16 Φεβ 2013

Δύο υψηλού προφίλ υποθέσεις έρχονται από την Ρωσία στο ΕΔΑΔ Β'

Η υπόθεση κινήθηκε εξ ονόματος της Ecodefence, της Golos, της Citizens Watch, της Civic Assistance Committee, της Committee against Torture, της Mashr, της International Memorial, της Moscow Helsinki Group, της Public Verdict, της Memorial Human Rights Group και της Movement for Human Rights. Αξίζει να σημειωθεί, ότι θεωρείται ευρέως πως η οργάνωση Golos ("Φωνή"), η οποία διεξάγει ανεξάρτητη παρακολούθηση των εκλογών, ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην πρόσφατη αύξηση κινήματος διαμαρτυρίας στη Ρωσία, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε νομοθετικούς περιορισμούς συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί εξωτερικού παράγοντα. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο νόμος άσκοπα και αδικαιολόγητα τις θέτει σε κίνδυνο σοβαρών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διώξεων των ατόμων και την πιθανή αναστολή των ίδιων των οργανώσεών. 

Οι προσφεύγουσες επίσης λένε ότι το «εξωτερικός παράγοντας», ως ο όρος έχει πολύ αρνητική χροιά στη Ρωσία λόγω της σύνδεσής του με την λέξη «κατάσκοπος» στη ρωσική γλώσσα, η οποία ως εκ τούτου θα επηρεάσει τη φήμη τις και την ικανότητά τις να λειτουργούν αποτελεσματικά. Η έλλειψη ενός σαφούς ορισμού της «πολιτικής δραστηριότητας» στη ρωσική νομοθεσία αμφισβητείται επίσης, καθώς πιστεύεται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυθαίρετη εφαρμογή του νόμου από τις Αρχές. Καθώς επίσης ότι θα έχει και αντίκτυπο στις έντεκα ΜΚΟ που κατονομάζονται στην προσφυγή αυτή, υπάρχει επίσης το επιχείρημα ότι ο νόμος «εξωτερικός παράγοντας», θα επηρεάσει περισσότερες από χίλιες ΜΚΟ σε όλη τη Ρωσία. 

"Αυτός είναι ένας πολύ καταπιεστικός νόμος που απειλεί άμεσα την ακεραιότητα και τις δραστηριότητες, των ρωσικών ΜΚΟ που διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στον έλεγχο και την παρακολούθηση του κράτος. Καλούμε το Δικαστήριο του Στρασβούργου να κινηθεί γρήγορα για να τον καταρίψει. "Philip Leach, EHRAC. 

Σχόλια από το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, περιλαμβάνουν: 
Πρόεδρος Putin: "[..] είναι δήθεν εθνικές ΜΚΟ μας, αλλά στην ουσία εργάζονται για ξένα χρήματα παίζουν μουσική που διατάσσεται από ξένο κράτος [..] Πρέπει να προστατευτούμε από παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις μας" 

Mikhail Starshinov (ο συν-συγγραφέας του νόμου, μέλος της Κρατικής Δούμας, και εκπρόσωπος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία): "ορισμένες πολιτικές τεχνολογίες [..] επιτρέπουν την καταστροφή της συνταγματικής τάξης των χωρών με τη χρήση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και παρόμοιων δομών". 

Το κόμμα Ενωμένη Ρωσία: 
"εκείνες οι ΜΚΟ που ασχολούνται με την πολιτική δραστηριότητα και έχουν πληρωθεί από το εξωτερικό πρέπει να έχουν την συνθήκη-ιδιότητα του εξωτερικού παράγοντα, ώστε η κοινωνία να μπορεί να δει ποια εμφυτεύει ιδέες στο μυαλό της και ποια πληρώνει για το έργο τις".

Σχόλια από διεθνείς ΜΚΟ περιλαμβάνουν: 
Hugh Williamson, Διευθυντής της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας πρόγραμμα της Human Rights Watch: "Αυτή η ανειλικρινής αξίωση από τον Πρόεδρο Πούτιν και η ταχεία υπογραφή του στις τροπολογίες, παρά τις εσωτερικές και διεθνείς επικρίσεις, δείχνουν την έλλειψη σεβασμού για τις διεθνείς υποχρεώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα εκ μέρους της Ρωσίας [. .] Ο νέος νόμος υπονομεύει σοβαρά την ελευθερία του συνέρχεσθαι στη Ρωσία ". 

John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία: "Το νομοσχέδιο αυτό φαίνεται να μην έχει άλλο σκοπό από το να ορίσει εμπόδια για πολλές από τις κορυφαίες ΜΚΟ που επικρίνουν την κυβέρνηση και να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη λειτουργεία τις στη Ρωσία. Θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα". 

Σίγουρα δυο υποθέσεις που πρέπει να παρακολουθήσουμε! 


Βρίσκεστε στο Β' μέρος για να βρεθείτε στο Α' μέρος πατήστε εδώ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.2.13 από την echrblog.blogspot.gr στην http://echrblog.blogspot.gr/2013/02/two-high-profile-russian-cases-coming.html?spref=fb 

Στη φωτογραφία είναι η Lyudmila Alexeyeva εκπροσώπησα της Moscow Helsinki Group.