14 Μαΐ 2012

Η γυναίκα που καθιέρωσε την Ημέρα της Μητέρας, πάλεψε για την κατάργησή της


Χρόνια μετά την ιδέα της για τη δημιουργία της Ημέρας της Μητέρας, η Άννα Τζάρβις- Anne Jarvis έπαιρνε το δείπνο της σε εστιατόριο της Φιλαδέλφια των Ην. Πολιτειών, όταν πρόσεξε ότι στο μενού προσέφεραν μια σαλάτα ειδικά για τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας. Παρήγγειλε τη σαλάτα, και όταν της την έφεραν, την πέταξε παραδειγματικά στο πάτωμα, πλήρωσε κι έφυγε.

Η γυναίκα που βοήθησε στη δημιουργία μιας ημέρας αφιερωμένης στις μητέρες όλου του κόσμου, δήλωσε αργότερα ότι το έκανε γιατί δεν άντεχε άλλο την εμπορευματοποίηση που τελικά κατέστρεψε το πραγματικό νόημα της συγκεκριμένης γιορτής.

Όλα ξεκίνησαν από τη μητέρα της Άννα, Αν Μαρία Ριβς Τζάρβις, που είχε ιδρύσει σε πέντε πόλεις των Ην. Πολιτειών ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν αποκλειστικά από μητέρες, με σκοπό τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών. Οι ομάδες αυτές παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε τραυματισμένους στρατιώτες, ρουχισμό και τρόφιμα, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου των Ην. Πολιτειών.

Στις 12 Μαΐου του 1907, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Άννα Τζάρβις, διοργάνωσε μία τελετή στην μνήμη της και αργότερα διεξήγαγε μία εκστρατεία για να καθιερωθεί η μέρα της μητέρας σαν αναγνωρισμένη γιορτή, κάτι που κατάφερε τελικά το 1914.

Ωστόσο, τα χρόνια πέρασαν και η συγκεκριμένη γιορτή, όπως και πολλές άλλες, έγινε «θύμα» του εμπορίου. Πλέον, γύρω στο 1920, η Τζάρβις από υπέρμαχη της γιορτής της Μητέρας, έγινε η γυναίκα που ενθάρρυνε τις πολίτισες-ες να μην αγοράζουν λουλούδια και άλλα δώρα για τις μητέρες τη συγκεκριμένη ημέρα και στράφηκε εναντίον των πρώην υποστηρικτριών-ων της στον εμπορικό κόσμο. Το εμπόριο που πουλούσε λουλούδια ή αυτές-ούς που έφτιαχναν εορταστικές κάρτες τις χαρακτήριζε ως τσαρλατάνους, λωποδύτισες, ληστές και πειρατίνες που με την απληστία τις υπονόμευαν μία από λαμπρότερες και αγνότερες γιορτές.

Παράλληλα, απείλησε να μηνύσει τη βιομηχανία των λουλουδιών ώστε να μην χρησιμοποιούν τη φράση «ημέρα της μητέρας» για να πουλήσουν τα λουλούδια τις. Ακόμα κι όταν μια ένωση ανθοπωλισών της πρόσφερε ποσοστό από τα κέρδη της συγκεκριμένης ημέρας, αλλά η Τζάρβις όχι μόνο αρνήθηκε αλλά εξοργίστηκε ακόμα περισσότερο.

Σε μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της, η Τζάρβις μάζευε υπογραφές από σπίτι σε σπίτι για να καταφέρει να ακυρώσει την Ημέρα της Μητέρας και πέρασε τις τελευταίες ημέρες της σε ένα σανατόριο βουτηγμένη στα χρέη. Πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1948, χωρίς να μάθει ποτέ πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για την παραμονή της στο σανατόριο εξοφλήθηκε από μία ομάδα ανθοπωλισών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.5.12 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/50376/%CE%B7-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%88%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82