30 Αυγ 2009

Αμήν-Αυτοβιογραφία μιας καλόγριας

Αμήν-η αυτοβιογραφία μίας καλόγριας, της Αδελφής Jesme, η οποία ισχυρίζεται πως υπάρχει σεξουαλική κακοποιήση και διαφθορά στην Καθολική Εκκλησία Kerala’s.

Σεξουαλικά σκάνδαλα, αυτοκτονίες, δολοφονίες. Ενας μακρύς κατάλογος από παραβατικές πράξεις που συμβαίνουν στους κόλπους της Αποστολής της Καθολικής Εκκλησίας στην Κεράλα της Ινδίας.

Η εκκλησία των σκανδάλων
Μία καλόγρια, που βίωσε επί 33 χρόνια πολλά παράδοξα στη χριστιανική κοινότητα, βγάζει τα άπλυτα στην αυτοβιογραφία της, που, όπως λέει, έγραψε με κίνδυνο της ζωής της. Η αδελφή Τζεσμέ αποχώρησε από την Αδελφότητα της Μητέρας Καρμελίτα (CMC) τον Αύγουστο του 2008.

Στο βιβλίο της με τίτλο «Αμήν - Η αυτοβιογραφία μιας καλόγριας» περιγράφει τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε τη κοινωνία του καθολικού κλήρου της Κεράλα. Η 52χρονη Τζεσμέ διηγείται με κάθε λεπτομέρεια τι πέρασε, όταν νεαρό κορίτσι εισχώρησε στους κόλπους της «θεάρεστης» κοινότητας. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν ερχόταν μόνον από τους άνδρες ιερείς αλλά και από μεγαλύτερες σε ηλικία και ιεραρχία καλόγριες.

Στην εξομολόγηση
Η «πρώτη της φορά» συνέβη όταν ήταν δόκιμη: «Στο ησυχαστήριο όπου μέναμε οι νεοφώτιστες, πολλά κορίτσια ένιωθαν άσχημα και δεν ήθελαν να πάνε στην εξομολόγηση. Εμαθα ότι ο ιερέας είχε ζητήσει από κάποιες να τις φιλήσει. Οταν ήρθε η σειρά μου, έσφιξα την καρδιά μου και πήγα. Εκανε ακριβώς τα ίδια. Ξεκίνησε λέγοντάς μου πως η πράξη του φιλιού είναι θεία γιατί αναφέρεται στη Βίβλο!» γράφει η Τζεσμέ.

Αλλοτε υποχρεώθηκε να κάνει σεξ με μια άλλη καλόγρια: «Με είχαν στείλει να διδάξω στο κολέγιο της Μονής Σάντα Μαρία. Εκεί ήταν και μια άλλη αδελφή, που ήταν λεσβία. Τις νύχτες ερχόταν στο κρεβάτι μου κι έκανε ανάρμοστες πράξεις, όμως δεν μπορούσα να τη σταματήσω».

Η λίστα με τα σκάνδαλα συνεχίζεται με ένα ακόμη «τραύμα». Ηταν σε μια μετακίνησή της για λίγο καιρό στην περιοχή του Μπάνγκαλορ: «Μου είπαν ότι έπρεπε να υπηρετήσω για λίγο στο γραφείο ενός ιερέα, ο οποίος ήταν γνωστός για τις ηθικές αρχές του. Οταν έφθασα στο Μπάνγκαλορ, με περίμενε στον σταθμό. Μου έκανε εντύπωση το πόσο σφιχτά με αγκάλιασε. Αργότερα, μέσα στη μέρα, με πήγε στον κήπο του Λάλμπαχ και μου έδειχνε ζευγάρια να φιλιούνται και που ήταν κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Αρχισε να μου μιλάει για τη φυσική ανάγκη του έρωτα. Μου είπε για ιστορίες αγάπης μεταξύ ιερέων και καλογριών. Οταν επιστρέψαμε, με οδήγησε στο δωμάτιό του, όπου άρχισε να με χαϊδεύει. Οταν αντιστάθηκα, πετάχτηκε επάνω και με ρώτησε αν υπήρχε κάποιος άνδρας στη ζωή μου. Του απάντησα όχι. Μετά από αυτό έβγαλε τα ρούχα του και με διέταξε να κάνω το ίδιο».
Η αδελφή Τζεσμέ μιλάει για τα κορίτσια που δεν έχουν καμία βοήθεια από πουθενά όταν πέσουν θύματα παρενόχλησης. «Οταν μια γυναίκα κακοποιηθεί σεξουαλικά, σε ποια-ον να μιλήσει; Σκεφτείτε τις. Δεν έχουν πού να τα πουν. Δεν μιλάνε σε καμία-αν. Φοβούνται ότι θα χάσουν το σχήμα τους».


«Λάδωμα» και απειλές
Η αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας για την «Αυτοβιογραφία μιας καλόγριας» ήταν να επαναλάβει αυτό που η αδελφή Τζεσμέ αναφέρει ήδη στο βιβλίο. Οτι δηλαδή αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ότι το βιβλίο της είναι γεμάτο «τετριμμένα» πράγματα. Η πρώην καλόγρια υποστηρίζει πως όταν έμαθαν ότι γράφει βιβλίο, προσπάθησαν να τη «λαδώσουν» για να σταματήσει. Οταν έλαβαν αρνητική απάντηση, χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της απειλής.

Σε κάποιο σημείο του βιβλίου της γράφει: «Μια αδελφή μου είπε ότι θα προσευχόταν καθημερινά στο παρεκκλήσι και το ροζάριο να καούν όλα τα βιβλία μου για να μην μπορεί καμία-εις να τα διαβάσει. Κι εγώ της είπα: Ασε να δούμε ποιάς την προσευχή θα ακούσει ο Θεός».

Ψυχοφάρμακα με τη βία
Η αδελφή Τζεσμέ περιέγραψε και τα ψυχολογικά μαρτύρια στα οποία υποβάλλουν τις δόκιμες μοναχές. Δεν τις επιτρέπουν να επισκεφτούν τις οικογένειές τες. Σε εκείνη είχαν αρνηθεί να πάει στο σπίτι της, ακόμη κι όταν έμαθε ότι ο πατέρας της πεθαίνει. Τον είδε μόνο μια στιγμή, την ώρα της ταφής. Η δικαιολογία ήταν ότι ούτε και οι πρεσβυτέρες είχαν την τύχη να πάνε στο σπίτι τες όταν πέθαιναν οι δικοί τους.

«Δεν μπορούν να χωρέσουν 33 χρόνια σε 180 σελίδες, αλλά μπορούν να αναφερθούν κάποια σημαντικά σημεία. Υπάρχουν σκάνδαλα οικονομικής φύσεως, λεσβιασμού και ετεροφυλοφιλίας, που συμβαίνουν μέσα στην Εκκλησία. Τα ψυχολογικά βασανιστήρια είναι αβάσταχτα. Οταν άρχισα να ρωτάω λεπτομέρειες για οικονομικά θέματα, είπαν ότι είμαι ψυχασθενής. Με έστειλαν σε ψυχίατρο. Υπάρχουν πολλές καλόγριες που παίρνουν αγωγή ψυχοφαρμάκων, με διαταγή ανωτέρων, αλλά φοβούνται να το πουν. Η Εκκλησία είναι ένα απόρθητο κάστρο!» γράφει η τολμηρή καλόγρια.


ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΙΑΣΜΟΙ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ
- 1998. Ιερέας από την Αρχιεπισκοπή του Changanacherry, ύστερα από δύο χρόνια σχέσης με μία 13χρονη, κατηγορήθηκε για βιασμό και απαγωγή ανήλικης. Η ιστορία έγινε γνωστή λίγο πριν η μικρή φέρει στον κόσμο ένα παιδί, σε ηλικία 15 χρόνων.

- 1998. Μοναχή από το μοναστήρι Sacred Heart στην περιοχή του Kozhikode βρίσκεται δολοφονημένη. Η αστυνομία της Κεράλα ανακοίνωσε ότι τα κίνητρα του φόνου ήταν σεξουαλικής φύσεως.

- 08/2008. Δύο ορφανά κορίτσια από το ορφανοτροφείο Nithya Sahaya, που ανήκει στον Ιερό Σταυρό, προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν καταπίνοντας δηλητήριο. Στις καταθέσεις τες είπαν ότι δεν άντεχαν τα ψυχολογικά βασανιστήρια και τις τιμωρίες ενός ιερέα με το όνομα Βενέδικτος.

- 08/2008. Η αδελφή Ανούπα Μαίρη αυτοκτονεί. Στο σημείωμα που άφησε κατηγορούσε μία άλλη καλόγρια, που την παρενοχλούσε σεξουαλικά. Η ηγουμένη της Μονής Σάντα Μαρία είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό γιατί οι θαλαμίσκοι των καλογριών είναι πολύ μικροί και δεν επιτρέπουν να συμβεί κάτι τέτοιο!

-10/2008. 60χρονη καλόγρια από το Συμβούλιο της Μονής «Kόρες της Παναγιάς», η αδελφή Ανχάλ, υποστήριξε ότι νεαρές καλόγριες υποβάλλονται παρά τη θέλησή τους σε εκτρώσεις και ότι υπάρχουν ανάρμοστες σχέσεις μεταξύ ιερέων και καλογριών. Επίσης, κατήγγειλε ότι μία άλλη μοναχή, η Σερένα Τζέικομπ, αυτοκτόνησε επειδή δεν μπορούσε να ξεπεράσει το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης. Η καταγγέλλουσα σήμερα νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική, με εντολή των αρχών της Μονής.

- 02/2009. Η αδελφή Τζοσεφίν από τη Μονή Σάντα Μαρία αυτοκτονεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κακοποιήθηκε από άλλες μοναχές κι έφθασε σε σημείο απόγνωσης. Η επίσημη εκδοχή; Υπέφερε από κατάθλιψη.


Το άρθρο το βρήκαμε την 1.3.09 στην εφημερίδα Εσπρέσσο γραμμένο από την Μαίρη Κοντολούρη στην http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=0&artid=949595&pg=1
Περισσότερες λεπτομέρειες στα αγγλικά στην: http://www.dancewithshadows.com/politics/amen-autobiography-of-a-nun-sister-jesme/ Ευαγγελία Βλάμη