18 Μαΐ 2012

Η Malawi θα ανατρέψει την απαγόρευση των λεσβιακών πράξεων


Η Malawi θα ανατρέψει την απαγόρευση των Lbtiq, είπε η Joyce Banda

Η προεδρίνα Joyce Banda έχει πει ότι θέλει να ανατρέψει στη Μαλάουι την απαγόρευση των λεσβιακών πράξεων - η πρώτη αφρικανική χώρα που θα το πράξει από το 1994.

Αρκετές δυτικές ηγεσίες έχουν πρόσφατα επανάλαβει ότι θα κόψουν την οικονομική στήριξη στις χώρες που δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των λεσβιών.
Η κα. Joyce Banda ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα μετά από τον προκάτοχό της, Bingu wa Mutharika, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Έχει αντιστρέψει διάφορες πολιτικές του Mutharika, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του νομίσματος, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η οικονομική χρηματοδότηση.

Πολλές οικονομικές χρηματοδοτήσεις είχαν κοπεί υπό τον κ. Mutharika, κατηγορώντας τον για οικονομική κακοδιαχείριση και πολιτική καταπίεση.
Στην πρώτη συνάντηση στο κοινοβούλιο, η κα. Banda, δήλωσε: «Κάποιοι νόμοι που έχουν δεόντως εγκριθεί από το κοινοβούλιο ... τον Αύγουστο θα καταργηθούν επειγόντως ... σε αυτούς περιλαμβάνονται οι διατάξεις σχετικά με τις άσεμνες πρακτικές και τις αφύσικες πράξεις".

Στην πρωτεύουσα, Blantyre, το BBC λέει πως η προεδρίνα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτίνών-ων και έτσι είναι σε θέση το κοινοβούλιο να ανατρέψει το νόμο.

Ωστόσο, λέει ότι θα είναι μια αντιδημοφιλής κίνηση για πολλές ηγέτιδες-ες της εκκλησίας, καθώς και του ευρύτερου πληθυσμού σε αυτήν την συντηρητική χώρα.

Μετά από μια θύελλα διεθνούς κατακραυγής, ο κ. Mutharika έδωσε χάρη σε δύο γκέι για "ανθρωπιστικούς λόγους μόνο", αλλά είπε ότι "είχαν διαπράξει έγκλημα κατά του πολιτισμού μας, ενάντια στη θρησκεία μας, και κατά τους νόμους μας".

Οι λεσβιακές πράξεις είναι παράνομες στις περισσότερες αφρικανικές χώρες.
Στην Ουγκάντα​​, ένας βουλευτής εισήγαγε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο με το οποίο ορίζεται πως η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί για ορισμένες λεσβιακές πράξεις, αν και από τότε έχει πει ότι θέλει τώρα αλλάξει την ποινή σε ισόβια φυλάκιση.

Η Νότια Αφρική είναι η μόνη αφρικανική χώρα όπου οι Lbtiq γάμοι είναι νόμιμοι – οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού έχουν απαγορευτεί μετά από ένα νέο σύνταγμα, όταν η λευκή μειοψηφία αποφάσισε να δώσει τέλος το 1994.

«Απόπειρα πραξικοπήματος»
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κα. Banda είπε ότι δεν ήθελε ο Πρόεδρος του Σουδάν Omar al-Bashir να παρακολουθήσει τη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης που θα φιλοξενηθεί στην Μαλάουι τον Ιούλιο.

Είπε ότι φοβόταν τις "οικονομικές συνέπειες" αν ο κ. Bashir επισκεφθεί τη χώρα κατά παράβαση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Νταρφούρ.

Οι σχέσεις με τις ηγεσίες που στηρίζουν οικονομικά τη χώρα έχουν ήδη βελτιωθεί σύμφωνα με την κα. Banda και η Αγγλία, η οποία ήταν εξαιρετικά επικριτική στον κ. Mutharika, προτρέπει τώρα τις άλλες ηγεσίες να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η Μαλάουι είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της γης και οι οικονομικές ενισχύσεις χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν τον εθνικό προϋπολογισμό.
Η κα. Banda εξελέγη αντιπροεδρίνα ως συνυποψήφια αντιπρόεδρίνα του κ. Mutharika το 2009, αλλά από τότε σταμάτησε η συνεργασία.

Όταν πέθανε ο Πρόεδρος, υπήρξαν αναφορές ότι οι σύμμαχοι του κ. Mutharika προσπάθησαν να παρακάμψουν το σύνταγμα για να αποτύχει η επιτυχία της.
Η κα. Banda ανακοίνωσε επίσης ότι μία επίσημη έρευνα θα γίνει για αυτή την "απόπειρα πραξικοπήματος" και τις συνθήκες του θανάτου του κ. Mutharika.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.5.12 και την μεταφράσαμε από την BBC στην http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-18118350