26 Αυγ 2009

Μαρία Τσένυ

Η Μαρία των ΗΠΑ

Το ζεύγος Ντικ και Λυν Τσένυ παντρεύτηκαν το 1964 και απέκτησαν δύο κόρες, την Ελισάβετ και τη Μαρία.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε το 1966 και διορίστηκε στη θέση της βοηθού αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών για θέματα Μ. Ανατολής. Είναι παντρεμένη με τον Φίλιπ Πέρυ του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας και έχουν πέντε παιδιά.

Η Μαρία γεννήθηκε το 1969 και δεν παντρεύτηκε ποτέ. Εργάστηκε στις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας παραγωγής μπύρας Coors Brewing Company και βοήθησε στην άρση του εμπάργκο κατά του προιόντος από τους Μαύρους, Μεξικανο-Αμερικανούς και γυναίκες λόγω διακρίσεων από τις διαφημίσεις της εταιρείας. Στη συνέχεια ασχολήθηκε ενεργά με την εκστρατεία εκλογής του πατέρα της και το 2003 ήταν επικεφαλής της καμπάνιας επανεκλογής του Αντιπροέδρου ΗΠΑ.
Το 2005 η Μαρία Τσένυ προσελήφθη ως στέλεχος από την America Online (AOL). Ο προσδιορισμός της Μαρίας ως λεσβίας απασχόλησε την αμερικανική κοινή γνώμη λόγω της πολιτικής ανάμιξής της με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τη δημόσια συζήτηση για το γάμο ανάμεσα σε συντρόφισες-ους του ιδίου φύλου.
Καθώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός της Μαρίας ήταν γνωστός ο Ντικ Τσένυ δήλωσε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθερες-οι να επιλέξουν οποιαδήποτε σχέση επιθυμούν», μια θέση διαφορετική από αυτή του Προέδρου Μπους που υποστηρίζει την απαγόρευση γάμου των ΛεΠαΤ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου 2004, τόσο ο Τζον Κέρυ όσο και ο υποψήφιος για την Αντιπροεδρία Τζον Έντουαρντς, αναφέρθηκαν πολλές φορές στο λεσβιασμό της Μαρίας Τσένυ.
Τον Μάιο 2006 η Μαρία έδωσε συνέντευξη στο ABC με την ευκαιρία της έκδοσης της αυτοβιογραφίας της, που έχει τίτλο “Now It’s My Turn: A Daughter’s Chronicle of Political Life” και διηγήθηκε την αντίδραση των γονέων της για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό: «Είσαι η κόρη μου, σ’ αγαπώ και θέλω να είσαι ευτυχισμένη», της είπε τότε ο πατέρας της. Η Μαρία Τσένυ αναφέρθηκε, επίσης, στη 15χρονη σχέση της με την Χίδερ Πόε και δημοσιοποίησε την πλήρη αντίθεσή της με την πολιτική Μπους για τα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ.
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός της Μαρίας δεν ήταν μυστικός και η ίδια τον παραδεχόταν ανοιχτά και δημόσια. «Είναι μυθική, ίσως τραγική και ασφαλώς λεσβία», έγραψε η Washington Post σε άρθρο που είχε τίτλο: “What Everybody Doesn’t Know About Mary Cheney”, στις 19 Οκτωβρίου 2004.
Η 45χρονη Χίδερ Πόε σύντροφος της Μαρίας Τσένυ υπήρξε φύλακας σε εθνικό πάρκο και το ζευγάρι πρωτογνωρίστηκε το 1988. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονταν δημόσια μαζί και δεν δίστασαν να παρευρεθούν στη δεξίωση που δόθηκε στο Λ. Οίκο προς τιμή του Πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα.

Μετά από λίγο καιρό η Μαρία Τσένυ έμεινε έγκυος!
Η είδηση προκάλεσε έκπληξη και εύλογες απορίες αφού η κόρη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ δεν είχε ποτέ της την παραμικρή σχέση με άνδρες. Πως, όμως, μια λεσβία μπορεί να ήταν έγκυος; Ήταν μια απόφαση που περιείχε ιδιαίτερα μηνύματα και ο σχεδιασμός έγινε με προσοχή, αφού σίγουρα θα δημιουργούσε μεγάλη συζήτηση και θα αναλύονταν προεκτάσεις που θα ξεπερνούν την πρώτη εντύπωση.

«Η Μαρία και η Χίδερ βρίσκονται σε έκσταση σχετικά με το μωρό που θα γεννηθεί», έγραψε τότε η Washington Post σε άρθρο με τίτλο: “Mary Cheney and Partner Are About to Be Moms”, στις 6 Δεκεμβρίου 2006. Δύο μέρες μετά η ίδια εφημερίδα αναφέρθηκε στις αντιδράσεις και στον προβληματισμό περί της «δημόσιας κατανόησης και αποδοχής του φαινομένου».

Η Τζάνις Κράους από την οργάνωση «Ενδιαφερόμενες Γυναίκες για την Αμερική» μίλησε εκείνες τις μέρες για «μια εξωφρενική απόφαση που αποκηρύσσει παραδοσιακές αξίες και εισάγει φοβερό παράδειγμα στις νέες-ους όταν η πατρική απουσία είναι το πιο πιεστικό κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το έθνος».

Ο Ρόμπερτ Νάιτ από το Media Research Center είπε ότι «είναι τραγικό να γεννηθεί ένα παιδί με προκαθορισμένη μοίρα από την απουσία του πατέρα και το συγκεκριμένο ζευγάρι επιδιώκει τη δημιουργία κουλτούρας που βασίζεται σε μια σεξουαλική αναρχία».

Όπως είναι φυσικό υπήρξαν και απόψεις που υποστήριζαν την απόφαση των δύο γυναικών και η προσοχή στράφηκε πλέον στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού.

Τότε μια νέα είδηση έπεσε σαν κεραυνός και δημιούργησε νέους προβληματισμούς και ερωτήματα: Η Μαρία Τσένυ ήταν παρθένα!
Οι γιατροί του Walter Reed Hospital που επιβεβαίωσαν την εγκυμοσύνη διαπίστωσαν επίσης ότι η Μαρία Τσένυ εξακολουθούσε να είναι παρθένα. «Πρόκειται για θαύμα και δεν έχουμε ξαναδεί κάτι σαν αυτό τα τελευταία 2.006 χρόνια», δήλωσε ο Δρ. Μπομπέι, επικεφαλής των μαιευτήρων του νοσοκομείου.


Η Μαρία Τσένυ γέννησε τελικά ένα αγοράκι στο Manger Memorial Hospital, της Πενσυλβάνια. Αμέσως άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια για την «ενσάρκωση του Κακού» και τον «ερχομό του Αντίχριστου» και οι φανατικές-οί οπαδοί τέτοιων θεωριών άρχισαν τις παρατηρήσεις του ουρανού για την εμφάνιση κάποιου μυστηριώδους άστρου.

Καμία-νεις δεν μπορεί να προκαθορίσει τη μοίρα του παιδιού της Μαρίας Τσένυ και να μιλήσει για ένα «προ-φοβικό, προ-τραυματικό, υπερφυσικό και μνησίκακο πλάσμα, που κρατά Zoloft στη μια μικρή του χούφτα και στην άλλη το λεσβιακό βιβλίο της γιαγιάς του, “ Sisters” (το 1981 η μητέρα της Μαρίας Lynne Cheney έγραψε το βιβλίο «Αδελφές», νουβέλα «μιας δυνατής και όμορφης γυναίκας που έσπασε όλους τους νόμους των αμερικανικών ηθικών φραγμών».


Η Μαρία Τσένυ περιγράφει την σύντροφό της Χίδερ ως «έξυπνη, θερμή, αστεία και απίστευτα διακριτική» προσωπικότητα.«Είμαστε ήδη παντρεμένες με τον τρόπο μας και είναι η άνθρωπος με την οποία θέλω να περάσω όλη μου τη ζωή», είπε.
Από νομικής πλευράς, μόνο η Μαρία έχει δικαιώματα στον μικρό Σάμουελ Ντέϊβιντ Τσένυ ως «φυσική μητέρα», καθώς ο Νόμος αποκλείει τη Χίδερ και ούτε επιτρέπει την παιδοθεσία σε λεσβιακά ζευγάρια.


Το άρθο το βρήκαμε στις 18.4.08 στην εφημερίδα το Θέμα, γραμμένο από τον Χάρη Μπότσαρη, στην http://www.protothema.gr/content.php?id=7337