27 Μαΐ 2012

Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο Nόμος Υπεράσπισης του Γάμου - DOMA


Καλιφόρνια: Ο Νόμος Υπέρασπισης του Γάμου κρίθηκε αντισυνταγματικός

Ένα περιφερειακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια έγινε το τρίτο ομοσπονδιακό δικαστήριο που κήρυξε τον νόμο υπεράσπισης του γάμου (DOMA), ο οποίος αρνείται ομοσπονδιακά οφέλη στα λεσβιακά ζευγάρια, ως αντισυνταγματικό.

Ο αμφιλεγόμενος πράξη, πέρασε το 1996, κρίθηκε πως παράγει διακρίσεις από την δικαστίνα Claudia Wilken, όπου ήταν η πρώτη που έδωσε βάρος στον αντί-λεσβιακό νόμο αφ' ότου ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην ισότητα του γάμου.
Προηγουμένως το δικαστήριο της Μασαχουσέτης και ένα της Καλιφόρνια είχαν αποφανθεί ομοίως. Και τις δύο αποφάσεις τις έχουν εφεσιβάλει.

Ο DOMA ορίζει το γάμο ως «νομική ένωση μιας γυναίκας και ενός άνδρα ως συζύγους, «απαγορεύει πολλά ομοσπονδιακά οφέλη, πιο σημαντικά από αυτά είναι οι κοινές φορολογικές δηλώσεις και τα δικαιώματα της μετανάστευσης των συζύγων. Αυτό, δήλωσε η δικαστίνα Wilkens, είναι «μια επαχθής ρύθμιση που είναι το προϊόν μιας μεγάλης εχθρότητας κατά των Lbtiq, και στερεί κάθε νόμιμο κυβερνητικό σκοπό», σύμφωνα με την εφημερίδα San Fransisco Chronicle.

Η δικαστίνα ανέτρεψε επίσης μια άλλη νομοθεσία από το 1996 που αρνιόταν στα λεσβιακά ζευγάρια ομοσπονδιακές φορολογικές ελαφρύνσεις στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων πλάνων ασφάλισης υγείας. Και αυτό, υποστήριξε, βασίστηκε στην «ηθική καταδίκη και την κοινωνική αποδοκιμασία των λεσβιακών ζευγαριών», επικαλούμενη τα πρακτικά του Κογκρέσου που δηλώνουν τα λεσβιακά ζευγάρια ως “επίθεση κατά της οικογένειας”, πως κάτι τέτοιο “θα υπονόμευε τις παραδοσιακές ηθικές αξίες που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των Ην. Πολιτειών.

Πέντε νυμφευμένα Lbtiq ζευγάρια έχουν κατατεθεί ομοσπονδιακή μήνυση κατά της DOMA στη Νέα Υόρκη, και άλλα τρία εκδικάζουν ομοσπονδιακή υπόθεση σχετικά με τη συνταγματικότητα του DOMA στη Βοστώνη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.5.12 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2012/05/26/california-anti-gay-defense-of-marriage-act-ruled-unconstitutional/