ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1920
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Στην φετινή 25 Νοεμβρίου κορυφώνονται οι πολλές και πολύμορφες δραστηριότητες των γυναικείων οργανώσεων και άλλων φορέων της κοινωνίας των πολιτισών κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε όλη την υφήλιο. Ευτυχώς, οι οργανώσεις δεν είναι μόνες τις. Οι διεθνείς οργανισμοί, με προεξάρχοντα τον ΟΗΕ, αλλά και οι κυβερνήσεις στον ένα η άλλο βαθμό όλο και περισσότερο εγκρίνουν μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, κάτω από την πίεση του κινήματος.
Όμως το έγκλημα της έμφυλης βίας είναι εδώ και επιμένει, τροφοδοτούμενο από την ανισότητα των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα φύλα. Ορισμένες μάλιστα μορφές της επιδεινώνονται, όπως η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, η παράνομη διακίνηση γυναικών για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η πορνογραφία, η οποία έχει βρει νέο αχανές πεδίο διάδοσης, το διαδίκτυο, η σεξουαλική δουλεία και ο βιασμός στις ένοπλες συγκρούσεις, που χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολέμου. Η παράνομη διακίνηση γυναικών, που κυριολεκτικά πουλιούνται και αγοράζονται, έχει προσλάβει και άλλες ευτελιστικές μορφές, όπως το εμπόριο ωαρίων που οι γυναίκες θύματα αναγκάζονται να δίνουν υπό συνθήκες εξαναγκασμού και παρανομίας.
Η ποινικοποίηση της αγοράς υπηρεσιών πορνείας από τα θύματα της παράνομης διακίνησης και εμπορίας είναι το πρώτο βήμα για τον περιορισμό του trafficking. Παράλληλα, χρειάζεται ειδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ανδρών και διάδοση του κινήματος της «λευκής κορδέλλας», που εμπλέκει τον ανδρικό πληθυσμό στον αγώνα κατά της βίας.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κυρωθεί από τη χώρα μας το συντομότερο η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων, του 2005.
Γίνεται φανερό, ότι η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών, που εξήγγειλε προ μηνών η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αποκτάει καίρια σημασία, καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα σε συγκεκριμένες πολιτικές που στοχεύουν στη δημιουργία υποδομών (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες για τη φιλοξενία και αρωγή στις γυναίκες-έφηβες θύματα στις 13 περιφέρειες ), με τη διάθεση πόρων, αλλά και στην πρόληψη και τη δημιουργία κλίματος μη ανοχής στους κόλπους της κοινωνίας.
Η βία είναι βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και εμπόδιο στην ισότητα των φύλων.
ΑΘΗΝΑ 106 80, ΟΔΟΣ ΣΚΟΥΦΑ 60 - ΤΗΛ. 210 - 36.26.460 - ΤΗΛ./FAX : 210 - 36.16.236
E - mail : L.women-rights@otenet.gr
www.leaguewomenrights.gr
---- --- ---- --- ----- ---------- ----- ---------- -------------
Οι διακρίσεις κατά των γυναικών με βάση το φύλο και το κοινωνικό φύλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις γυναίκες, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η φυλή, η εθνικότητα, οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, και η ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.