20 Αυγ 2009

Πρώτη η κα Μέρκελ στο περιοδικό Forbes

Άνγκελα Μέργκελ η πιο ισχυρή γυναίκα

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι για τέταρτη φορά πρώτη στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες, που δημοσιεύει το αμερικανικό περιοδικό Forbes.
Σύμφωνα με το Forbes. η 55χρονη Μέρκελ επιβραβεύτηκε για τις προσπάθειές της να αναθεωρήσει το σύστημα υγείας και το σύστημα φορολόγησης, αλλά και για την αυστηρή γραμμή που ακολούθησε στη συγκράτηση των διογκούμενων προϋπολογισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σίλα Μπερ, πρόεδρος της αμερικανικής Υπηρεσίας Ελέγχου του Χρηματοοικονομικού Τομέα (Federal Deposit Insurance Corp), η οποία επέβλεψε το κλείσιμο 77 τραπεζών αυτό το χρόνο, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η επικεφαλής της ΡepsiCo Inc, Ίντρα Νούγι, και η βρετανίδα Σίνθια Κάρολ της εταιρίας μεταλλευμάτων Anglo American plc, βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, ακολουθούμενες από την Πρώτη Κυρία της Σιγκαπούρης, Χο Τσινγκ, επικεφαλής της κρατικής εταιρίας επενδύσεων,Temasek.
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, βρίσκεται στην 40η θέση και η νεοδιορισθείσα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Σόνια Σοτομαγιόρ, στην 54η.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, βρίσκεται στην 36η και προηγείται της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η παρουσιάστρια του επιτυχημένου τηλεοπτικού σόου, Όπρα Ουίνφρι, βρίσκεται στην 41η θέση της κατάταξης, μπροστά από τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.
Σε γενικές γραμμές, οι αμερικανίδες υπερτερούν αριθμητικά στη λίστα και μόνο τέσσερις μη αμερικανίδες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.
Συγκεκριμένα η Αν Λοβερζόν, επικεφαλής της γαλλικής κρατικής εταιρίας πυρηνικής τεχνολογίας "Areva", βρίσκεται στην ένατη θέση.
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ στην ενδέκατη, ενώ στην 13η η πρόεδρος του ινδικού Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι.

Τα κριτήρια επιλογής του Forbes βασίζονται στην παρουσία που έχει το συγκεκριμένο πρόσωπο στα ΜΜΕ, στην εξουσία που διαθέτει λόγω αξιώματος, καθώς και στο μέγεθος και τη σπουδαιότητα της χώρας, της εταιρίας ή του οργανισμού που εκπροσωπεί.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 20.8.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπια, στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=74699
Το το βαθύ ντεκολτέ που φορά η κα Μέρκελ στην φωτογραφία, έδωσε λαβές για σχόλια από μερίδα του τύπου, πριν λίγες μέρες. Ευαγγελία Βλάμη