10 Νοε 2010

Οι Φιλανδές ζητούν πιο ανεκτική εκκλησία

Οι περισσότερές Φινλανδές θέλουν να είναι πιο ανεκτική η Λουθηρανική Εκκλησία προς τις Queer

O Αρχιερατικός Επίτροπος σημειώνει ότι μπορεί να ευλογήσει ζευγάρι βουδιστών ή ένα σχολείο, αλλά όχι ένα λεσβιακό ζευγάρι χριστιανών.

Μια πιο φιλελεύθερη πολιτική θα εγκριθεί σύντομα από την Ευαγγελική Λουθηριανή Εκκλησία, λέει o Seppo Sarlin, υποψήφιος στις εκλογές του Ενοριακού Συμβούλιου Puotila στα ανατολικά του Ελσίνκι.

"Ελπίζω ότι τουλάχιστον το να μιλάμε μόνο για αμαρτία θα σταματήσει πια", λέει o 72χρονος Sarlin, αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη συζήτηση για την κατάσταση των σεξουαλικών μειονοτήτων στην εκκλησία.
Η πλειονότητα των Φινλανδών φαίνεται να συμφωνεί με τον Sepo Sarlin.

Πάνω από 50% των Φινλανδών θα ήθελε να προωθήσει η εκκλησία μια πιο ανεκτική στάση σε θέματα των Lgbtiq, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ανατέθηκε από την Helsingin Sanomat και διεξήχθει από την Suomen Gallup.

Μόλις το 23% θα είχε μια πιο συντηρητική οπτική, υποστηρίζοντας μόνο την ένωση μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι υπάρχει μόνο μια σχετικά μικρή ομάδα ανθρώπων μεταξύ των άκρων που είναι ικανοποιημένες με αυτή την κατάσταση-status quo. Το 16% των ερωτηθεισών θεωρούν ότι η τρέχουσα πολιτική γραμμή της εκκλησίας είναι καλή.

Η έρευνα περιέλαβε συνεντεύξεις με 1.147 Φινλανδές, στις οποίες περιλαμβάνονται μέλη και μη μέλη της Λουθηριανής Εκκλησίας.

Η πιο υποστηρικτική στην αλλαγής της νοοτροπίας της εκκλησίας απέναντι στις σεξουαλικές μειονότητες ήταν οι υποστηρίκτριες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, της Πράσινης League και η η Αριστερή Συμμαχία. Η άποψη ήταν λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτριών του Χριστιανοδημοκρατικού και του Κεντρόου Κόμματος.

Υπάρχει κάποια διάσταση απόψεων σχετικά με το θέμα αυτό, για το πρέπει να κάνει η εκκλησία και τι δεν πρέπει. Οι γνώμες μπορούν να χωριστούν σε περίπου τρεις ομάδες.

Tο 37%, δεν εγκρίνει την ιδέα ότι η εκκλησία θα πρέπει να νυμφεύει λεσβιακά ζευγάρια.
To 28%, ήταν υπέρ της πραγματοποίησης του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών, και ελαφρώς λιγότερες, το 26% θα αποδεχόταν μια τέτοια κίνηση, αν και στην πραγματικότητα δεν την υποστηρίζουν ή την υπερασπίζονται.

Ο Sarlin υποστηρίζει την ευλογία του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών.

Η 36χρονη φοιτήτρια θεολογίας Elina Ojanen-Raike, και ο 22χρονος Sami Kautonen, είναι υπερ του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών στην εκκλησία.
Ωστόσο, η Raike-Ojanen δεν το βλέπει ως ένα πολύ πιθανό σενάριο, καθώς μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε από το Κοινοβούλιο να περάσει νομοθετική αλλαγή.

Η Λουθηριανή Σύνοδος αναμένεται να αποφασίσει κατά τη σύνοδό της το Νοέμβριο σχετικά με τη διοργάνωση μιας ευλογίας, ως μια πραγματική τελετή, η οποία θα είναι σχεδόν πανομοιότυπη με μια γαμήλια τελετή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπερβολικά μεγάλο άλμα.

"Έχω παρουσιάσει όταν ένας επίσκοπος έχει ευλογήσει τα γραφεία του εκδότη περιοδικού Α-lehdet. Αλλά υπό τις παρούσες πρακτικές, δεν μπορώ να ευλογεί δύο μέλη της δικής μου ενορίας. Ή θα μπορούσα να ευλογήσω ένα ζευγάρι Βουδιστών που δεν έχουν καν ακούσει για τον Ιησού, αλλά δεν μπορώ να ευλογήσω ένα λεσβιακό ζευγάρι που είναι χριστιανές», υπογράμισε ο Jukka Pakarinen εφημέριος της Ενορίας Vartiokylä.

Ο Pakarinen υποστηρίζει ένα είδος ευλογίας με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει περισσότερο λεπτομερής θεολογική καθοδήγηση από τις επισκόπισες για το ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο τελικά.

Η ομάδα υποψιάζεται ότι οι διαφορές εξαρτώνται όχι από το πρόσωπο αλλά από την ένωση που είναι να ευλογηθεί.
"Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι είναι αποδεκτές"," σημείωσε ο Sarlin.


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.11.10 και την αποδώσαμε στην ελληνική από την http://www.hs.fi/english/articlePoll+Most+Finns+want+Lutheran+Church+to+be+more+tolerant+toward+gays/1135261330716