2 Μαΐ 2012

Τεστ αίματος θα ανιχνεύει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους

Γενετικό αιματολογικό τεστ που θα εντοπίζει εγκαίρως τις γυναίκες που κινδυνεύουν στο μέλλον περισσότερο από καρκίνο του στήθους, αναπτύσσουν επιστημόνισες-νες από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ερευνήτριες-ές -μεταξύ των οποίων ο γνωστός Ελληνας επιδημιολόγος Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας- έχουν εντοπίσει μία στενή συσχέτιση ανάμεσα στη νόσο και σε μία μοριακή μεταβολή σε ένα γονίδιο που βρίσκεται στα λευκοκύτταρα του αίματος.

Η μεταβολή αυτή είναι δυνατό να ανιχνευτεί στον οργανισμό ακόμα και μία δεκαετία προτού διαγνωστούν τα συμπτώματα της νόσου.

Οι επιστημόνισες-νες, με επικεφαλής τον δρα Τζέημς Φλάναγκαν της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα έρευνας σχετικής με τον καρκίνο «Cancer Research», σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», πιστεύουν ότι χάρη στο νέο τεστ θα είναι δυνατός ο έγκαιρος διαγνωστικός έλεγχος των γυναικών στο μέλλον.

Το τεστ εστιάζει στον τρόπο που το συγκεκριμένο γονίδιο (με την ονομασία ΑΤΜ) αλλάζει υπό την επίδραση παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως το αλκοόλ, η ακτινοβολία, το κάπνισμα, η μόλυνση και οι ορμονικές μεταβολές - μία διαδικασία γνωστή στη βιολογία ως «επιγενετική». Οι ερευνήτριες-ές εκτιμούν ότι περίπου μία στις πέντε γυναίκες έχουν ένα τέτοιο επιγενετικό «διακόπτη» που διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους.

Οι Βρετανίδες επιστημόνισες-ες, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.380 γυναίκες διαφόρων ηλικιών, από τις οποίες οι 640 τελικά ανέπτυξαν καρκίνο του στήθους. Οι ερευνήτριες ανακάλυψαν ότι το εν λόγω γονίδιο στα λευκοκύτταρα, το οποίο, υπό την επίδραση του περιβάλλοντος, υφίσταται βιοχημικές τροποποιήσεις (πρόκειται για τη διαδικασία της μεθυλίωσης, η οποία δρα ως γενετικός «διακόπτης» για τα γονίδια) και αυτή η εξέλιξη αποτελεί πιθανό «προμήνυμα» του καρκίνου.

Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης του γονιδίου ΑΤΜ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους σε σχέση με αυτές που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης του συγκεκριμένου γονιδίου.

Η πρόβλεψη του καρκίνου από τα αιματολογικά τεστ έγινε κατά μέσο όρο τρία χρόνια πριν τη διάγνωσή της νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μεθυλίωση του γονιδίου συνέβη -και εντοπίστηκε από το τεστ- μέχρι και 11 χρόνια πριν διαγνωστεί για πρώτη φορά ο όγκος στο στήθος. Τα αποτελέσματα ήσαν ιδιαίτερα σαφή για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Οι ερευνήτριες, αν και δεν γνωρίζουν ακόμα για ποιό λόγο οι χημικές αλλαγές στο γονίδιο ΑΤΜ (το οποίο στο παρελθόν έχει συσχετιστεί και με άλλες μορφές καρκίνου όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα) συνδέονται με τον καρκίνο του στήθους, ευελπιστούν ότι έχουν πλέον εντοπίσει ένα αξιόπιστο νέο βιοδείκτη που θα τις επιτρέψει να αναπτύξουν το αντίστοιχο γενετικό-αιματολογικό τεστ.

Το μελλοντικό αυτό τεστ θα συνδυάζεται με πληροφορίες από το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και με τον εντοπισμό άλλων γονιδίων που είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους. Οι γυναίκες που θα κατατάσσονται πλέον στην ομάδα υψηλού κινδύνου, θα παρακολουθούνται στενά από τις γιατρίνες ή θα προχωρούν σε προληπτικά μέτρα, όπως η χειρουργική επέμβαση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.4.12 στην Έθνος.gr http://gr.news.yahoo.com/%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84-%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-070032396.html