14 Αυγ 2009

Επιστροφή του σολομού στον Σηκουάνα

Καθάρισε ο Σηκουάνας, επέστρεψε ο σολομός

Στον Σηκουάνα επέστρεψε ο σολομός έναν αιώνα αφότου εγκατέλειψε το ποτάμι που διασχίζει το Παρίσι εξαιτίας της ρύπανσης.
Στα βρώμικα νερά του Σηκουάνα κολυμπούσαν μόνο τέσσερα είδη ψαριών έως το 1995: χέλια, κυπρίνοι, σπάροι και ασπρόψαρα. Κάθε χρόνο περίπου 500 τόνοι αυτών των ειδών πέθαιναν από δηλητηρίαση. Έπειτα, όμως, από 15 χρόνια εντατικής προσπάθειας για να καθαρίσουν τα νερά του ποταμού, ο σολομός επέστρεψε μαζί με άλλα 31 είδη, στα οποία περιλαμβάνονται πέστροφες και ρέγκες.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την αρμόδια υπηρεσία, «στον Σηκουάνα δεν υπάρχει πλέον σοβαρή οργανική ρύπανση». Τον περασμένο μήνα στο Ποντουάζ, βορειοδυτικά του Παρισιού, έπεσε στα δίχτυα των ψαράδων ένας σολομός βάρους έξι κιλών, ενώ στην περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας είχε την ίδια τύχη τον Οκτώβριο του 2008 ένας σολομός του Ατλαντικού επτά κιλών, ο πρώτος τέτοιου μεγέθους που είχε βρεθεί στην περιοχή εδώ και 70 χρόνια. «Τουλάχιστον χίλιοι σολομοί διέσχισαν του Σηκουάνα φέτος», δήλωσε ο Μπερνάρ Μπρετόν, εκπρόσωπος της γαλλικής ομοσπονδίας αλιείας. Ο σολομός θεωρείται από τις ειδικές-ους ένας από τους πιο ασφαλείς δείκτες των επιπέδων μόλυνσης του νερού. Ο σολομός του Ατλαντικού βρίσκεται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 12.8.09 στην εφημερίδα τα Νέα στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4531129&ct=2