16 Μαΐ 2012

Έκλεψαν το φωτογραφικό αρχείο της λεσβίας Zanele Muholi


Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αγνοούν την κλοπή της δουλειάς μιας φωτογράφου που τεκμηριώνει τη ζωή των έγχρωμων λεσβιών

Έκλεψαν την πεντάχρονη εργασία τεκμηρίωσης μιας βραβευμένης φωτογράφου, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην εργασία τεκμηρίωσης των ζωών των μαύρων λεσβιών.

Η Zanele Muholi, που περιγράφεται από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία της Κοινωνίας της Νότιας Αφρικής ως "μια από τις διασημότερες καλλιτέχνιδες της χώρας", είχε πάνω από 20 εξωτερικούς σκληρούς δίσκους οι οποίοι εκλάπησαν από το διαμέρισμά της στην Vredehoek, Κέιπ Τάουν στις 20 Απριλίου.

Οι σκληροί δίσκοι περιέχουν φωτογραφίες και βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών από τις κηδείες των θυμάτων λεσβοφοβικών εγκλημάτων μίσους. Θεωρείται ότι οι διαρρήκτες είχαν ως στόχο την εργασία της Muholi, καθώς σχεδόν τίποτε άλλο δεν εκλάπει από το διαμέρισμά της.

Η Liesl Theron συντρόφισα της Muholi, με την οποία μοιράζεται το διαμέρισμα, είπε ότι τα υπάρχοντά της έμειναν άθικτα, εκτός από ένα φορητό υπολογιστή που κλάπηκε, γεγονός που τροφοδοτεί περαιτέρω την πεποίθηση ότι η Muholi ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος του εγκλήματος.

Η εργασία φωτογραφιών και βίντεο που είχε συγκεντρώσει το υλικό από όλη τη Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε, Ουγκάντα ​​και το Μαλάουι, σύμφωνα με την εφημερίδα Cape Times. Επίσης, κλάπηκε η εργασία της τής περιόδου αυτής, για μια έκθεση τον Ιούλιο, την οποία η Muholi πιστεύει πως θα πρέπει τώρα να την ακυρώσει.

Παρά τον όγκο της εργασίας που έχει κλαπεί και την επικείμενη προγραμματισμένη έκθεση της, η Muholi έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πιστεύεται ότι η έλλειψη δημοσιότητας ήταν λόγω της φύσης της δουλειάς της, η οποία δείχνει μια διαφορετική πλευρά της κοινότητας των μαύρων λεσβιών από ότι συνήθως εκπροσωπούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

“Δεν είμαι η ίδια πια. Δεν μπορώ καν να κοιμηθώ το βράδυ από τότε που έγινε η κλοπή", είπε η ερειπωμένη Muholi στη DIVA. Έχει απευθύνει έκκληση σε όποιαν-ον γνωρίζει την τύχη των σκληρών δίσκων ώστε να επιστραφούν στην ίδια.

Η queer φωτογράφος Del LaGrace Volcano, είπε για την κλοπή, "Η εργασία της Zanele είναι, δεν είναι ταπεινή κατά τη γνώμη μου, είναι μερικές από τις πιο σημαντικές εργασίες που παράγονται, όχι μόνο στην Αφρική, αλλά οπουδήποτε. Την θεωρώ μια πολύ καλή φίλη και θρηνώ την απώλεια της εργασίας της, το αρχείο της είναι σαν να ήταν δικό μου".

Οι υποστηρίκτριες-ες της Zanele κάνουν έρανο για να την βοηθήσουν να αντικαταστήσει το κλεμμένο εξοπλισμό. Οι δωρεές μπορούν να γίνουν online στην IndieGoGo.

Η έρευνα σχετικά με την διάρρηξη βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.5.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine γραμμένη από την Laura Reynolds στην http://www.divamag.co.uk/category/news/media-ignore-theft-of-photographer%E2%80%99s-work-documenting-black-lesbian-live.aspx

Η φωτογραφία είναι της Zanele Muholi από τη χρονιά 2007