12 Νοε 2010

Εκφοβισμός: Τι μπορούμε να κάνουμε

Εκφοβισμός: Τι μπορούμε να κάνουμε

Πρωτότυπη δημοσιεύση στην εφημερίδα Mombian στις 13.10.10

Τα παιδιά στην κοινότητα LGBTQ πεθαίνουν. Ως LGBTQ γονείς, πρέπει να είμαστε στη πρώτη γραμμή που ζουν για να τα βοηθήσουμε.

Έχουμε όλες ακούσει αυτοκτονίες νέων, από εκφοβισμό γιατί ήταν LGBTQ ή εικάζοταν. Τα παιδιά των LGBTQ γονιών επίσης αντιμετωπίζουν παρενοχλήσεις και εκφοβισμό, καθώς η έρευνα από το Δίκτυο Λεσβιών, Γκέι, Ετερό (LGSEN) έχει δείξει.

O κατά των LGTBQ εκφοβισμός και η βία, δυστυχώς δεν είναι μια νέα τάση. Πολλές ΜΚΟ και έρευνες έχουν καταγράψει εκφοβισμό κατά των LGBTQ και αυτοκτονίες για χρόνια. Ο πολλαπλασιασμός των μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, μας δίνει μια σημαντική ευκαιρία να πιέσουμε για αλλαγές.

Δεν υπάρχει μια αιτία, έτσι δεν υπάρχει μια απλή λύση. Πιστεύω, ωστόσο, ότι μπορούμε να εργαστούμε σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα για να υπάρξει διαφορά.

Πρώτον, ενισχύουμε τη δική μας οικογένεια. Συζητάμε με τα παιδιά μας σχετικά με τον εκφοβισμό, και γενικότερα για τις φίλες τις, το σχολείο, την άθηλησή τις, καθώς και άλλες δραστηριότητες. Να είμαστε σε εγρήγορση για οτιδήποτε μπορεί να τις απασχολεί. Δεν τις λέμε «απλώς διαχειρίσου το αυτό". Ερευνούμε και προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες.

Εάν χρειαζόμαστε βοήθεια για τον εντοπισμό των σημαδιών του εκφοβισμού μιλάμε για αυτό με τα παιδιά μας, ή βρίσκουμε την ιστοσελίδα “Να Σταματήσει ο Εκφοβισμός Τώρα”, ένα σχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των Ην. Πολιτειών. Επίσης χρησιμοποιούμε δημοφιλή βιβλία και ταινίες να ξεκινήσουμε την συζήτηση. (Βιβλία για παράδειγμα, που ασχολούνται με την ηθική παρενόχληση και τη μισαλλοδοξία, με διάφορους τρόπους.)

Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο των πολεμικών τεχνών ως μάθημα για τα παιδιά μας, όχι επειδή οι σωματικές μάχες είναι η λύση, αλλά επειδή κάθε καλό πρόγραμμα πολεμικών τεχνών για παιδιά, περιλαμβάνει εκπαίδευση στην αυτοπεποίθηση και στην αντιμετώπιση των εκφοβιστριών-τραμπούκων καθώς επίσης και με άλλους τρόπους. Βεβαιωνόμαστε, βεβαίως, πως η σχολή πολεμικών τεχνών είναι φιλόξενη σε LGBTQ οικογένειες. Συζητάμε με τις εκπαιδεύτριες εκ των προτέρων και μπορούμε να δούμε το “Τρίγωνο Πολεμικών Τεχνών”, ένα δίκτυο LGBTQ φιλικών σχολών.

Δεύτερον, επιχειρηματολογούμε κατά του Lgbtiq εκφοβισμού και αναζητάμε πηγές πληροφοριών στην κοινότητά μας. Αρχίζουμε με το να ανακαλύψουμε εάν τα τοπικά σχολεία έχουν πολιτικές κατά του εκφοβισμού. Υπάρχει εκπαίδευση κατά του εκφοβισμού στις μαθήτριες, στο εκπαιδευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό εκεί; Γίνεται εκπαίδευση-κατάρτιση ή συζήτηση της πολιτικής εκφοβισμού ή παρενόχλησης λόγω πραγματικού ή υποτιθέμενου σεξουαλικού προσανατολισμού, του φύλου και ταυτότητας κοινωνικού φύλου; Υπάρχει γενικά πρόγραμμα σπουδών για τις Lgbtiq και τις οικογένειές τις;

Συζητάμε με τις δασκάλες και τις αρχές του σχολείου εάν έχουμε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Δημιουργούμε συμμαχίες μεταξύ άλλων γονέων. Μιλάμε με τα μέλη της ενορίας μας, εάν γίνεται. Προτείνουμε όλες ή μερικές από τις παρακάτω πηγές πληροφοριών:

Α. Η Εργαλειοθήκη Ασφαλής Περιοχή του Δικτύου LGSEN περιέχει 42 σελίδες "Οδηγίες Συμμαχίας με LGBTQ Φοιτήτριες", αφίσες, και αυτοκόλλητα με το σήμα "Ασφαλής Περιοχή". Επίσης, υπάρχουν οδηγίες για το πώς να αξιολογήσουμε το κλίμα και τις πολιτικές ενός σχολείου και πως να συνηγορήσουμε για αλλαγές. Με 20 δολάρια μπορούν να στείλουν τις Οδηγίες στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο της επιλογής μας.

Β. Η Εργαλειοθήκη Επιβίωσης Trevor, που είναι δωρεάν, περιλαμβάνει οδηγίες των πηγών πληροφόρησης, ένα αντίγραφο της ταινίας Trevor, βραβευμένη από την Ακαδημία, ένα εργαστήριο κατευθυντηρίων και προγράμματα σπουδών για κάθε ηλικία, καθώς και κατάλογο των βιβλίων και των ταινιών για τις νέες LGBTQ, μαζί με αφίσες, φυλλάδια, κάρτες και αυτοκόλλητα με πληροφορίες για την "Γραμμή Ζωής Trevor", μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης σε κρίσεις. Το Πρόγραμμα Trevor προσφέρει επίσης δωρεάν, τριμηνιαίες διαδικτυακές ενημερώσεις σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθούν καλύτερα οι Εργαλειοθήκες.

Γ. "Διδασκαλία Ανοχής", ένα πρόγραμμα του Κέντρου “Νομοθεσία των Φτωχών του Νότου”, προσφέρει οδηγίες κατά του εκφοβισμού, ένα δωρεάν dvd με 40-λεπτο ντοκιμαντέρ για τη ρηξικέλευθη ομοσπονδιακή δικαστική υπόθεσή Jamie Nabozny που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των Ην. Πολιτιειών, ότι ένα δημόσιο σχολείο μπορεί να θεωρηθεί υπόλογο για τη μη διακοπή του εκφοβισμού κατά των LGBTQ.
Στην ταινία, αφηγήτρια είναι η λεσβία πρωταγωνίστρια, της διάσημης παράστασης “Glee”, Jane Lynch, μπορείτε να την παραλάβετε με οδηγίες μαθημάτων και ανάπτυξης δραστηριοτήτων του προσωπικού κατά του LGBTQ εκφοβισμού.

[...]

Δ. Η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφέρει δωρεάν οδηγείες 93 σελίδων “Μια Παρουσίαση Φιλόξενων Σχολείων”, με τα εργαλεία, τα μαθήματα, και τις πηγές πληροφοριών για να αγκαλιαστεί η διαφορετικότητα της οικογένειας, αποφεύγοντας τα στερεότυπα των φύλων, και τελειώνει με τον εκφοβισμό και τις κοροϊδευτικές ετικέτες-λεκτική βία. Είναι βασισμένη σε ένα πρόγραμμα που δοκιμάστηκε σε αρκετά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Τρίτον, επικοινωνήστε με τις εκλεγμένες αξιωματούχους σας (Βουλευτίνες, Δημαρχίνες, Δημοτικές Συμβούλους, Υπουργίνες). Αρκετές Πολιτείες δεν έχουν κανενός είδους νομοθεσία για ασφαλή σχολεία. Οι περισσότερες δεν διαθέτουν νομοθεσία για την προστασία ειδικότερα για τις μαθήτριες, φοιτήτριες τις, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου και ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Η γενική νομοθεσία μπορεί να προστατεύει τις σπουδάστριες σε αυτούς τους τομείς επίσης, αλλά η έρευνα του Δικτύου LGSEN έδειξε πως απαριθμώντας τις προστατευόμενες κατηγορίες αυξάνεται η πιθανότητα παρέμβασης.

Η Μασαχουσέτη πέρασε ένα νομοσχέδιο κατά του εκφοβισμού χωρίς να απαριθμεί τις κατηγορίες εκφοβισμού, τον Μάιο 2010, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και ίσως δεν είναι αρκετο.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Νομοθεσία Φοιτητικής Απαγόρευσης των Διακρίσεων, θα απαγορεύει τις διακρίσεις (που περιλαμβάνει και την παρενόχληση) στα σχολεία, με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου. Η Νομοθεσία Βελτίωσης Ασφαλών Σχολείων θα απαιτούσε τα σχολεία να εφαρμόσουν και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις που θα συμπεριλαμβάνουν προγράμματα κατά του LGBTQ εκφοβισμού. Υπάρχουν εκτυπώσεις για κάθε νομοσχέδιο τόσο στο Κονγκρέσο όσο και στη Γερουσία. Φαίνεται απίθανο να προχωρήσει σε αυτή τη περίοδο-σύνοδο του Κογκρέσου, αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να ασκήσει καμιά πίεση επανα-παρουσίασης και υποστήριξης των προσπαθειών την επόμενη σύνοδο-περίοδο.

Τέταρτον, συνεχίστε να συνηγορείτε για τα δικαιώματα των LGBTQ και εκπροσωπείστε τις σε όλους τους τομείς. Μέχρι να είμαστε ίσες, θα αντιμετωπιζόμαστε πάντα ως "λιγότερες από", γινόμενες στόχος για εκφοβίστριες και νταήδες.

'Οχι, δεν θα είναι εύκολο ή γρήγορο. Αλλά όταν οι ζωές των παιδιών εξαρτώνται από αυτό, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δράσουμε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 11.11.10 και την μεταφράσαμε από την http://www.mombian.com/2010/11/11/bullying-what-we-can-do/#more-8458