17 Μαΐ 2012

Διεθνής Ημέρα κατά των Σεξουαλικών Προκαταλήψεων


"Όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθερα και ίσα σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα".

Αυτή είναι η περίφημη πρώτη πρόταση της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εγκρίθηκε σχεδόν εξήντα χρόνια πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει σταδιακά αποδεκτεί ότι μεμονωμένα ανθρώπινα όντα έχουν διαφορετικά φύλα, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή και θρησκευτικές πεποιθήσεις, και ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως λόγοι για διακρίσεις, πολλές εξακολουθούν να μη δέχονται άλλες πτυχές της ανθρώπινης ποικιλομορφίας: ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και διαφορετικές ταυτότητες τρανς φύλου.

Λοιπόν λέτε ότι δεν είναι εντάξει να είσαι λεσβία
Λοιπόν νομίζω ότι είστε απλώς διαβολικές-οι
Είστε μερικές ρατσίστριες που δεν μπορείτε να δέσετε ούτε τα κορδόνια μου
Η άποψή σας είναι μεσαιωνική
- Lily Allen

Η άρνηση να δεχτούμε και να σεβαστούμε ότι δύο γυναίκες ή δύο άνδρες μπορεί να ερωτευτούν μεταξύ τις, και ότι η ταυτότητα ενός προσώπου , ως γυναίκα ή άνδρας ή τίποτε από αυτά, δεν εξαρτάται πάντα από τον τύπο του σώματος στο οποίο γεννήθηκαν, σημαίνει ότι η καταπίεση των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, transgender και intersex είναι ακόμα μια καθημερινή πραγματικότητα στα περισσότερα μέρη της γης. Σε ορισμένες χώρες, οι διακρίσεις και η βία κατά των Lbtiq γίνονται ολοένα και χειρότερες. Στην πραγματικότητα, οι λεσβιακές σχέσεις μεταξύ συναινουσών ενηλίκων εξακολουθούν να ποινικοποιούνται σε περίπου 76 χώρες, και τιμωρούνται με θανατική ποινή σε τουλάχιστον πέντε. Αυτή είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ακόμη και σε προηγμένες χώρες, η λεσβοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία εξακολουθούν να υπάρχουν με τη μορφή νόμων που εισάγουν διακρίσεις, άδικες παρουσιάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, άδικη μεταχείριση από την εργοδοσία, αρνητικές κοινωνικές στάσεις, και ούτω καθεξής.

Η Ύπατη Εκπροσώπισα και Αντιπροεδρίνα Catherine Ashton, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει: “Σήμερα, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λεσβοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαι υπερήφανη να συμμετάσχω σε αυτήν την γιορτή”.

Η Catherine Ashton, συνέχισε εξηγώντας: “Μερικές φορές μας λένε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα του τρανς φύλου συγκρούεται με τις παραδοσιακές αξίες επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Όταν μιλάμε για τα δικαιώματα των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, transgender και intersex, δεν είναι σχετικά με την εισαγωγή νέων δικαιωμάτων για μια ομάδα ανθρώπων. Πρόκειται για τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που εφαρμόζονται σε κάθε πρόσωπο παντού χωρίς διακρίσεις. Καλώ όλες τις χώρες να τα κάνουν αυτά μια πραγματικότητα για όλες".

Η κα. Viviane Reding, αντιπροεδρίνα, Επιτρόπισα Δικαιοσύνης της ΕΕ, τονίζει ότι: “Η λεσβοφοβία είναι μια κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εγώ προσωπικά, είμαστε σταθερά προσηλωμένες στην χρήση όλων των εξουσιών που είναι στη διάθεσή μας για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων".

Η ΕΕ καλεί όλες τις χώρες να σταματήσουν τις πράξεις βίας, τις ποινικές κυρώσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος προσώπων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας τρανς φύλου. Ως μέρος της δέσμευσής της για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Ιούνιο 2010 η ΕΕ ενέκρινε μια "Δέσμη εργαλείων για την προαγωγή και προστασία της άσκησης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και transgender”.
Επίσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Εργαλείου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η ΕΕ υποστηρίζει πολλές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Lbtiq ή προστατεύουν τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της λεσβοφοβίας προσφέρει μια ευκαιρία σε όλες να αγωνιστούν για τη σεξουαλική ποικιλομορφία και την ελευθερία του τρανς φύλου σύμφωνα με το πλαίσιο που λειτουργούν. Είναι μια ευκαιρία που όλες, ακόμη και πέρα ​​από τοLbtiq κίνημα, μπορούν να επωφεληθούν από την ανάληψη δράσης. Η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοερωτοφοβίας γιορτάζεται σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλη τη γη, με διάφορους τρόπους και ποικίλες εκφράσεις.

Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Λεσβοφοβίας είναι και για να:
• Τραβήξετε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στο θέμα της λεσβοφοβίας
• Οργανώσετε γεγονότα τα οποία κινητοποιούν την κοινή γνώμη
• Διεκδίκήσετε την προσοχή των φορέων χάραξης πολιτικής και να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες των ομάδων πίεσης
• Δημιουργήσετε δίκτυο με ομοϊδεάτισες οργανώσεις και να ανάπτυξη νέων συνεργασιών, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή
• Κινητοποίηση των υπαρχουσών υποστηρικτικών ομάδων και να απευθυνθείτε σε νέα ακροατήρια

Εκστρατεία 2012
Το σχολείο είναι συχνά το πιο δύσκολο περιβάλλον για τις Lbtiq μαθήτριες σε όλη τη γη. Ο εκφοβισμός βρέθηκε πως μειώνει τη σχολική φοίτηση και οδηγεί σε πρόωρη εγκατάλειψη και σε φτωχότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και επιτεύγματα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και ψυχολογική υγεία των νέων, αφήνοντας μόνιμες ουλές που συχνά οδηγούν στην αυτοκτονία.

Για το σκοπό αυτό φετινή εκστρατεία - "Καταπολέμηση Ομοερωτοφοβίας μέσα και μέσω της εκπαίδευσης” - θέτει το θέμα της παρενόχλησης στο προσκήνιο και την κινητοποίηση παγκόσμιας υποστήριξης για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση ενός ασφαλέστερου και καλύτερου περιβάλλοντος για τις μαθήτριες σε όλη τη γη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.5.12 και την μεταφράσαμε από την eeas.europa.eu στην http://www.eeas.europa.eu/top_stories/2012/170512_anti_homo_trans_phobia_en.htm