3 Νοε 2010

O Andre-Joseph Leonard αντιμετωπίζει την κατηγορία της Lbtiqφοβίας

Καθολικός αρχιεπίσκοπος του Βελγίου αντιμετωπίζει την κατηγορία της queerοφοβίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - καθολικός αρχιεπίσκοπος στο Βέλγιο την Τρίτη αντιμετωπίζει κατηγορίες για λεσβοφοβία και ζητεί να παραιτηθεί για το ότι είπε πως το hiv aids είναι δικαιοσύνη και οι ηλικιωμένοι ιερείς κακοποιητές των παιδιών θα πρέπει να μείνουν ανεπηρέαστοι.

Εν μέσω του σάλου εξ' αυτής της τοποθέτησης, μια δικηγορίνα για μια Lgbtiq ομάδα υπέβαλε μήνυση κατά του Αρχιεπισκόπου Andre-Joseph Leonard στη βόρεια πόλη της Bruges αφ' ότου ο ηγέτης της εκκλησίας περιέγραψε τον λεσβιακό έρωτα ως μια παρωδία της φύσης και το
hiv aids ως «ένα είδος εγγενούς δικαιοσύνης."
«Θεωρώ ότι ο αρχιεπίσκοπος παραβιάζει την καταπολέμηση των διακρίσεων και διαπράττει συκοφαντία," δήλωσε, η δικηγορίνα Jean-Marie De Meester.

Μια σειρά από αντικρουόμενες δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες που εκστόμισε ο αρχιεπίσκοπος, ένας συντηρητικός κοντά στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ ', έχει προκαλέσει θύελλα σε μια χώρα που ήδη παραπαίει από ένα μεγάλο σκάνδαλο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από την εκκλησία.

Σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο Leonard για τις φορείς του hiv-aids φορείς: "Όταν κακοποιείτε το περιβάλλον καταλήγει η κακοποίηση σε μας Και όταν κακομεταχειρίζονται την ανθρώπινη αγάπη, ίσως να καταλήγει παίρνοντας εκδίκηση.

"Όλα όσα λέω είναι ότι μερικές φορές υπάρχουν και συνέπειες που συνδέονται με τις δράσεις μας», είπε ο αρχιεπίσκοπος, λέγοντας για το hiv aids, "αυτή η επιδημία είναι ένα είδος εγγενούς δικαιοσύνης".

Συνεργάτιδες εκκλησιαστικές ηγέτιδες έχουν δημοσίως αποστασιοποιηθεί και μια αναφορά κυκλοφόρησε στις 30.10.10 από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, απαιτεί ο Leonard παραιτηθεί από τη θέση του ως καγκελάριος στο πανεπιστήμιο για τις παρατηρήσεις "που είναι ντροπή για το πανεπιστήμιο".

Η πιο πρόσφατη ένδειξη της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της εκκλησίας ήταν η ανακοίνωση στις 26.10.10 από τον Εκπρόσωπο του Juergen Mettepenningen πως αποχωρεί από τη δουλειά μόλις τρεις μήνες μετά την ένταξή του γραφείου του Αρχιεπισκόπου.

"Ο Σεβασμιότατος Leonard κάποιες φορές λειτουργεί σαν ένας αυτοκινητιστής που οδηγεί στη λάθος πλευρά του αυτοκινητόδρομου και θεωρεί πως όλες οι άλλες οδηγοί κάνουν λάθος», είπε ο Mettepenningen σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως ο Αρχιεπίσκοπος είχε υποσχεθεί ότι θα απέφευγε δηλώσεις στον Τύπο, αλλά απέτυχε να κρατήσει την υπόσχεση. "Η έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει πως εγώ δεν ήθελα ούτε θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Leonard," είπε.

Ο Leonard, ο οποίος ορίσθηκε για να διευθύνει την εκκλησία, τον Ιανουάριο, αρνήθηκε ότι ήταν στιγμάτισε τις φορείς του hiv-aids μετά τις δηλώσεις του για το hiv aids, αλλά την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάσε ένα νέ σάλο λέγοντας σε συνταξιούχους ιερείς πως έστω η υποψία της παιδεραστίας πρέπει να τύχει δικαστικής προσφυγής, την οποία ονόμασε “ένα είδος εκδίκησης".

Για ιερείς που κακοποίησαν παιδιά που ήταν υπό τη φροντίδα τους, ο Leonard είπε στην τηλεόραση, πρέπει να ενημερώνεται η κοινωνία για ό, τι έκαναν», αλλά αν δεν εργάζονται πια, αν δεν έχουν κάποια ευθύνη πια, δεν είμαι σίγουρος ότι η άσκηση κάποιας εκδίκησης που δεν θα έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι ανθρωπιστική».

Την περασμένη Κυριακή, ο επίσκοπος της Αμβέρσας, Johan Bonny, είπε ότι αυτή ήταν «μια προσωπική άποψη» και όχι εκείνη της εκκλησίας.
Ο Leonard συνέχεια πήγε στο κοινό την μέρα των Αγίων Πάντων για να πει ότι είχε παρεξηγηθεί και ότι πίστευε οι παιδεραστές ιερείς πρέπει να σταλούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τα σχόλια έγιναν με την αποκορύφωση των αποκαλύψεων του Σεπτεμβρίου από την επιτροπή της εκκλησίας που αποκαλύφθηκαν σχεδόν 500 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς από το 1950, συμπεριλαμβανομένων 13 θυμάτων που αυτοκτόνησαν.


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.10.10 και την μεταφράσαμε από την AFP γραμμένη από την Claire Rosemberg στην http://www.google.com/hostednews/afp/article ALeqM5hvUKbdzb3GKsfM4at7jKclNPCruw?docId=CNG.7dbb74ac40cd89658626138e3d669eb8.1b1