30 Αυγ 2009

Λεσβία η Πατρίτσια Κόρνγουελ

Η λεσβία "μητέρα" του "CSI"

Δεν συνηθίζει να βγαίνει έξω χωρίς τη συντροφιά ενός πιστολιού. Είναι διάσημη και τόσο πλούσια που μετακινείται μόνο με Φεράρι, Πόρσε ή ακόμη και ελικόπτερο, που πιλοτάρει φυσικά η ίδια, αφού πήρε με χαρακτηριστική ευκολία το δίπλωμα. Εχει όλα τα χαρακτηριστικά της «σιδηράς κυρίας», στο πλευρό της έχει μία γυναίκα (καθηγήτρια Ψυχιατρικής), την οποία νυμφεύθηκε το 2004, αψηφώντας τον αμερικανικό συντηρητισμό.

Η συγγραφέας Πατρίτσια Κόρνγουελ Patricia Cornwell, περί ης ο λόγος, ανακηρύχθηκε πριν από έναν χρόνο η πιο σπουδαία συγγράφισσα αστυνομικών διηγημάτων του 21ου αιώνα. Η τεράστια επιτυχία της δεν οφείλεται μόνο στο ότι τα βιβλία της έγιναν τα πιο δημοφιλή αστυνομικά best-sellers, αλλά κυρίως γιατί επηρέασε όσο καμία-ας άλλη-ος τις αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές με αστυνομικό περιεχόμενο της τελευταίας δεκαετίας. Η 53χρονη Πατρίτσια Κόρνγουελ έγινε διάσημη μέσα από τις περιπέτειες της ηρωίδας των βιβλίων της, της δόκτορος Κέι Σκαρπέτα, μιας ιατροδικαστίνας ικανής να λύσει τα πιο αντιφατικά και μυστηριώδη αστυνομικά αινίγματα, μέσα από το μικροσκόπιό της, δίνοντας βάρος σε λεπτομέρειες-κλειδιά!

Η Πατρίτσια Κόρνγουελ δεν πίστευε ότι οι αστυνομικές νουβέλες της θα έκαναν τέτοια θραύση και πολύ περισσότερο ότι θα γίνονταν η αιτία να γεννηθεί ένα νέο αστυνομικό είδος στα τηλεοπτικά χρονικά, τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να «μπουχτίζουν» από τα ίδια και τα ίδια στα σενάρια αστυνομικής δράσης. Ο 21ος αιώνας έφερε την απόλυτη εξειδίκευση στα ιατρικά θέματα και το DNA έπρεπε με κάποιον πιστευτό τρόπο να περάσει από τη real life στο σενάριο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η Πατρίτσια Κόρνγουελ έδωσε ένα πολύ καλό και φαινομενικά «άρτιο επιστημονικά» γίγνεσθαι στις σεναριογράφισσες-ους που έψαχναν με αγωνία το πώς θα κατάφερναν να βάλουν την επόμενη μέρα της επιστήμης στην πραγματικότητα της μικρής ή της μεγάλης οθόνης. Ταινίες όπως το «Bones» και σειρές όπως το «CSI» στηρίζονται αποκλειστικά στα όσα ενέπνευσε σε παραγωγούς και σεναριογράφισσες-ους η διάσημη συγγράφισσα.


Oι εμπειρίες
Η Κόρνγουελ επιλέγει να ζει, όσο είναι δυνατόν, τις εμπειρίες των ηρωίδων-ων της προτού τις βάλει να τις ζήσουν εκείνες-οι. Για να μεταφέρει στο χαρτί όσα φαντάζεται ότι βιώνουν οι πρωταγωνίστριες-ες των ιστοριών της, η συγγράφισσας έκανε μαθήματα πιλοτίνας ελικοπτέρου, πήρε δίπλωμα στο scuba diving και έμαθε να οδηγεί μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού. «Δεν ήθελα να περιγράφω πράγματα και καταστάσεις πριν τα βιώσω εγώ η ίδια. Οταν το κάνεις αυτό, είσαι πολύ κοντά στο να γελοιοποιηθείς» υποστηρίζει η πολυπράγμων συγγράφισσα.

Οπως ανέφερε το CNN σε ρεπορτάζ-αφιέρωμα στη πλούσια σήμερα συγγράφισσα Πατρίτσια Κόρνγουελ, είναι εκείνη που «κατηύθυνε την ιατροδικαστική επιστήμη του σινεμά». Οσο για τη συγγράφισσα, παραδέχτηκε ότι αυτό που την ωθεί να δείξει το κάτι άλλο είναι η βαθιά επιθυμία της να στρέψει το βλέμμα της αναγνώστριας-η της και του κοινού σε μια οπτική που «αν δεν τη δείξεις στον κόσμο, δεν ξέρει ότι υπάρχει».

Η Πατρίτσια Κόρνγουελ παραδέχεται πάντως πως στην αληθινή ζωή, τα πράγματα δεν είναι τόσο ενδιαφέροντα όσο στην κινηματογραφική ή την τηλεοπτική πραγματικότητα. Ούτε η Αστυνομία ούτε η ιατροδικαστική υπηρεσία κινούνται με ρυθμούς τέτοιους, ούτε οι λεπτομέρειες φέρνουν τα πάνω κάτω σε μια έρευνα όπως συμβαίνει στα σενάρια. Είναι σαν να συγκρίνεις το «Star Trek» με ένα «Air Force» υποστηρίζει η δημιουργός των «forensic crimes», όπως λέγεται το είδος των μυστηριωδών εγκλημάτων που εξιχνιάζονται μέσω της ιατροδικαστικής οδού.

Πριν από δύο χρόνια η Πατρίτσια Κόρνγουελ έκανε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να διδάξουν τεχνικές τύπου «CSI» στις-στους ντετέκτιβ, για να αποκτήσουν πιο «κριτική» ματιά στον τόπο του εγκλήματος.


Οι γάμοι της

Το συμβατικό η Πατρίτσια Κόρνγουελ δεν το δέχεται με τίποτα και σε κανέναν τομέα της ζωής της. Δεν είναι μια συντηρητική μεσήλικη κυρία. Το 2004 έκανε το δικό της ενάντια στο συντηρητικό αμερικανικό σύστημα, με το να έλθει εις γάμου κοινωνία με την αγαπημένη της, τη δόκτορα Στέισι Αν Γκρούμπερ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο γάμος τες έγινε στη Μασαχουσέτη.

Η Πατρίτσια έκανε έναν γάμο και στα 23 της, με τον καθηγητή των αγγλικών της, έναν άνδρα δεκαεπτά χρόνια μεγαλύτερό της, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη για δέκα χρόνια. Δεν απέκτησε παιδιά. Παραδέχεται ότι αυτό που την τρέφει είναι η διάθεσή της να μαθαίνει πράγματα, η ανεξάντλητη δίψα για γνώσεις και ζωή.


Μαθήτρια στα θρανία των ιατροδικαστίνων-ών
Η συγγράφισσα, που ξεκίνησε από αστυνομική συντάκτρια, θήτευσε έξι χρόνια δίπλα σε ιατροδικαστίνες-ες για να κατανοήσει το know how της λογικής που ακολουθεί μία«τεχνική-ος σύμβουλος», προτού γράψει το πρώτο βιβλίο της. Το 1984 έπιασε δουλειά στο γραφείο του αρχιατροδικαστή της Βιρτζίνια. Αρχικά κατέγραφε τα αρχεία των υποθέσεων που έφθαναν εκεί. Στη συνέχεια όμως δούλεψε στην ανάλυση των αρχείων αυτών, δουλειά που της επέτρεψε να αποκομίσει πολλές γνώσεις ιατροδικαστικής φύσεως, χωρίς η ίδια να έχει σπουδάσει κάτι τέτοιο. Εθελοντικά συνεργάστηκε και με την αστυνομική υπηρεσία της πολιτείας του Ρίτσμοντ. Το 1990 η μετέπειτα πολύ καλή φίλη του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της με τίτλο «Postmortem». Είναι το πρώτο από τα δεκαέξι της σειράς με ηρωίδα την εκπληκτική ιατροδικαστίνα Δρ Κέι Σκαρπέτα. Στο 16ο έδωσε απλώς το όνομα της ηρωίδας της, «Scarpetta»


Το άρθρο το βρήκαμε στις 29.3.09 στην εφημερίδα Εσπρέσσο, γραμμένο από την Μαίρη Κοντολούρη στην http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=0&artid=968431&pg=1