10 Νοε 2010

2,633 Φιλανδές παραιτήθηκαν από την εκκλησία

Φιλανδές παραιτήθηκαν από την εκκλησία μετά από συζήτηση στην τηλεόραση για τα Lgbtiq δικαιώματα

Ένας αριθμός ρεκόρ Φιλανδών που αποσχίστηκε από την Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στις 13.10.10.
Η μαζική φυγή πραγματοποιήθηκε μέσω της υπηρεσίας on-line της εκκλησίας, η συνήθης διαδικασία που χρησιμοποιείται πια.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, 1.200 άνθρωποι είχαν παραιτηθεί από την εκκλησία. Σύμφωνα με την eroakirkosta.fi ιστοσελίδα, η οποία διευκολύνουν την απόσχιση από την εκκλησία, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που παριτήθηκαν χθες ήταν 2,633. Αυτό δεν ήταν απλώς περίπου 1.500 περισσότερα από το προηγούμενο ημερήσιο υψηλό ποσοστό παραίτησης, αλλά μεγαλύτερο από το συνολικό αριθμό σε ολόκληρο το μήνα Ιούλιο.

Το προηγούμενο ρεκόρ που διαχωρίστηκαν από την κρατική εκκλησία ήταν 1,049 στο διάστημα μιας ημέρας ήταν από την τελευταία ημέρα του 2008.

Ο υπεύθυνος πληροφόρησης, Heikki Orsila, της ιστοσελίδας eroakirkosta.fi υπαινίχθηκε ότι η παραίτηση προέκυψε από την εκπομπή της Τηλεοπτικής Εταιρείας YLE της Ajankohtainen Kakkonen, που προβλήθηκε στις 13.11.10.
Η εκπομπή με τίτλο Lgbtiq Night ήταν μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ασχολήθηκε με ζητήματα των Lgbtiq δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του θέματος τoυ δικαιώματος των λεσβιάκων ζευγαριών να νυμφεύονται στην εκκλησία.

Στη συζήτηση της εκπομπής συμμετείχαν, για παράδειγμα ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Päivi Räsänen, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στον Lgbtiq γάμο και ήταν κύριος αντίπαλος στην κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με τo δικαίωμα παιδοθεσίας, στη Φιλανδία, στα λεσβιακά ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης, και ο Επίσκοπος, της Tampere, Matti Repo.
Πάνω από τις μισές, 372, παραιτήσεις εστάλησαν κατά την διάρκεια της εκπομπής.

Σύμφωνα με τον Orsila, περίπου 90% όλων των παραιτήσεων από την εκκλησία συμβαίνει πια μέσω του Διαδικτύου.

Η ιστοσελίδα eroakirkosta.fi σημείωσε πως οι γυναίκες είναι συνήθως το 44% περίπου των ανθρώπων που εγκαταλείπουν εκκλησία-, αλλά ότι το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 48% στις 14.10.11, και ότι αυτές που αναχώρησαν ήταν επίσης μεγαλύτερες ηλικιακά από ότι συνήθως.

Αν και περίπου 8 στις 10 Φινλανδές ανήκουν στην κρατική εκκλησία, η πραγματική συμμετοχή τις στις υπηρεσίες είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, και πολλλές παραμένουν στο εσωτερικό του ναού - πράγμα το οποίο συνεπάγεται την υποχρέωση να καταβάλουν ετήσια δημοτικά τέλη στην ενορία - σε μεγάλο βαθμό για να είναι σε θέση να να τελέσουν γάμο στην εκκλησία.

Οι αριθμοί έχουν μειωθεί σταθερά καθώς η κοινωνία γίνεται όλο και λιγότερο επιρεπής στη θρησκευτική επιρροή.

Ωστόσο, συχνά η αιτία είναι μια θεμελιώδης διαφορά απόψεων σε ένα καυτό θέμα που εξετάζεται, όπως τα Lgbtiq δικαιώματα ή η χειροτονία των γυναικών.


Την είδηση βρήκαμε στις 14.10.10 και την μεταφράσαμε από την http://www.hs.fienglisharticlRecord+numbers+of+Finns+resign+from+church+after+gay+rights+panel+discussion+on+TV+/1135260896872