17 Νοε 2010

Ο λεσβιακός γάμος σύντομα νόμιμος στη Γαλλία;

Ο λεσβιακός γάμος σύντομα νόμιμος;

Το Συνταγματικό Συμβούλιο θα πρέπει να θέσει τέλος στη συζήτηση σχετικά με το λεσβιακό γάμο.

Την υπόθεση της καταχώρησης για το θέμα του λεσβιακού γάμου, το Ανώτατο Δικαστήριο την έστειλε μόλις στις 16.11.10, στο Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα τελειώσει αυτή τη μακρά συζήτηση. Αυτή είναι μια προσφυγή από ένα λεσβιακό ζευγάρι που ζει στην Marne, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δικαστική διαδικασία.

Το ζευγάρι που προσέφυγε ενώπιον του δικαστηρίου-
Tribunal de Grande Instance de Reims ισχυρίστηκε, πως η απαγόρευση του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών είναι αντισυνταγματική, το δικαστήριο μην ξέροντας τι να απαντήσει, υπέβαλε την υπόθεση στο Δικαστήριο του Αρείου Πάγου στις 24 Αυγούστου.

Αυτο-ανακηρυσόμενη αναρμόδια για το θέμα αυτό, η Επιτροπή του δικαστηρίου απέστειλε την υπόθεση στις 16.11.10 στο Συνταγματικό Συμβούλιο, του ανώτατου γαλλικού δικαστηρίου, ως «ερώτηση προτεραιότητας για τη συνταγματικότητα». Είναι μια διαδικασία αμφισβήτησης μια νομοθεσίας που ήδη εφαρμόζεται.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο θα εξετάσει συνεπώς τα άρθρα 75 και 144 του Αστικού Κώδικα, που δεν αναγνωρίζουν το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών. Για τις προσφεύγουσες, τα άρθρα είναι αντισυνταγματικά επειδή «περιορίζουν την προσωπική ελευθερία μιας Γαλλίδας πολίτισας να νυμφευθεί κάποια”.

Μια ερώτηση "νέα" και "σοβαρή "
Στην απόφασή του, το πρώτο πολιτικό τμήμα του Άρειου Πάγου έκρινε ότι η ερώτηση ήταν "νέα" και "σοβαρή ", ο γάμος των λεσβιακών ζευγαριών «σήμερα είναι μια ευρεία συζήτηση στην κοινωνία, μια αιτία, ειδικότερα, με την εξέλιξη των ηθών και την νομοθεσία αναγνώρισης του γάμου μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών σε πολλές χώρες του εξωτερικού”. Αυτό ήταν που παρακίνησε την απόφασή του Αρείου Πάγου να παραπέμψει το ζήτημα στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Μια συζήτηση που σίγουρα επιστρέφει στο νομοθετικό σώμα
"A priori, είναι πράγματι καλή είδηση," απάντησε στην Europe 1 η Caroline Mécary, δικηγορίνα, μέλος του Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού. «Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί καλή είδηση για τα τρία εκατομμύρια λεσβίες πως ως τώρα δεν μπορούν να νυμφευθούν»,
η Caroline Mécary, εξέφρασε την ικανοποίησή της, δικηγορίνα που έχει υπερασπιστεί πολλές υποθέσεις αυτού του είδους.

Αλλά αυτή η συζήτηση "είναι απίθανο να επιλυθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο, διότι είναι πραγματικά ένα κοινωνικό ζήτημα που αποτελεί ένα πραγματικό πολιτικό ζήτημα", είπε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι βέβαιο ότι θα θεωρήσει ότι "αποτελεί ευθύνη του νομοθετικού σώματος", καθώς ανέλυσε η ίδια:
"Σύντομα μπορεί να είναι, αρχίζει να ελπίζει, πως η Γαλλία θα σεβαστεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης, το άνοιγμα του γάμου σε λεσβιακά ζευγάρια, όπως έχουν κάνει ήδη οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες (Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Αγγλία).

Η Hélène Mandroux, δημαρχίνα του Μονπελιέ-Montpellier του Σοσιαλιστικού κόμματος, επίσης, αναζωπύρωσε πρόσφατα το θέμα, ζητώντας από τον πρόεδρο Nicolas Sarkozy να δείξει «πολιτικό θάρρος» για το θέμα αυτό. Το 2009, συνέταξε την: "Έκκληση του Μονπελιέ” υπέρ του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.11.10 και την μεταφράσαμε από την Europe1.fr στην http://www.europe1.fr/France/Le-mariage-homosexuel-bientot-legal-311608/

Την φωτογραφία την βρήκαμε επίσης στην Europe1. fr, όπου κάτω από την φωτογραφία γράφει: "Καταχώρηση ένος λεσβιακού ζευγαριού, τα γαλλικά δικαστήρια θα πρέπει να αποφασίσουν στο θέμα του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών". © REUTERS