9 Μαΐ 2012

Δήλωση του Jean-Claude Mignon για την Ημέρα Ευρώπης


O Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Μια είναι η λύση για την κρίση των αξιών: περισσότερη Ευρώπη

Δήλωση του Προέδρου της Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Jean-Claude Mignon με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης

"Πέρα από την οικονομική κρίση, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιο σοβαρή κρίση των αξιών, όπως φαίνεται από την αύξηση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες", δήλωσε ο Jean-Claude Mignon, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), μιλώντας την παραμονή της ημέρας της Ευρώπης (8 Μαΐου).

“Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Οι πολίτισες δεν εμπιστεύονται την πολιτική και αισθάνονται αποπροσανατολισμένες, ενώ αδίστακτες ηγέτιδες-ες κερδίζουν από αυτή την αδυναμία να αναζητήσουν πολιτικό όφελος από την υποκίνηση μίσους και τα πολλά υποσχόμενα θαύματα που υπονομεύουν τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά επιτεύγματα της ηπείρου μας. Μερικές από αυτές-ούς βρίσκονται στον πειρασμό των εκκλήσεων της σειρήνας.

Σε αυτή την Ημέρα της Ευρώπης, θέλω να επαναλάβω τη σημασία των βασικών αξιών της Οργάνωσής μας, που μας καθοδήγησε μέσω προηγούμενων κρίσεων, στις αξίες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εργαζόμαστε σκληρότερα από ποτέ για μείωση των δημοκρατικών κατακερματισμών και την συμφιλίωση των πολιτισών - ιδιαίτερα στη νεολαία - στις ευρωπαϊκές αξίες. Τον Ιούνιο θα συζητήσουμε την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη: “Η δημοκρατία σε κίνδυνο: ο ρόλος των πολιτισών και του κράτους σήμερα". Τον Οκτώβριο, θα διοργανώσει το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ Δημοκρατίας στο Στρασβούργο, καθώς και τη 2η Συνέλευση Νεολαίας, μια εκδήλωση στην οποία είμαι ιδιαίτερα προσκολλημένος.

Λαϊκιστικές οφθαλμαπάτες δεν είναι η απάντηση σε αυτή την κρίση των αξιών. Σε μια εποχή αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη - την Ευρώπη των οικουμενικών αξιών - όχι λιγότερη".


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.5.12 και την μεταφράσαμε από την http://www.coe.int/en/web/coe-portal/press/newsroom?p_p_id=newsroom&_newsroom_articleId=952368&_newsroom_groupId=10226&_newsroom_tabs=newsroom-topnews&pager.offset=0