18 Νοε 2010

Τέλος στην πολιτική "μη ρωτάς, μη λες", υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Obama

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Σε μια άμεση πρόκληση για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το οποίο υποστηρίζει την πολιτική "μη ρωτάς, μη λες" που απαγορεύει στις λεσβίες να υπηρετούν ανοιχτά στις ένοπλες δυνάμεις, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Harry Reid από τη Νεβάδα, είπε ότι θα ωθήσει ένα νομοσχέδιο της στρατιωτικής πολιτικής που περιλαμβάνει τη μέθοδο που επιτρέπει στο Πεντάγωνο την κατάργηση της απαγόρευσης.

Ο γερουσιαστής John McCain της Αριζόνα, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος,
επικεφαλής των συνεργατών του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, που εν μέρει μπλόκαρε το νομοσχέδιο, το Σεπτέμβριο, διότι επέτρεψε να ασκηθεί έφεση στη πολιτική "μη ρωτάς, μη λες". Ο John McCain δεν έχει αλλάξει τη θέση του, και το Δημοκρατικό κόμμα είχε υπόψη να ξεκαθαρίσει τη διάταξη για την προώθηση της νομοθεσίας.

Αλλά ο Λευκός Οίκος στις 17.11.10 επανέλαβε τη δέσμευσή του Προέδρου Obama για την κατάργηση της απαγόρευσης. Σε δήλωσή του αργότερα την ίδια ημέρα, ο κ. Reid είπε ότι θα φέρει το νομοσχέδιο, με γλώσσα που θα επιτρέπει την κατάργηση της πολιτικής αυτής. "Πρέπει να καταργηθεί η εν λόγω πολιτική διακρίσεων, έτσι ώστε κάθε Αμερικανίδα που θέλει να υπερασπιστεί τη χώρα να μπορεί να το κάνει". Είπε ο κ. Reid.

Ο Γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, κ. Reid δήλωσε πως θα προσπαθήσει να αναλάβει το νομοσχέδιο γύρω στο Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι μετά το Πεντάγωνο αναμένεται να συντάξει έκθεση σχετικά με το πώς θα προβεί στη κατάργηση. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια έρευνα των ενεργών επαγγελματιών στις ένοπλες δυνάμεις και τις οικογένειές τις, η οποία δείχνει ότι η πλειοψηφία δεν νοιάζεταιι αν οι λεσβίες υπηρετούν ανοιχτά στις ένοπλες δυνάμεις.

Η έκθεση πρέπει να υποβληθεί στις 1 Δεκεμβρίου.

Ο γερουσιαστής Carl Levin, του Δημοκρατικού κόμματος του Μίσιγκαν και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, χειροκρότησε την απόφαση του κ. Reid λέγοντας πως θα παλέψει για την έγκριση του νομοσχεδίου.
Σε δήλωσή του, ο κ. Carl Levin είπε ότι θα διενεργήσει ακροάσεις για την έκθεση του Πενταγώνου, μόλις κυκλοφορήσει και ότι είχε ζητήσει από τον κ. Reid να περιμένουν έως ότου ολοκληρωθούν οι ακροάσεις πριν ξεκινήσει η συζήτηση.

Υπουργός Αμυνας Robert M. Gates έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει τη πολιτική "μη ρωτάς, μη λες" να καταργείται πριν από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, αλλά ορισμένες ανώτερες διοικητικές υπάλληλοι των ενόπλων δυνάμεων και κάποιες από το νομοθετικό σώμα στο Κογκρέσο έχουν εκφράσει αντίθεσή στον τερματισμό της πολιτικής.

Η κα. Cindy McCain, σύζυγος του γερουσιαστή, έκανε έκκληση την περασμένη εβδομάδα για τον τερματισμό της πολιτικής, σε ένα βίντεο μιας εκστρατείας με στόχο την πρόληψη της παρενόχλησης των queer εφήβων, αλλά στην συνέχεια άλλαξε την στάση της και είπε ότι συμφωνεί με τον σύζυγό της.

Η Βουλή έχει ήδη έχει εγκρίνει την νομοθεσία που επιτρέπει την κατάργηση, και η απόφαση του κ. Reid δείχνει πως το Δημοκρατικό κόμμα, παρά τις βαριές απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές, δεν υπαναχώρησε στις κορυφαίες νομοθετικές προτεραιότητες, σημαντικά στη βάση του κόμματος.

Στις 17.11.10 ο κ. Reid ανακοίνωσε ότι θα ωθήσει επίσης ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει ένα μονοπάτι προς την ιθαγένεια, για ορισμένες μετανάστριες που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τα μικρά παιδιά.

Ο κ. Reid προσπάθησε να δώσει τη νομοθεσία ως τροπολογία στο νομοσχέδιο στρατιωτικής πολιτικής πριν από το ενδιάμεσες εκλογές, αλλά το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εν μέρει μπλόκαρε το νομοσχέδιο, επειδή είπε ότι τη χρησιμοποιεί ως πολιτικό στήριγμα να απευθύνει έκκληση προς τις Ισπανίδες και λεσβίες ψηφοφόρους του για την επανεκλογή του στη Νεβάδα.

Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο κ. Reid υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει ξανά να περάσει τη μεταναστευτική διάταξη, που είναι γνωστή ως ο Νόμος Όνειρο. Και σε μια δήλωση του στις 17.11.10 είπε ότι θα προσπαθήσει να το θέσει ως αυτόνομο νομοσχέδιο.

Η ομιλήτρια του Λευκού Οίκου, Nancy Pelosi της Καλιφόρνια, έχει συζητήσει τη διάταξη της μετανάστευσης με το Λαϊκό κόμμα, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για αυτό, είπε μια εκπροσώπισα.

Η νομοθεσία θα δώσει νομική παραμονή στις μετανάστριες που έφθασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την ηλικία των 16 ετών και έζησαν εδώ για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αποφοίτησαν από το γυμνάσιο και ολοκλήρωσαν δύο χρόνια στο κολέγιο ή σε στρατιωτική υπηρεσία. Θα υπόκεινται σε ελέγχους ιστορικού, αν έχουν ποινικό μητρώο, ακόμη και σε περίπτωση επιτυχίας, θα εξακολουθουν να μην έχουν χρηματοδοτική ενίσχυση, όπως οι επιχορηγήσεις Pell.

Σε δήλωσή του, ο κ. Reid είπε: "Εάν υπάρχει ένα δικομματικό νομοσχέδιο που έχει νόημα για τη χώρα μας οικονομικά, από τη σκοπιά της εθνικής ασφάλειας που απεικονίζει τις αμερικανικές αξίες, είναι το νομοσχέδιο Νόμος Όνειρο, θα δώσουμε στα παιδιά που έφεραν στη χώρα αυτή, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, την ευκαιρία να κερδίσουν νομικό καθεστώς".


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.11.10 και την μεταφράσαμε από την Nytimes γραμμένη από τον David Herszenhorn στην http://www.nytimes.com/2010/11/18/us/politics/18gays.html?_r=1&scp=1&sq=Bill%20Could%20Authorize%20Repeal%20of%20%27Don%27t%20Ask,%20Don%27t%20Tell%27&st=cse