1 Αυγ 2009

Γάμοι λεσβιών στην Πορτογαλία

Το πορτογαλικό συνταγαματικό δικαστήριο υποστήριξε το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο σε ένα ζευγάρι λεσβίων που εκμεταλεύτηκαν το κενό του νόμου (δεν υπάρχει αναφορά φύλου), και διεκδίκησαν το γάμο.
Η Teresa Pires and Helena Paixao, δύο μητέρες που χώρισαν στα 30 τες και είναι ζευγάρι από το 2003, διεκδίκησαν τον πολιτικό γάμο μέσω δικαστηρίου όταν τις ανρηθηκαν την επικύρωση της σχέσης τες σε ληξιαρχείο στην Λισσαβώνα το 2006 όπου απευθύνθηκαν για να νυμφευθούν.

Το δημαρχείο ληξιαρχείο απέρριψε την αίτηση τες να νυμφευθούν, δηλώνοτας πως ο νόμος αν και δεν αναφέρει, εννοεί πως γάμος γίνεται μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού φύλου.
Το λεσβιακό ζευγάρι διεκδίκησε μέσω δικαστηρίου τον πολιτικο γάμο στηριζόμενο στο άρθρο του Συντάγματος της Πορτογαλίας το οποίο επίσης απαγορεύει οποιαδήποτε διάκριση στην βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Έφεραν την υπόθεσή τες στο δικαστήριο της Λισαβώνας το 2006 αλλά δεν έγινε αποδεκτή η υπόθεσή τες.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν την έφεση που άσκησαν οι δυο λεσβίες, το συνταγματικό δικαστήριο είπε στην απόφασή του, πως το Σύνταγμα δεν δηλώνει ότι ο πολιτικός γάμoς μεταξύ λεσβίών πρέπει να απαγορεύται.
Η απόφαση του Εφετείου πάρθηκε με τρείς ψήφους υπέρ και δύο κατά.
Η Paixao είπε στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Associated Press, πως εκτιμά-θεωρεί την απόφαση ως "νίκη" επειδή η απόφαση δείχνει ότι οι νοοτροπίες-στάσεις αλλάζουν στην Πορτογαλία.
"Αυτό δείχνει, πως συμβαίνουν αλλάγές. Λίγο λίγο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και δέχονται τον ΛεΠΑΤ πολιτικό γάμο" δήλωσε.
Το ζευγάρι σχεδιάζει να φέρει την θετική απόφαση του Εφετείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ.
Η Πορτογαλία, παρακολούθησε την σκληρή άρνηση-αντίσταση και τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να προκληθεί κτύπημα-πλήγμα στον πολιτικό γάμο λεσβιών, γκέι, κάποιες θρησκευτικές ομάδες και μερικές συντηρητικές-οι πολιτικίνες-οι
Το κεντρο-αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, περιλαμβάνει στο μανιφέστο του μια πρόταση για να την άρση της απαγόρευσης του ΛεΠΑΤ πολιτικού γάμου, για τις επερχόμενες εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 31.7.09 και το μεταφράσαμε στη http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-13520.html
Μετά την Αλβανία ακολουθεί η Πορτογαλία κι Ελλάδα παραμένει σαν την μικρή Ελένη των παιδικών μας χρόνων που δεν την έπαιζαν οι φιλενάδες της αλλά εξ' αντιστρόφου. Ευαγγελία Βλάμη