Η ξεχωριστή έκθεση "UNEXPOSED", που αποτελείται από "μη εκτεθειμένα" έργα που δημιούργησαν 40 νέες γυναίκες καλιτέχνιδες που ζουν στο Ιράν, συνεχίζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως τις 24 Μαρτίου 2013.
Η έκθεση που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Fery Malek-Madani περιλαμβάνει 70 έργα νέων καλιτέχνιδων, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 400 καλλιτέχνιδες, με κριτήριο να ζουν μόνιμα στο Ιράν, να έχουν γεννηθεί μεταξύ 1971 και 1991 και να έχουν τουλάχιστον μια ατομική έκθεση στο βιογραφικό τις.
Η επιλογή έγινε με γνώμονα την ελευθερία έκφρασης και οι καλιτέχνιδες που συμμετέχουν με ζωγραφική, video και κατασκευές, αποδεικνύουν ότι σε μια χώρα που η θρησκεία, ο διαχωρισμός των φύλων και η αντι-δυτική κουλτούρα είναι καθημερινότητα, υπάρχει πάντα τρόπος για φαντασία και δημιουργία.
Οι καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούν σύμβολα και παραβολές λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η λογοκρισία, πράγμα που τις δίνει τη δυνατότητα να απεικονίσουν με διαφορετικά θέματα, τεχνικές και υλικά την αναζήτησή τις για ελεύθερη έκφραση και σχολιασμό.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Fery Malek-Madani σημειώνει:
"Oι γυναίκες, που εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν την Ιρανική κουλτούρα, έχουν αρκετές ευκαιρίες να δείξουν την διαφωνία τις ως προς τις ιδέες που επέβαλε η Επανάσταση, η Ισλαμική ιδεολογία και η παραβίαση των δικαιωμάτων τις. Όλες-οι είναι σύμφωνες ότι την αλλαγή στο Ιράν θα φέρουν οι γυναίκες και η νεολαία.
Τι είναι λοιπόν καλύτερο από το να δει καμιά από κοντά τις σκέψεις των νέων γυναικών. Η διεθνοποίηση της αμφισβήτησης μέσα από την τέχνη ξεπερνά τις όποιες απαγορεύσεις.
Οι 40 καλιτέχνιδες, νέες γυναίκες που ζουν στο Ιράν επελέγησαν ανάμεσα σε 400 υποψήφιες που το έργο τις δεν έχει σχεδόν ποτέ εκτεθεί - γι αυτό και ο τίτλος unexposed. Οι μη εκτεθειμένες.
Προσωπικά, έζησα έντονες και σημαντικές στιγμές με κάθε μια από τις καλλιτέχνιδες στην Τεχεράνη και τα περίχωρα, είτε προέρχονταν από άνετο και εξασφαλισμένο περιβάλλον είτε από θρησκευόμενο, ταπεινό και παραδοσιακό. Από τότε φέρω μέσα μου την ελπίδα ότι το Ιράν σαν λαμπρός ήλιος θα λάμψει και πάλι μέσα από τα μαύρα σύννεφα.
Η έκθεση των νέων γυναικών δίνει στις Ιρανές καλιτέχνιδες την ευκαιρία και τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τις στις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τη Βαρσοβία, να μεταδώσουν τα μηνύματα τις και να αποκαλύψουν τις δημιουργίες τις"...
Η έκθεση UNEXPOSED έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο 2012, όπου εγκαινιάστηκε από την Υπουργίνα Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου. Οργανώθηκε από το μη κερδοσκοπική οργάνωση Art Cantara.
Στην Αθήνα, η έκθεση θα πλαισιωθεί με παράλληλες εκδηλώσεις (προβολές ταινιών, ομιλίες-ανοικτές συζητήσεις) και μετά θα μεταφερθεί στη Βαρσοβία (Απρίλιο-Μάιο 2013).
Επιμέλεια: Fery Malek - Madani, ιστορικός τέχνης
Συντονισμός: Ε. & Φ. Κυπραίος
Οργάνωση: Art Cantara
Ένα μικρό ιστορικό:
Η σύγχρονη τέχνη στο Ιράν μέσα από ημερομηνίες κλειδιά
Πρώτη Περίοδος
1911:
δημιουργία της Σχολής Καλών Τεχνών από τον Kamal-ol-Molk, ζωγράφο της Αυλής -με σπουδές στην Ευρώπη- ο οποίος εισήγαγε δυτικότροπα θέματα και τάσεις στη σχολή συμπεριλαμβανόμενου και του νατουραλισμού.
Οι καλλιτέχνιδες-ες στράφηκαν και ενστερνίστηκαν τα νέα ρεύματα από τη Δύση και έστρεψαν την πλάτη τις στην παραδοσιακή Περσική ζωγραφική και τις μινιατούρες.
Δεύτερη Περίοδος
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: η Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης ακολούθησε κατά γράμμα τα καλλιτεχνικά ρεύματα και τις τάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών των Παρισίων. Ο εξπρεσιονισμός, ο φοβισμός και η αφαιρετική τέχνη αναπτύχθηκαν και οι καλλιτέχνιδες-ες που εντάχθηκαν σ’ αυτά θεωρούνται η πρώτη γενιά μοντέρνων καλλιτέχνιδων-ων στο Ιράν.
Την εποχή αυτή γίνεται και το πρώτο ρήγμα στην καλλιτεχνική κοινότητα με την εμφάνιση ομάδας καλλιτέχνιδων-ών που θέλησε να διατηρήσει την πολιτιστική ταυτότητα της Περσίας, και αντιστάθηκε στην απόλυτη δυτικοποίηση της Τέχνης στη χώρα.
Τρίτη Περίοδος
1949:
Ανοίγει η Αίθουσα Τέχνης Apadana στην Τεχεράνη, η πρώτη γκαλερί μοντέρνας τέχνης στη χώρα.
1958: Πρώτη Biennale Τεχεράνης και ίδρυση Σχολής Διακοσμητικών Τεχνών με νέους τομείς όπως η γραφιστική, εικονογράφηση βιβλίων κ.α. Εφαρμόζονται νέες τάσεις και στυλ από τον Κυβισμό ως την Pop Art και το Σουρεαλισμό. Ανθούν οι αίθουσες τέχνης και τα μουσεία χάρη στη συνεργασία ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δημόσιων αρχών. Ο ενθουσιασμός του "μοντερνισμού" περιθωριοποιεί τις μινιατουρίστριες-ες.
1978: Εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και αγορά έργων τέχνης φημισμένων παγκοσμίως καλλιτέχνιδων-ών από την Αυτοκράτειρα. Η συλλογή που διαμόρφωσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στα νότια της Μεσογείου και λόγω της Επανάστασης, δυστυχώς, δεν είναι επισκέψιμη.
Τέταρτη Περίοδος
1979:
Ισλαμική Επανάσταση. Η τέχνη απλώς απαγορεύεται. Αίθουσες Τέχνης, Σχολές Καλών Τεχνών και Ακαδημίες κλείνουν.
Μετά την Πολιτιστική Επανάσταση, που διήρκεσε αρκετά χρόνια, επιτράπηκε η καλλιτεχνική έκφραση αλλά με θέματα περιορισμένα όπως οι αναφορές σε πολέμους (πόλεμος Ιράν-Ιράκ 1980-88), τα θρησκευτικά κα μυστικιστικά θέματα. Μετά το 1988 γεννήθηκαν νέες γκαλερί, σχολές και ατελιέ.
Σήμερα στο Ιράν η Τέχνη διδάσκεται στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, επιτρέπεται η φοίτηση και στα δυο φύλα και η παρακολούθηση μαθημάτων γίνεται με εισαγωγικές εξετάσεις.
Στην Τεχεράνη λειτουργούν 100 περίπου γκαλερί και η πλειονότητά τις διευθύνεται από γυναίκες.
Ημέρα & Ώρα:
Δευτέρα - Κυριακή: 18.00 - 22.00
Είσοδος ελεύθερη
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3418 550
Την είδηση την βρήκαμε στις 20.2.13 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/entertainment/unexposed-sto-idruma-mixalis-kakogiannisjmg