορφή και αν παίρνει,

29. καλεί την ΕΕ και τις χώρες μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, σε σχέση με την πρόσβαση σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), για την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών λόγω της οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνοτικής, πολιτιστικής προέλευσης,

30. καλεί τις χώρες μέλη να ακολουθήσουν την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όσον αφορά την αναγνώριση της παχυσαρκίας ως χρόνια πάθηση και, συνεπώς, να παράσχει πρόσβαση στην προγράμματα πρόληψης παχυσαρκίας και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε θεραπεία με αποδεδειγμένα τα τεκμήρια του θετικού ιατρικού αποτελέσματος για τις πάσχουσες από παχυσαρκία, που απαιτείται ιατρική περίθαλψη, επίσης με σκοπό την πρόληψη της εμφάνισης περαιτέρω ασθενειών,

31. καλεί την ΕΕ και τις χώρες μέλη να ελέγξουν το κάπνισμα στις γυναίκες, όπως συνιστάται από σύμβαση πλαίσιο της ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, καθώς και να εισαγάγει εκστρατείες κατά του καπνίσματος με στόχο τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες,

32. καλεί τις χώρες μέλη να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν την ιατρική και φαρμακευτική έρευνα για τις ασθένειες που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, με αναφορά σε όλες τις φάσεις της ζωής τις και όχι μόνο κατά την αναπαραγωγική ηλικίας τις,

33. καλεί τις χώρες μέλη να επιλύσουν τα προβλήματα ανισότητας πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των γυναικών, όπως για παράδειγμα στους τομείς της οδοντιατρικής και της οφθαλμολογίας,

34. προτείνει η ΕΕ και οι χώρες μέλη να θεσπίσουν συνεκτικές πολιτικές και μέτρα στήριξης υπέρ των γυναικών που δεν εργάζονται ή έχουν θέσεις εργασίας σε τομείς όπου δεν καλύπτονται από την προσωπική ασφάλιση υγείας και να αναζητήσουν τρόπους παροχής ασφάλισης αυτών των γυναικών,

35. πιέζει την Επιτροπή, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις αρμόδιες αρχές των χωρών μελών, να προωθήσει τις βέλτιστες πρακτικές στην τιμολόγηση και την επιστροφή του κόστους των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμόσιμων προτύπων - μοντέλων για τη φαρμακευτική διαφοροποίηση τιμών, ώστε να βελτιστοποιηθεί η δυνατότητα οικονομικής προσέγγισης και να μειωθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση των φαρμάκων,

36. υπενθυμίζει πως η υιοθέτηση μιας Ευρωπαϊκής πατέντας-πρωτοτύπου, με τις κατάλληλες γλωσσικές ρυθμίσεις και ένα ενιαίο σύστημα επίλυσης των διαφορών, είναι ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας,

37. σημειώνει πως το έργο που έχει ήδη γίνει στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτριών όσον αφορά την ασφάλεια των προϊόντων και τη διαφήμιση, μεταξύ άλλων θεμάτων, έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων πτυχών της ανισότητας υγείας στην ΕΕ, και, στο πλαίσιο αυτό, τονίζει τη σημασία της εκ του σύνεγγυς παρακολούθησης των πληροφοριών που παρέχουν οι επιχειρήσεις φαρμάκων στις ασθενείς, ιδίως των πλέον ευάλωτων και τους λιγότερο καλά πληροφορημένους κύκλους, καθώς και την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό και ανεξάρτητο σύστημα φαρμακο-επαγρύπνησης

38. καλεί τις χώρες μέλη να προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας τις στις ανάγκες των πλέον μειονεκτούντων προσώπων, με την ανάπτυξη μεθόδων καθορισμού τελών που χρεώνουν οι επαγγελματίες υγείας ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην περίθαλψη για όλες τις ασθενείς,

39. προτρέπει την Επιτροπή να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ενθάρρυνσης όλων των χωρών μελών να προσφέρουν αποζημειώσεις στις ασθενείς και να κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα ώστε να μειωθούν οι ανισότητες πρόσβασης σε φάρμακα για τη θεραπεία εκείνων των όρων ή ασθενειών, όπως η μετά την εμμηνόπαυση οστεοπόρωση και η νόσος Alzheimer, οι οποίες δεν είναι πληρωτέες σε ορισμένες χώρες μέλη, και να το πράξουν επειγόντως,

40. υπογραμμίζει ότι, πέρα από τις εθνικές κυβερνήσεις, σε πολλές χώρες, οι περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημόσια υγεία, στη προαγωγή της υγείας, στη πρόληψη ασθενειών και στην παροχή υπηρεσιών υγείας και επομένως πρέπει να συμμετέχουν ενεργά, επισημαίνει ότι οι περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει επίσης να συμβάλλουν ουσιαστικά, ακόμη και εντός των χώρων εργασίας και των σχολείων, ιδίως όσον αφορά την αγωγή υγείας, τη προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής, την αποτελεσματική πρόληψη των ασθενειών και την έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση των ασθενειών,

41. καλεί τις χώρες μέλη να στηρίξουν τη «προσέγγιση τοπικής περίθαλψης-φροντίδας» και τη παροχή ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης, τη πρόσβαση σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, επιτρέποντας στις ασθενείς να υποστηριχθούν καλύτερα στο δικό τις τοπικό και κοινωνικό περιβάλλον,

42 ενθαρρύνει όλες τις χώρες μέλη να επαναξιολογήσουν τις πολιτικές τις σε θέματα σημαντικών επιπτώσεων των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, όπως ο καπνός, το αλκοόλ, τα τρόφιμα, η φαρμακευτική και η δημόσια υγεία και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης,

43. ενθαρρύνει τις χώρες μέλη να αναπτύξουν εταιρικές σχέσεις-συνεργασίες στις παραμεθόριες περιοχές, προκειμένου να μοιραστεί το κόστος υποδομών και προσωπικού και να μειωθούν οι ανισότητες στην υγεία, ιδιαιτέρως στην πρόσβαση της εξελιγμένης της τεχνολογίας – εξοπλισμού,


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2011-0081&language=EN&ring=A7-2011-0032

Ψήφισμα Ευρ. Κοινοβουλίου Ανισότητες Υγείας Ε'

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Μαρτίου 2011, για την μείωση των ανισοτήτων υγείας στην ΕΕ (2010/2089 (ΙΝΙ)) Ε' μέρος

44. καλεί την Επιτροπή να μελετήσει τις επιπτώσεις των αποφάσεων που βασίζονται σε εθνικές και περιφερειακές αξιολογήσεις αποτελεσματικότητας των φαρμάκων και ιατρικών συσκευών στην εσωτερική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης των ασθενών, της καινοτομίας σε νέα προϊόντα και ιατρικές πρακτικές, οι οποίες είναι μερικές από τα κύρια στοιχεία που επηρεάζουν την ισότητα στην υγεία,

45. εκτιμά ότι η εφαρμογή της οδηγίας 2011/24/EU για τα Δικαιώματα των Ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να συνοδεύεται από αξιολόγηση της επιροής-επίδρασης, προκειμένου να μετρηθεί όσο το δυνατόν ακριβέστερα η αποτελεσματικότητά της στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στην υγεία ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση επαρκούς επιπέδου προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών, ιδίως όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ιατρικών πόρων, τόσο των ανθρώπων όσο και των υλικών,

46. επισημαίνει πως η υψηλή ποιότητα και αποτελεσματική διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη απαιτεί αυξημένη διαφάνεια των πληροφοριών για το κοινό, τις ασθενείς, τις ρυθμιστικές αρχές και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ασθενών, την πρόσβαση στην αποκατάσταση και τη ρύθμιση των επαγγελματιών υγείας,

47. εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός πως η οδηγία διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης δεν συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση σχετικά με την κινητικότητα των επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο της «διαρροής εγκεφάλων» εντός της ΕΕ, γεγονός που θα αυξήσει επικίνδυνα τις γεωγραφικές ανισότητες σε ορισμένες χώρες μέλη, και καλεί την Επιτροπή να διορθώσει αυτή την αποτυχία, ενδεχομένως στο πλαίσιο της μελλοντικής αναθεώρησης της οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα (2005/36/ΕΚ),

48. προτρέπει τις χώρες μέλη να εφαρμόσουν πλήρως την υφιστάμενη οδηγία επαγγελματικών προσόντων (2005/36/ΕΚ), σε σχέση με την πολυπλοκότητα των ιατρικών τίτλων, ενθαρρύνει την Επιτροπή, στην αξιολόγηση και στην αναθεώρηση της οδηγίας, να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα ρυθμιστικά κενά που έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τις ασθενείς ευάλωτες σε ζημία και σε συμβιβασμό το δικαίωμά τις για ασφαλή θεραπεία, καλεί την Επιτροπή, περαιτέρω, να εξετάσει εάν θα καταστεί η εγγραφή με ΙΜΙ σύστημα υποχρεωτική για τις αρμόδιες αρχές και να βελτιώσει το βαθμό στον οποίο οι αρμόδιες αρχές μπορούν προληπτικά να μοιραστούν πειθαρχικές πληροφορίες σχετικά με τις επαγγελματίες της υγείας με τη δημιουργία κατάλληλου μηχανισμού προειδοποίησης,

49. προτρέπει την Επιτροπή, στην επικείμενη νομοθετική της πρόταση για τα επαγγελματικά προσόντα, να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός ενισχυμένου συστήματος αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στις χώρες μέλη,

50. επισημαίνει ότι η αύξηση της καινοτομίας οδηγεί συχνά σε μεγαλύτερη πρόσβαση της θεραπείας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικη για τις απομονωμένες και αγροτικές κοινότητες,

51. καλεί την Επιτροπή να προωθήσει, σε συνεργασία με τις χώρες μέλη, την ανάπτυξη των υπηρεσιών τηλεϊατρικής, ως μέσο μείωσης των γεωγραφικών ανισοτήτων στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

52. καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να δώσουν μεγαλύτερη αναγνώριση στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 στο γεγονός ότι η σωματική, η ψυχική υγεία και η ευημερία αποτελούν βάση για την καταπολέμηση του αποκλεισμού, να περιλάβουν τους συγκριτικούς δείκτες που στρωματοποιήθηκαν από την κοινωνικοοικονομική θέση και τη κατάσταση της δημόσιας υγείας στις διαδικασίες στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, και να λάβουν υπόψη τις διακρίσεις με βάση την ηλικία, ιδίως σε σχέση με τις κλινικές δοκιμές για θεραπείες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των ηλικιωμένων,

53. θεωρεί ότι η ΕΕ και οι χώρες μέλη πρέπει να υποστηρίξουν την κοινωνία των πολιτισών και των γυναικείων οργανώσεων που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων τις, το δικαίωμα σε έναν υγιή τρόπο ζωής και το δικαίωμα στην εργασία, με σκοπό να εξασφαλιστεί πως οι γυναίκες έχουν φωνή στην ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική δημόσιας υγείας,


54 ενθαρρύνει όλες τις χώρες μέλη να προωθήσουν και να αναπτύξουν την ικανότητα διεθνών ανταλλαγών και συνεργασιών μεταξύ όλων των σχετικών πολυ-τμηματικών φορέων στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή πολιτικών που θα μειώνουν τις ανισότητες υγείας,

55 καλεί τις χώρες μέλη να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν μια κοινή προσέγγιση χάραξης πολιτικής σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με αυτό τον τρόπο να καταβάλουν προσπάθειες προσέγγισης για την Υγεία σε Όλες τις Πολιτικές (HIAP),

56. καλεί την Επιτροπή και τις χώρες μέλη να αναπτύξουν μια κοινή δέσμη δεικτών για την παρακολούθηση των ανισοτήτων υγείας λόγω ηλικίας, φύλου, κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης, γεωγραφικής θέσης και τους κινδύνους που απορρέουν από την εξάρτηση του αλκοόλ και των ναρκωτικών, καθώς και να καθιερώσουν μια μεθοδολογία για τον έλεγχο της κατάστασης της υγείας στις χώρες μέλη με σκοπό τον εντοπισμό και την ιεράρχηση των τομέων που χρήζουν βελτίωσης και βέλτιστων πρακτικών,

57. τονίζει ότι οι ανισότητες υγείας έχουν ρίζες-βάση στις κοινωνικές ανισότητες όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και τα μοντέλα κοινωνικής συμπεριφοράς που συνδέονται με το φύλο, τη φυλή, το επίπεδο εκπαίδευσης, της απασχόλησης και την άνιση κατανομή όχι μόνο του εισοδήματος αλλά και της ιατρικής περίθαλψης, την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή υπηρεσιών υγείας,

58. τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία στα μέλη των μειονεκτουσών (φτωχότερων) κοινωνικών κατηγοριών είναι ό,τι βρίσκεται πίσω από το πρόβλημα των ανισοτήτων υγείας, έχοντας κατά νου ότι οι κίνδυνοι αυτοί επιδεινώνονται από ένα συνδυασμό ένδειας και άλλων τρωτών σημείων-ευπαθειών,

59. καλεί την Επιτροπή να διασφαλίσει πως οι στόχοι μείωσης των ανισοτήτων υγείας και η βελτίωση πρόσβασης των υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής υγείας να αντιμετωπιστούν πλήρως και να ενσωματωθούν στις τρέχουσες πρωτοβουλίες της, όπως η Εταιρική Σχέση-Συνεργασία στην Υγιή και Ενεργό Γήρανση και την Πλατφόρμα Δράσης της ΕΕ κατά της Ενδειας-φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού καθώς και σε μελλοντικές πρωτοβουλίες για την πρόωρη ανάπτυξη παιδικής ηλικίας και των πολιτικών για τη νεολαία που εστιάζουν στην εκπαίδευση, στη κατάρτιση και στην απασχόληση,

60. ζητεί καλύτερο συντονισμό μεταξύ των αντιπροσωπειών της ΕΕ να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ανισοτήτων υγείας, ιδίως μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Βελτίωσης Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων-Ασθενειών και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία,

61. καλεί την Επιτροπή να βοηθήσει τις χώρες μέλη για την καλύτερη χρήση της ανοικτής μεθόδου συντονισμού υποστήριξης σχεδίων για την αντιμετώπιση των παραγόντων στους οποίους οφείλονται οι ανισότητες στην υγεία,

62. καλεί την Επιτροπή να αναπτύξει τρόπους ώστε να εμπλακούν και να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι-σχετικοί φορείς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο προώθησης λήψης και διάδοσης καλών-ορθών πρακτικών στη σφαίρα της δημόσιας υγείας,

63. εφιστά την προσοχή στην ιδιαίτερη σημασία, μεταξύ των διαφόρων καθοριστικών παραγόντων υγείας, της ποικιλίας, της διατροφής υψηλής ποιότητας, στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Επιτροπή να κάνει μεγαλύτερη χρήση των αποτελεσματικών προγραμμάτων που θεσπίζονται στο πλαίσιο της CAP (δωρεάν διανομή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία και τροφίμων στις ομάδες που υστερούν περισσότερο),

64. καλεί τις χώρες μέλη να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο, υγείας και συμβουλευτικών υπηρεσιών, με τηλεφωνικές γραμμές αποκλειστικά, για γυναικές, ζευγάρια και οικογένειες, με στόχο την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και παρέχοντας ειδική επαγγελματική βοήθεια και υποστήριξη για αυτές που τη χρειάζονται, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς στο πεδίο αυτό,


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2011-0081&language=EN&ring=A7-2011-0032

Ψήφισμα Ευρ. Κοινοβουλίου Ανισότητες Υγείας ΣΤ'

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Μαρτίου 2011, για την μείωση των ανισοτήτων υγείας στην ΕΕ (2010/2089 (ΙΝΙ)) ΣΤ' μέρος

65. καλεί την Επιτροπή να βοηθήσει τις χώρες μέλη στην καλύτερη χρήση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ και των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη έργων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των καθοριστικών κοινωνικών παραγόντων της υγείας και στη μείωση των ανισοτήτων υγείας ζητεί, επιπλέον, η Επιτροπή να βοηθήσει τις χώρες μέλη να κάνουν καλύτερη χρήση του προγράμματος PROGRESS,

66 καλεί τις χώρες μέλη να σταματήσουν τις σημερινές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας οι οποίες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην παροχή υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας των γυναικών και των ανδρών,

67. καλεί την Επιτροπή να ενσωματώσει μια προσέγγιση βασισμένη στους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς καθοριστικούς παράγοντες υγείας για την «ισότητα και την υγεία σε όλες τις πολιτικές», κατά την ανάπτυξη όλων των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών της ΕΕ, ιδίως με σκοπό την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, και ιδιαίτερα την καλή υγεία της μητέρας,

68. καλεί όλες τις χώρες μέλη να αναγνωρίσουν τη σημασία της υγείας για την κοινωνία και να κοιτάξουν, πέρα ​​από τη προσέγγιση με βάση το ΑΕΠ, τη μέτρηση της κοινωνίας, της κοινότητας και της ατομικής ανάπτυξης,

69. καλεί το Συμβούλιο να προωθήσει προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία ως προτεραιότητα πολιτικής σε όλες τις χώρες μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τους καθοριστικούς κοινωνικούς παράγοντες της υγείας και του τρόπου ζωής που σχετίζονται με παράγοντες κινδύνου, όπως το αλκοόλ, ο καπνός και η διατροφή, μέσω δράσεων σε τομείς πολιτικής όπως η πολιτική της κατανάλωσης, της απασχόλησης, της στέγασης, τη κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, τη γεωργία και τα τρόφιμα, την εκπαίδευση, τις συνθήκες διαβίωσης, της εργασίας και της έρευνας, σύμφωνα με την αρχή “υγεία σε όλες τις πολιτικές”,

70 καλεί την Επιτροπή να στηρίξει τις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της τρέχουσας και μελλοντικής δημόσιας υγείας τα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας,

71. καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των μηχανισμών παρακολούθησης των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας σε όλη την ΕΕ (μεταξύ και εντός των χωρών μελών) με την ενίσχυση της συλλογής δεδομένων, με τη συλλογή πιο συστηματικής και συγκρίσιμης πληροφόρησης ώστε να συμπληρώνει υφιστάμενα δεδομένα σχετικά με τις ανισότητες της υγείας και με τη βοήθεια της τακτικής παρακολούθησης και ανάλυσης,

72 καλεί την Επιτροπή να εξετάσει τη σύνταξη πρότασης για σύσταση Συμβουλίου, ή οποιαδήποτε άλλη κατάλληλη κοινοτική πρωτοβουλία, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη της ανάπτυξης από τις χώρες μέλη των ολοκληρωμένων εθνικών ή περιφερειακών στρατηγικών για τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία,

73 καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει, στις εκθέσεις προόδου της, την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη μείωση των ανισοτήτων υγείας και τη βελτίωση υγείας που προκύπτουν από τις πολιτικές που αφορούν τους κοινωνικούς, τους οικονομικούς και τους καθοριστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος για την υγεία,

74 καλεί την Επιτροπή να εφαρμόσει την προσέγγιση HIAP στη χάραξη πολιτικής- λήψης αποφάσεων στο επίπεδο της Ευρ. Ένωσης και να πραγμτοποιήσει τις αξιολογήσεις των αποτελεσμάτων επίδρασης που λαμβάνουν τα αποτελέσματα αποτίμησης της έκβασης της υγείας στον απολογισμό-εκθέσεις.

75. Υποστηρίζει πως η ανοικτή, η ανταγωνιστική και η σωστή λειτουργία των αγορών μπορούν να τονώσουν την καινοτομία, τις επενδύσεις και την έρευνα στον τομέα της υγείας, και αναγνωρίζει ότι αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρή οικονομική στήριξη για τη δημόσια έρευνα προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω βιώσιμα και αποτελεσματικά μοντέλα υγειονομικής περίθαλψης και να προωθηθεί η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών της στον τομέα αυτό (π.χ. τηλεϊατρική), καθώς και μια κοινή μεθοδολογία αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας, τις οποίες πρέπει να επωφελούνται όλες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού,

76 καλεί την Επιτροπή και τις χώρες μέλη να υποστηρίξουν την ενημέρωση του κοινού, τα προγράμματα ευαισθητοποίησης και να εντείνουν το διάλογο με την κοινωνία των πολιτισών, τους κοινωνικούς εταίρους και τις ΜΚΟ που ασχολούνται με την υγεία και τις ιατρικές υπηρεσίες,

71. καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των μηχανισμών παρακολούθησης των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας σε όλη την ΕΕ (μεταξύ και εντός των χωρών μελών) με την ενίσχυση της συλλογής δεδομένων, με τη συλλογή πιο συστηματικής και συγκρίσιμης πληροφόρησης ώστε να συμπληρώνει υφιστάμενα δεδομένα σχετικά με τις ανισότητες της υγείας και με τη βοήθεια της τακτικής παρακολούθησης και ανάλυσης,

72 καλεί την Επιτροπή να εξετάσει τη σύνταξη πρότασης για σύσταση Συμβουλίου, ή οποιαδήποτε άλλη κατάλληλη κοινοτική πρωτοβουλία, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη της ανάπτυξης από τις χώρες μέλη ολοκληρωμένων εθνικών ή περιφερειακών στρατηγικών για τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία,

73 καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει, στις εκθέσεις προόδου της, την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη μείωση των ανισοτήτων υγείας και τη βελτίωση της υγείας που προκύπτουν από τις πολιτικές που αφορούν την κοινωνική, την οικονομική και τους περιβαλλοντικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας,

74 καλεί την Επιτροπή να εφαρμόσει την προσέγγιση HIAP στη χάραξη πολιτικής- λήψης αποφάσεων επιπέδου ΕΕ και να πραγαμτοποιήσει τις αξιολογήσεις των αποτελεσμάτων της επίδρασης που λαμβάνουν τα αποτελέσματα αποτίμησης της έκβασης της υγείας στον απολογισμό-εκθέσεις.

75. Υποστηρίζει πως η ανοικτή, η ανταγωνιστική και η σωστή λειτουργία των αγορών μπορούν να τονώσουν την καινοτομία, τις επενδύσεις και την έρευνα στον τομέα της υγείας, και αναγνωρίζει ότι αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρή οικονομική στήριξη για τη δημόσια έρευνα προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω βιώσιμα και αποτελεσματικά μοντέλα υγειονομικής περίθαλψης και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών τις στον τομέα αυτό (π.χ. τηλεϊατρική), καθώς και μια κοινή μεθοδολογία αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας, τις οποίες πρέπει να επωφελούνται όλες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού,

76 καλεί την Επιτροπή και τις χώρες μέλη να υποστηρίξουν την ενημέρωση του κοινού, τα προγράμματα ευαισθητοποίησης και να εντείνουν το διάλογο με την κοινωνία των πολιτισών, τους κοινωνικούς εταίρους και τις ΜΚΟ που ασχολούνται με την υγεία και τις ιατρικές υπηρεσίες,

77 θεωρεί απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των πολιτικών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τον προγραμματισμό και την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης,

78. αναθέτει στην Προεδρία του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο και την Επιτροπή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2011-0081&language=EN&ring=A7-2011-0032

29 Απρ 2011

Αναχρονισμοί της Πρωτομαγιάς

Αναχρονισμοί της Πρωτομαγιάς

* Την εργατική Πρωτομαγιά τη θεωρούν «δική τους» τα αριστερά κόμματα, με πρώτο το ΚΚΕ, όσο και τα συνδικάτα. Ιστορικά πράγματι η εργατική Πρωτομαγιά ανήκει στη σοσιαλιστική παράδοση και στην ιστορία του συνδικαλισμού. Πρωτομαγιά κατά τον θρύλο «σηκώθηκε» για πρώτη φορά τέλη του 19ου αιώνα στο Σικάγο η κόκκινη σημαία, άσπρο πουκάμισο βαμμένο στο αίμα σκοτωμένου εργάτη. Πρωτομαγιά κατά την Ιστορία έγιναν αγώνες εργατριών για το εργασιακό 8ωρο, το δικαίωμα στην αργία της Κυριακής, την απαγόρευση εργασίας των ανηλίκων.

* Σήμερα όμως έχει περάσει πολύ νερό κάτω από το γεφύρι της Ιστορίας. Τα σύμβολα απαιτούν επικαιροποίηση και δεν αρκεί η εκμετάλλευσή τους για να δικαιώσει τα τεράστια κενά στόχων και οραμάτων. Σήμερα ο συνδικαλισμός πάσχει από ένα είδος μετάλλαξης, καθώς διαχειρίζεται οικονομικά συμφέροντα διάφορων κλάδων, οι ηγεσίες είναι μοιρασμένες σε διάφορα κόμματα, και ιδίως αποτελέσματα από συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις θετικά για την κοινωνία θα βρει καμιά αν ψάξει μόνο πολλές δεκαετίες στο παρελθόν.

* Σήμερα τα αριστερά κόμματα, με πρώτο το ΚΚΕ, βουλιάζουν σε ένα μείγμα αναρχικής λογικής αντικρατισμού με ακροδεξιόστροφο λαϊκισμό και το τραγικότερο χωρίς πρόταση για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Η απουσία πρότασης οδηγεί σε πολλών ειδών ψεύδη. Τα πιο πολλά τα λέει το ΚΚΕ που δεν διστάζει στο φετινό μήνυμα της Πρωτομαγιάς να καλεί σε αγώνα για τον «σοσιαλισμό». Αναγνωρίζει ότι ψεύδεται καθώς απαντάει στο αυτόματο ερώτημα της κατάρρευσης του σοσιαλισμού ότι ξέρει, «έχει», λέει, «διδαχθεί, έχει βγάλει συμπεράσματα από τις κατακτήσεις και τα λάθη του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στην Ευρώπη».

* Στον αγώνα για τον «σοσιαλισμό» καλεί την «εργατική τάξη», «τις αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες» και «τη φτωχή αγροτιά». Αδιανόητο αμάλγαμα σαν βάρκα ιδεών που κλυδωνίζεται. Ο σοσιαλισμός κρατικοποίησε τα μέσα παραγωγής και κατέρρευσε οικονομικά.

Ποιες «κατακτήσεις του σοσιαλισμού» υπόσχεται, διάβολε, στις «αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες»; Ο σοσιαλισμός έχτισε κοινωνίες αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας και ακραίας κατάχρησης εξουσίας. Ποια «λάθη» έχει «διδαχτεί» το ΚΚΕ και ξέρει, λέει, πού να οδηγήσει την «εργατική τάξη» και ποια εργατική τάξη στην Ελλάδα σήμερα;


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.4.11 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμένη από την Άννα Φραγουδάκη http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4628808

Navanethem Pillay για την Ισότητα των Γυναικών Α'

Δήλωση της κας Navanethem Pillay, Ύπατη Αρμόστρια του ΟΗΕ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο φόρουμ για τα Πιστεύω, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Γυναικών, Κέντρο Carter Ατλάντα.

Μέρος Α'

Πρόεδρε Κάρτερ,
Αγαπητές Συναδέλφισες,
Κυρίες Κύριοι,

Είναι πάντα ευχάριστο να είμαι στο Κέντρο Carter, και ιδιαίτερα να συμμετάσχω σε αυτό το Φόρουμ για τα Πιστεύω, Πίστη και Προώθηση των Γυναικών. Αυτό το θέμα είναι πολύ σωστό υπό το φως των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τους τελευταίους μήνες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στα κινήματα διαμαρτυρίας σε αυτές τις περιοχές. Φορώντας τζιν, μαντίλες ή ολόκληρο το χιτζάμπ, με τις κοσμικές και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τις, ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Αξίωσαν-απαίτησαν το δημόσιο χώρο και την προσοχή του κοινού. Αξίωσαν την αλλαγή. Ήξεραν ότι ήταν πιθανό να υποφέρουν περισσότερο από τη διαιώνιση της ίδιας συνθήκης-status quo.

Το θάρρος και η αποφασιστικότητα των γυναικών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλες μας, γυναίκες και άνδρες αγωνίζονται να επιτύχουν την πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει, καθώς και τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών ειδικότερα. Ο αγώνας τις δείχνει επίσης ότι υπήρχε ανέκαθεν παγκόσμιο κίνημα γυναικών, με πολλά ονόματα και πολλά πρόσωπα. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτές τις γυναίκες τώρα, ώστε ο χώρος που έχουν διεκδικήσει και έχουν αποκτήσει μέσα από αυτές τις διαμαρτυρίες παραμένει ορθάνοιχτος για αυτές και άλλες ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο. Πρέπει να προσέξουμε κατά την επανάκτηση των πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία κατά την περίοδο της αβεβαιότητας, η οποία θα είναι αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια της πολιτικής μετάβασης. Είναι σημαντικό να διδαχθούμε από τις εμπειρίες των παρελθοντικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων, ακόμη και σε χώρες που εξέρχονται από σύγκρουση, και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών δεν έχει τεθεί ως κάτι που πρέπει να συνδιαλαγούν με αυτά αφ' ότου επιτεύχθησαν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα κινήματα διαμαρτυρίας και οι απαντήσεις που δημιουργούνται κατέδειξαν την μεταμορφωτική δύναμη της παγκοσμιοποίησης τόσο στις θετικές όσο και στις αρνητικές πτυχές της. Μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη δημιουργίας της πολιτιστικής κατανόησης, αλλά μπορεί να εμπνεύσουν και μισαλλόδοξη προπαγάνδα. Μπορεί να είναι μια μηχανή για την εξίσωση των ευκαιριών στην υλική ευημερία, αλλά μπορεί επίσης να εμβαθύνουν τις οικονομικές ανισότητες.

Όλες μας αγωνιζόμαστε να κατανοήσουμε όλες τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης καθώς επιδιώκουμε να διεκδικούμε την ταυτότητά μας, την ιστορική κληρονομιά μας, την αντίληψή μας για την πρόοδο την ταυτόχρονη προσαρμογή στον ολοένα και πιο αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Πολύ συχνά εκείνες που έχουν προσδιοριστεί ως εκείνες που δεν μοιράζονται την ιστορία μιας κοινότητας, τις παραδόσεις και τις αξίες, ή που αμφισβητούν τους στερεοτυπικούς ή παραδοσιακούς ρόλους εκλαμβάνονται ως απειλή για τη σταθερότητα του συστήματος πεποιθήσεων και εθίμων της κοινότητας.

Ωστόσο, καμία κοινωνία, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής της θέσης ή του επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης της, δεν μπορεί να πει πως εκπροσωπείται από ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύνολο κοινών αξιών. Παραδόσεις, πεποιθήσεις και αξίες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, και θεωρούνται και ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο στο εσωτερικό των κοινωνιών. Υπάρχουν παραδόσεις του μίσους, όπως υπάρχουν παραδόσεις της ανοχής, παραδόσεις της καταπίεσης, όπως υπάρχουν παραδόσεις της απελευθέρωσης, και παραδόσεις της στέρησης και του αποκλεισμού, όπως ακριβώς υπάρχουν παραδόσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης Αυτές οι αντιθέσεις μπορεί να βρεθούν στην ιστορία όλων των χωρών και των πολλών συστημάτων πεποιθήσεων.
Το καθήκον μας είναι να είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική η πλευρά αυτή σε κάθε κοινωνία που προωθεί και προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να σταθεί με εκείνη που πιστεύει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ισότητα και ναι, στη συμπόνια επίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, συγχαίρω ομάδες και άτομα που αναζητούν κοινό έδαφος μεταξύ της καθολικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Μια τέτοια ομάδα είναι οι Πρεσβύτερες, το μικρό συμβούλιο των συνταξιούχων ηγέτιδων, που ένωσε ο Νέλσον Μαντέλα, και το οποίο καταγράφει το Πρόεδρο Κάρτερ, μεταξύ μελών του. Πριν από δύο χρόνια εξέδωσε δήλωση σχετικά με την ισότητα των γυναικών και των κοριτσιών καλώντας τις θρησκευτικές και παραδοσιακές ηγέτιδες “να αλλάξουν όλες τις πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις μέσα στην ίδια θρησκεία και τις παραδόσεις τις". Το κίνημα Musawah, ή «Ισότητα», με επικεφαλής τις μουσουλμάνες γυναίκες, προσπαθεί-και κάνει δημοσίως- να ενσωματώσει τις ισλαμικές διδασκαλίες, τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις εθνικές συνταγματικές εγγυήσεις της ισότητας και της δικαιοσύνης. Η προσέγγισή τις είναι ρεαλιστική, βασίζεται στη νομοθεσία και επιδιώκουν να καλλιεργήσουν μια εποικοδομητική πλατφόρμα συζήτησης, όπου και σας την παραθέτω, "η θρησκεία δεν είναι πλέον εμπόδιο για την ισότητα των γυναικών, αλλά πηγή απελευθέρωσης”.

Η αξιοπρέπεια όλων, ανεξάρτητα από φύλο ή υπόβαθρο, είναι θεμελιώδης για όλες τις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Είναι επίσης η βάση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Φυσικά πάντα θα υπάρχουν κάποιες που θα μπορούσαν να αρνηθούν την οικουμενικότητα των δικαιωμάτων μας και θα επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη παράδοση και τον πολιτισμό ως επιχειρήματα για να της εναντιωθούν. Σ' αυτές λέω, μιλήσετε με το προσωπικό μου που εργάζεται σε κάθε γωνιά της γης υπερασπιζόμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ρωτήστε τις αν οποιαδήποτε γυναίκα, παιδί ή άνδρας αντιμετώπησε ποτέ άφοβα-άντεξε ποτέ πλήρως και επιτυχώς να διεκδικήσει το δικαίωμα να υποβληθεί σε βασανιστήρια, σε συνοπτικές διαδικασίες, σε βιασμούς, σε ακρωτηριασμούς, να παραμείνει φυλακισμένη στο σπίτι της οικογένειας πεινασμένη, ή να της αρνηθούν την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, στο όνομα του πολιτισμού και των αξιών.

Ως έγχρωμη γυναίκα που αγωνίστηκα κατά του απαρτχάιντ, υπενθυμίζω ότι, ενώ το δικό μας ήταν ένα κίνημα που τέμνονταν πολλοί πολιτισμοί και παραδόσεις της Νότιας Αφρικής, το κοινό νήμα που συνδέει τις πειρσσότερες ήταν ακριβώς οι κοινές αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οικουμενικές αρχές που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη, και μετατρέπονται σε δεσμευτική μορφή από συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μας, ο ΟΗΕ ήταν μια πηγή ενθάρρυνσης και υποστήριξης, ιδίως μετά τις συνέπειες της σφαγής στη Sharpeville.

Πράγματι, η πρώτη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του 1965 Διεθνής Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, κυρίως καταδίκασε το φυλετικό διαχωρισμό και το απαρτχάιντ. Το πρώτο υποχρεωτικό εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ επεβλήθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας το 1977 για να εκφράσει την καταδίκη για την πρακτικές του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Μια χρονιά αργότερα, η πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού επανέλαβε αυτή τη θέση. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, τα Ηνωμένα Έθνη συνέχισαν να τάσονται κατά της απανθρωπιάς αυτού του συστήματος, προωθώντας πρωτοβουλίες ενάντια στο απαρτχάιντ από τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτισών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.4.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του ΟΗΕ Ανθρώπινα Δικαιώματα στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=10920&LangID=e

Navanethem Pillay για την Ισότητα των Γυναικών Β'

Δήλωση της κας Navanethem Pillay, Ύπατη Αρμόστρια του ΟΗΕ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέρος Β'

Αγαπητές Συναδέλφισες,
Η ελευθερία σκέψης, της συνείδησης και των θρησκευτικών πεπεοιθήσεων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που προβλέπεται στο άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης και του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων. Μπορεί να περιοριστεί μόνο σε λίγες περιπτώσεις, αλλά, όπως και κάθε άλλο ανθρώπινο δικαίωμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την παραβίαση άλλων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις. Η μάχη κατά των διακρίσεων εμποτίζει όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και μια κεντρική πτυχή αυτής ήταν η προώθηση της ισότητας των γυναικών.

Η Συνθήκη για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών CEDAW - επικυρώθηκε από ή προσχώρησαν σε αυτήν 186 χώρες, αλλά, δυστυχώς, υπεγράφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις (το 1980 υπό τη διακυβέρνησή σας, Πρόεδρε Κάρτερ) - είναι μια νομικά δεσμευτική χάρτα πορείας για τη μετατροπή των σχέσεων των δύο φύλων εντός των χωρών, των κοινοτήτων και των οικογενειών. Έχει εμπνεύσει τη δημιουργία της κοινωνίας των πολιτισών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο καθώς και την ενδυνάμωση ατομικά των γυναικών να αναγνωρίσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τις. Το έργο του εποπτικού οργάνου, η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, έδωσε ώθηση στη συνταγματική, στη νομοθετική και πολιτική αλλαγή σε πολλές χώρες μέλη, ιδίως σε σχέση με τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών που συχνά δικαιολογείται με βάση τις θρησκευτικές ή πολιτισμικές πρακτικές .

Ανεξάρτητες εξειδικευμένες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχουν επίσης ρόλο στην προώθηση των αλλαγών και στην προώθηση της προστασίας. Το 1986, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διόρισε ειδικό εισηγητικό σώμα για να εξετάσει τα περιστατικά σε όλα τα μέρη του κόσμου που είναι ασυμβίβαστα με τις διατάξεις της Δήλωση για την εξάλειψη όλων των μορφών μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων λόγω θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων και να προτείνει επανορθωτικά μέτρα για τέτοιες καταστάσεις το 1981.
Κάθε μία από τις τέσσερις εισηγήτριες οι οποίες κατέχουν την εντολή να καταβληθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση μεταξύ ελευθερίας των θρησκευτικών πεποιθήσεων και την απόλαυση των γυναικών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις.

Έχουν επιστήσει την προσοχή σε επιβλαβείς πρακτικές, οι οποίες θεωρούν ότι κατά κύριο λόγο αποδίδονται σε πολιτιστικές ερμηνείες των θρησκευτικών επιταγών, ή που μπορούν ακόμη και να συγκρούονται με τη θρησκεία. Οι εξειδικευμένες εισηγήτριες έχουν συστήσει τη θέσπιση νομοθεσίας για την εξάλειψη των διακρίσεων ή των επιβλαβών πρακτικών και την κατάργηση των νόμων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών. Ζήτησαν την ποινικοποίηση αυτών που εκτελούν αυτές τις πρακτικές.
Επιπλέον, αυτές οι ανεξάρτητες εξειδικευμένες κατέστησαν σαφές ότι, ανησυχητικά, ορισμένες από αυτές τις πρακτικές τις υπερασπίζονται θρησκευτικές ηγέτιδες, μέλη ή κοινότητες, και είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθούν. Έχουν επίσης αναφέρει πως οι γυναίκες είναι σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένες από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των περισσότερων θρησκειών, οι φωνές τις πολύ συχνά απουσιάζουν από το διάλογο τόσο μεταξύ των θρησκευτικών όσο και μεταξύ άλλων πεποιθήσεων.

Οι μελετήτριες και οι ειδικές έχουν επισημάνει ότι ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ του κράτους και των θρησκευτικών εξουσιών-αρχών βοηθά να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού για τις γυναίκες με τη μετατόπιση της εστίασης από την προστασία ορισμένων δικαιωμάτων στην προστασία όλων των δικαιωμάτων για όλες, όσες είναι θρησκευτικά προσανατολισμένες και εκείνες των οποίων οι απόψεις είναι κοσμικές, η θρησκευτική πλειοψηφία και η θρησκευτική μειοψηφία, τις ευσεβείς και αγνωστικίστριες.

Η ομάδα εργασίας σχετικά με τις διακρίσεις κατά των γυναικών στη νομοθεσία και την πρακτική, η οποία καθιέρωσε πρόσφατα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, θα είναι σε καλή θέση να αναζητήσει τρόπους ώστε να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα που βασίζονται στη μη διάκριση με βάση το φύλο και την ελευθερία των θρησκευτικών και άλλων πεποιθήσεων καθώς και της συνείδησης μπορούν να τα απολαύσουν πλήρως όλες.
Από την πλευρά της, η Υπηρεσία μου προσπαθεί να μεταφράσει το πλαίσιο του οράματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ίσων δικαιωμάτων και της μη διάκρισης στη καθημερινή πραγματικότητα της ζωής όλων των γυναικών.

Έχουμε επικεντρωθεί στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων τις, που είναι επίσης ένα μέσο εξασφάλισης της συμμετοχής των γυναικών σε όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης. Δουλεύουμε για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας ειδικότερα όταν συγχωρείται ρητώς ή εμμέσως από το κράτος, και να εξασφαλίσουμε πως τα θύματα της θα τύχουν δικαιοσύνης. Αυτό δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά και μια νομική υποχρέωση η οποία χωρίς η κοινή ευημερία τίθεται σε κίνδυνο. Είμαι βέβαιη πως η δημιουργία της Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών θα φέρει περισσότερη συνοχή, ενέργεια και ιδέες για το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.

Αγαπητές Συναδέλφισες,
Με τη CEDAW και η νομολογία που ώθησε, το κανονιστικό πλαίσιο εξασφάλισης πως ίση μεταχείριση των γυναικών στο διεθνές δίκαιο είναι σταθερά στη θέση της. Πριν από δεκαπέντε χρονιές, χώρες ανέλαβαν την υποχρέωση για την εξάλειψη των διακρίσεων στο πλαίσιο της τέταρτης Παγκόσμιας Διάσκεψης Γυναικών στο Πεκίνο. Ωστόσο, οι απτές βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων γυναικών είναι πολύ χαμηλότερες από τις δεδηλωμένες δεσμεύσεις και τις προθέσεις.

Χρειάζεται να επιταχύνουμε την εφαρμογή και την επιβολή των δικαιωμάτων των γυναικών, την αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου και της βίας που υφίστανται τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα, σε περιόδους ειρήνης καθώς και σε συγκρούσεις ή μεταβατικές περιόδους. Αυτές είναι εκδηλώσεις των ιστορικά άνισων σχέσεων εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών που διαιωνίζεται από τις παραδοσιακές και συνήθεις πρακτικές πως οι γυναίκες συμφωνούν να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση στην οικογένεια, στον χώρο εργασίας, καθώς και στην κοινωνία γενικότερα.
Γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια πρέπει να εκπαιδευτούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ευθύνη όλων να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών να ελέγχουν το σώμα τις και τη σεξουαλικότητά τις, καθώς και το να έχουν ίση πρόσβαση στην κληρονομιά, την ιδιοκτησία, την εκπαίδευση και τη κοινωνική ασφάλιση.

Όπως παρατηρήθηκε στην Πλατφόρμα του Πεκίνου, η θρησκευτική ή άλλη πεποίθηση, η σκέψη, και η συνείδηση μπορούν, να συμβάλουν στην εκπλήρωση των προσδοκιών των γυναικών. Ωστόσο, σημειώνει το έγγραφο της Πλατφόρμας, «είναι γνωστό ότι κάθε μορφή εξτρεμισμού μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις γυναίκες και μπορεί να οδηγήσει στη βία και τις διακρίσεις. "Η Πλατφόρμα καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε η παράδοση και η θρησκευτική πεποίθηση και οι εκφράσεις τις να μην αποτελούν βάση για διακρίσεις κατά των κοριτσιών.
Ας υπενθυμίσουμε πως σκοπός των θρησκευτικών πεποιθήσεων και τα θεσμικών των οργάνων είναι να δώσουν στις πιστές ένα σπίτι-πατρίδα, μια ταυτότητα για να είναι υπερήφανες, την αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινότητα, ένα σημείο προορισμού και μια πλατφόρμα για τις πνευματικές αναζητήσεις της καθεμιάς. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι, μπορούν, και έχουν ενδυναμωτική εμπειρία σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλες τις χώρες.

Η ενδυνάμωση είναι αφετηρία κατάργησης των μεροληπτικών νόμων και επιβλαβών πρακτικών που κρατούν τις γυναίκες πίσω, ματαιώνουν την επινοητικότητά τις, και περιορίζουν την πρόσβασή τις σε ένα δίκαιο μερίδιο της κοινής υλικής ευημερίας-πλούτου.

Η ενδυνάμωση απαιτεί την ενεργό συμμετοχή τις στη δημόσια ζωή, στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της μετακίνησής-κυκλοφορίας τις. Η ενδυνάμωση απαιτεί σταθερές κοινοτικές δεσμεύσεις ώστε να νικηθεί ο φόβος, η στέρηση και ο αποκλεισμός.
Η ενδυνάμωση πρέπει να τελικά οριστικοποιηθεί-σφραγιστεί σε εθνικές πολιτικές προωθόντας την αυτοβοήθεια και την αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο αυτό, απορροφώντας τα διεθνή πρότυπα στο εθνικό δίκαιο και την επιβολή τους είναι υψίστης σημασίας. Η στόχευση σε εθνικά σχέδια δράσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Οι μηχανισμοί Δικαιοσύνης έχουν χρησιμοποιηθεί δημιουργικά και αποτελεσματικά ώστε να εξασφαλίσουν την υπευθυνότητα-λογοδότηση σε δεινές καταστάσεις όταν οι κυβερνήσεις, τόσο φτωχές και πλούσιες χώρες, αποτύχουν να εγγυηθούν πως οι γυναίκες απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαωμτά τις, ή όπου οι καγγελίες των γυναικών ήταν κωλυσιεργία από τη γραφειοκρατική αδράνεια και τις προκαταλήψεις.

Η προώθηση και η άσκηση στην ανεκτικότητα, η ικανότητα να κρατηθούν οι καρδιές και τα μυαλά μας ανοικτές στο σκεπτικό των άλλων είναι τα αληθινά καθοριστικά κριτήρια που τίθενται ώστε να εκτιμηθεί-αποτιμηθεί εάν η δέσμευσή μας για την πληρότητα και την αλληλοεξάρτηση του συνόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι πραγματικά γνήσια και όχι μόνο σκόπιμη ρητορική.

Σας ευχαριστώ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.4.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του ΟΗΕ Ανθρώπινα Δικαιώματα στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=10920&LangID=e

Καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών τηλ: 2310- 551-041

Καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες

Ενα καταφύγιο προστασίας και υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών έχει δημιουργήσει εδώ και τρεις μήνες μία ομάδα εθελοντριών της Θεσσαλονίκης. Νομικοί, γιατρίνες και ψυχολόγοι παρέχουν καθημερινά τις υπηρεσίες τις στα γραφεία του κέντρου, επί της Εγνατία 38, στοχεύοντας στην άμεση καταπολέμηση κάθε μορφής κακοποίησης.

"Την επόμενη σχεδόν ημέρα της καταχώρησης του τηλεφώνου του καταφυγίου στις πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου δεχτήκαμε τις πρώτες κλήσεις από γυναίκες που ζητούσαν τη βοήθειά μας. Μέχρι στιγμής έχουν απευθυνθεί σε εμάς 27 θύματα κακοποίησης. Αυτό δείχνει την έκταση του προβλήματος αλλά και την ανυπαρξία δομών στήριξης για τις γυναίκες θύματα, οι οποίες βιώνουν έναν καθημερινό εφιάλτη", εξηγεί στην «Α» ο πρόεδρος του Κέντρου Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών, Γιώργος Τοπουζίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των γυναικών που απευθύνθηκαν στο κέντρο είναι μεταξύ 25-37 ετών, προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και είχαν πέσει θύματα κακοποίησης από το σύζυγο ή το σύντροφό τις. "Οπως μας είπαν, αρχικά δίσταζαν να ζητήσουν βοήθεια, γιατί φοβόντουσαν τι θα τις συνέβαινε την επόμενη ημέρα. Ακόμη, όμως, κι όταν βρήκαν το κουράγιο και πήραν την απόφαση να μιλήσουν, δεν έβρισκαν κάποια δομή που να μπορεί να τις στηρίξει", συμπληρώνει.

Στις δομές του κέντρου, ωστόσο, κατάφεραν να βρουν κάθε είδους βοήθεια, και μάλιστα, το 15% των γυναικών κατέθεσε μήνυση εναντίον των συντρόφων τις, καταφέρνοντας έτσι να βάλουν τέλος στον εφιάλτη της κακοποίησης.

Εθελόντριες επιστημόνισες

Ο πυρήνας των εθελοντριών του κέντρου αποτελείται από πέντε δικηγορίνες, πέντε ψυχολόγους, δύο κοινωνικές λειτουργούς και τέσσερις γιατρίνες διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ στο έργο τις συνδράμουν με τις δωρεές τους περισσότερα από 55 μέλη.

"Οι εθελόντριές μας παραμένουν στο πλευρό των γυναικών μέχρι να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τις. Παράλληλα, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και να συμβάλουμε αποτελεσματικά στη μείωση των φαινομένων κακοποίησης, τα οποία παρατηρούνται πλέον ολοένα και συχνότερα", αναφέρει ο κ. Τοπουζίδης.

Η ενημέρωση των πολιτισών για τη λειτουργία του κέντρου αποτελεί βασικό εργαλείο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες θύματα κακοποίησης ή το περιβάλλον που θέλει να τις βοηθήσει δε γνωρίζει πού να απευθυνθεί.

Επιπλέον, το Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών έχει δημιουργήσει ειδική μονάδα τράπεζας αίματος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από όπου θα παρέχεται αίμα σε κάθε κακοποιημένη γυναίκα που έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από το νοσοκομείο στο οποίο θα νοσηλεύεται. "Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στη Θεσσαλονίκη, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών θυμάτων δεν έχει ένα μέρος να μείνει κι έτσι διστάζει να καταγγείλει την κακοποίηση", καταλήγει ο πρόεδρος του κέντρου.

Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι Τηλ. επικοινωνίας: 2310- 551-041.


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.4.11 στην εφημερίδα Αγγελειοφόρος γραμμένη από την Λαμπρινή Παπαδοπούλου στην http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=90603

28 Απρ 2011

Η λεσβία Rachel Maddow καλεί τις λεσβίες να εκ-δηλωθούν δημόσια

Η παρουσιάστρια ειδήσεων Rachel Maddow καλεί όλες τις λεσβίες να εκ-δηλωθούν δημόσια.

Μια ανοιχτά λεσβία παρουσιάστρια ειδήσεων στις Ην. Πολιτείες δήλωσε, πως οι λεσβίες που εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν την "ευθύνη" να εκδηλωθούν δημόσια, σε συνέντευξη της στη Guardian, η Rachel Maddow, μία από τις πλέον διακεκριμένες παρουσιάστριες ειδήσεων των Ην. Πολιτειών, είπε στην Hadley Freeman: "Είμαι σίγουρη ότι άλλες εργαζόμενες λεσβίες έχουν εξετάσει τις αιτίες που κάνουν αυτό που κάνουν, αλλά θεωρώ πως αν είσαι λεσβία έχεις την ευθύνη να εκ-δηλωθείς δημόσια".

Η κα Maddow, που έχει την εκπομπή The Rachel Maddow Show στο ειδησεογραφικό κανάλι MSNBC, είναι μία από τις ελάχιστες ανοιχτά λεσβίες παρουσιάστριες ειδήσεων στις Ην. Πολιτείες.

Ορισμένες σχολίασαν ότι η κα Maddow θα μπορούσε να αναφέρεται στο συναδελφό της Anderson Cooper, ο οποίος ευρέως θεωρείται πως είναι γκέι, αλλά ποτέ δεν έχει εκ-δηλωθεί δημόσια. Η κα Maddow το αρνήθηκε στην ιστοσελίδα της: "Σε αυτή την συνέντευξη, εγώ δεν μιλούσα για τον Anderson Cooper", έγραψε.

"Αν και η κριτική προς τον κ. Κούπερ εννοείθηκε από την Guardian και συζητήθηκε παντού - δεν έκανα κριτική στη συνέντευξη, ούτε την υπονόησα, ούτε είναι αυτό που πιστεύω"

Στο άρθρο, η Freeman επίσης σε σχολίασε πως η εικόνα της κας Maddow είναι πηγή έμπνευσης για όλες τις λεσβίες και ετερό γυναίκες.

“Με τα κοντά καστανά μαλλιά και το κομψό, αν και άχαρο σώμα της, αυτή είναι μια προκλητική διάψευση των ξανθών κουρεμένων που κυριαρχούν στα τηλεοπτικά κάνάλια των Ην. Πολιτειών", γράφει.

Αυτό έγινε αφότου η λεσβία ραδιοτηλεοπτική παραγωγός Claire Balding δήλωσε στην Daily Mail πως η δημόσια εκ-δήλωσή της την έκανε «πολύ μικρότερη απειλή» για τις γυναίκες θεάτριες.

“Είναι αστείος ο τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες βλέπουν τις σειρές, επειδή δεν τις αρέσει να σκέφτονται πως οι γυναίκες (που παίζουν) ίσως “κλέψουν” τους συζύγους τις”, είπε.

“Προσωπικά, είμαι μια πολύ καλή τηλεοπτική παραγωγός ώστε να μην κρύβω ποια είμαι".


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.4.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#8291