Γυναίκες - θύματα μέσα στο ίδιο τις το σπίτι
«Μου έβαλε κυριολεκτικά το μαχαίρι στο λαιμό. Με χτυπούσε και μου ασκούσε ψυχολογική πίεση. Από τον πρώτο μήνα κατάλαβα ότι έχει πρόβλημα. Δήλωνα φανερά ότι θέλω να φύγω από τη σχέση. Ελεγα ''ώς εδώ''. Και τότε δεχόμουν επίθεση. Με βρήκε ακόμα και στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόμουν για πρόβλημα υγείας, και μου επιτέθηκε. Προσπαθούσα να απεγκλωβιστώ. Ενιωθα αφόρητη ψυχολογική πίεση. Εκανα πολλές καταγγελίες στην Αστυνομία. Εκανα μηνύσεις. Δεν βρήκα βοήθεια. Απογοητεύτηκα. Τρομοκρατήθηκα. Χώρισα, αλλά η ιστορία κράτησε 1,5 χρόνο...».
Η 50χρονη Βάσω είναι μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις γυναικών που πέφτουν θύματα συστηματικής κακοποίησης από αντρικά χέρια. Η διαφορά όμως είναι ότι αποφάσισε να πάρει τη ζωή της στα χέρια της, να σπάσει τη σιωπή της και να απευθυνθεί σε ειδικές. «Ευτυχώς κάποια κοινωνιολόγος μου σύστησε την ΕΚΑΨΥ (Εταιρία για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία) και εδώ βρήκα στήριξη. Περπατούσα στο δρόμο και φοβόμουν μήπως καιροφυλαχτεί. Τον έβρισκα στο σπίτι μου. Ερχόταν στη δουλειά μου και δημιουργούσε προβλήματα. Ηταν τραγικό. Αλλαξα δουλειά και σπίτι. Χώρισα, αλλά πέρασα για αρκετό καιρό πολύ άσχημες καταστάσεις», λέει η 50χρονη στον «Α», συγκλονίζοντας με τη μαρτυρία της.
Εφιάλτης για 30 χρόνια
Η Ρικέτα Ζακάρ έζησε τον εφιάλτη, αλλά βρήκε το θάρρος να απευθυνθεί σε κάποια ειδική, έστω και με καθυστέρηση. «Ενιωθα τον κίνδυνο όταν ερχόταν στο σπίτι. Εκτός από την οικονομική και λεκτική βία, μου ασκούσε συνεχώς συναισθηματική βία αλλά και σωματική, μετά από καβγά. Δεν τα έλεγα πουθενά. Μαλώναμε όταν ερχόταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Οταν έμπαινε κοιτούσαμε με τα παιδιά το θερμοσίφωνα για να δούμε μην τυχόν ήταν αναμμένος και ''πυροδοτούσε'' τη βίαιη αντίδρασή του. Εκρυβε τα χρήματα και έλεγχε την περιουσία μου. Μου πήρε ακόμη και τον παιδικό κουμπαρά. Με έπεισε ότι είμαι πιο φτωχή από εκείνον. Αφηνε την οικογένεια χωρίς τίποτα. Επρεπε να του ζητώ χρήματα ακόμη και για... ψωμί. Με έκανε να αισθάνομαι ένοχη. Αναγκάστηκα να σταματήσω να δουλεύω. Είχα και δυο μωρά. Βρήκα το κουράγιο να ζητήσω βοήθεια μετά από 30 χρόνια γάμου...», λέει η 52χρονη. Αφού κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, έμαθε ότι υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί. «Οταν απευθύνθηκα στην ΕΚΑΨΥ, συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε πρόβλημα στη σχέση. Επρόκειτο για μεθοδευμένη βία. Είχε δείξει σημάδια, αλλά δεν φανταζόμουν πού μπορεί να φτάσει. Τελικά κατάλαβα ότι δεν έφταιγα», αναφέρει και θυμώνει φέρνοντας στη μνήμη της τις μαρτυρικές στιγμές που έζησε. Οταν τα παιδιά της μεγάλωσαν, η Ρικέτα Ζακάρ είχε ένα ακόμη κίνητρο για να κινητοποιηθεί και σήμερα στέκεται πάλι στα πόδια της, δηλώνοντας ότι νιώθει πιο ασφαλής.
«Κινδυνεύει το κέντρο υποστήριξης»
Την ώρα που υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα, πανελλαδικά, έχουμε ένα θάνατο από κακοποίηση, η πρόεδρος της ΕΚΑΨΥ Χρυσάνθη Ζαφειράτου απευθύνει έκκληση για την ενίσχυση της εταιρίας και του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών που απειλούνται με κλείσιμο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Πέρσι πήραμε 20.000 ευρώ επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας και καλύψαμε τρέχοντα χρέη. Τα χρέη έφτασαν στα 100.000 ευρώ. Στηρίξτε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσες κινδυνεύουν», τονίζει.
Από το 1998 οπότε λειτουργεί η δομή έχουν καταφύγει για βοήθεια 2.445 γυναίκες θύματα βίας. «Εχουμε κάνει αίτηση στο υπουργείο για χρηματοδότηση 30.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα προσπαθήσουμε να τα καλύψουμε από τις δράσεις μας και από δωρεές», επισημαίνει η κ. Ζαφειράτου. Αν δεν δοθεί λύση, το κέντρο θα κλείσει στα τέλη Νοεμβρίου και θα σταματήσει να προσφέρει δωρεάν κοινωνική, ψυχολογική και νομική βοήθεια σε κακοποιημένες γυναίκες. Σχετικά με το προφίλ όσων ζουν σε καθεστώς βίας, η ίδια σημείωσε ότι πρόκειται συνήθως για γυναίκες σε ποσοστό 50% άνεργες, απόφοιτες λυκείου, μέσης ηλικίας 40 χρόνων, που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία περίπου 15 χρόνια πριν προσφύγουν σε βοήθεια. Οι θύτες που διαπράττουν τις πιο βαριές μορφές κακοποίησης είναι άντρες με μεγάλη οικονομικοκοινωνική δύναμη και ισχυρή ιδεολογική τοποθέτηση.
Την είδηση την βρήκαμε στις 4.11.10 agelioforos.gr γραμμένη από την Μαρια Λιτού στην http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=65726