30 Αυγ 2009

Λεσβιακή παιδοθεσία στην Γερμανία

Tο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας επικύρωσε την παιδοθεσία στη συντρόφισσα της λεσβίας βιολογικής μητέρας.

Το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ μιας λεσβίας στη πόλη Schweinfurt, νότια της Γερμανίας, που θέλησε να παιδοθετήσει το μόλις τριών ετών παιδί της συντρόφισσάς της, με τη συγκατάθεση του πατέρα και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Το κατώτερο δικαστήριο είχε υποστηρίξει την άποψη ότι μια τέτοια στάση θα ήταν αντισυνταγματική επειδή θα έθετε τα δικαιώματα της κοινωνικής μητέρα -συντρόφισσας της μητέρας- επάνω από εκείνα της βιολογικής μητέρας.

Όμως στις 25.8.09 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία επικύρωσε ότι οι λεσβίες και γκέι μπορούν να παιδοθετήσουν τα παιδιά της συντρόφοσσά τες, απόφαση που ανατρέπει προηγούμενη απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε το επιχείρημα πως με το να επιτρέψει την παιδοθεσία στη κοινωνική μητέρα -συντρόφισσα της λεσβίας μητέρας- ενός παιδιού, θα υπονόμευε τα δικαιώματα της βιολογικής μητέρας.

"Η προηγούμενη απόφαση απέτυχε να εξετάσει το γεγονός ότι ο ρόλος παιδιού- γονέα δεν καθορίζεται μόνο από την βιολογική προγόνισσα αλλά βασίζεται στην κοινωνική-οικογενειακή κοινότητα που φροντίζει για το παιδί", αποφάνθηκε το δικαστήριο, σύμφωνα με την TheLocal. de

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι 6.600 παιδιά στη Γερμανία ανατρέφονται από λεσβίες και γκέι γονείς.

Εντούτοις, οι λεσβίες και γκέι ή τα λεσβαικά, γκέι ζευγάρια δεν μπορούν να παιδοθετήσουν παιδιά, που δεν είναι βιολογικά παιδιά της συντρόφισσάς τες.

Το κόμμα των Σοσιαλοδημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της Υπουργού Δικαιοσύνης Brigitte Zypries, έχει απαιτήσει αλλαγή του νόμου.

Τα λεσβιακά και γκέι ζευγάρια μπορούν να καταχωρήσουν τις συμβιώσεις τες και τα δικαιώματά τες, όπου οι καταχωρημένες συμβιώσεις περιλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό δικαιωμάτων με αυτά του γάμου συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της παιδοθεσίας, αλλά τα λεσβιακά, γκέι ζευγάρια δεν έχουν τα ίδια φορολογικά οφέλη.


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε στις 26-27.8.09 στην http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-13841.html και στην http://www.thelocal.de/society/20090826-21487.html