23 Φεβ 2013

Ην. Πολιτείες, Ομοσπονδιακή αναγνώριση της Ισότητας του Γάμου

Από το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να καταργήσει νόμο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και χαρακτηρίζει σε ομοσπονδιακό επίπεδο το μυστήριο του γάμου αποκλειστικά ως ένωση μίας γυναίκας και ενός άνδρα.

Όπως αναμένεται, το αίτημα θα εξεταστεί από στις εννέα «σοφές» του σώματος, οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν στις 26 και 27 Μαρτίου για το ακανθώδες θέμα της αναγνώρισης των ενώσεων μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών, μέσω της κατάργησης του νόμου, που ονομάζεται «Προάσπιση του Γάμου» (DOMA). 

Το νομοθέτημα αυτό «παραβιάζει τη θεμελιώδη εγγύηση της ισότητας» απέναντι στους νόμους που απορρέει από το αμερικανικό Σύνταγμα, επιχειρηματολογεί η κυβέρνηση στην προσφυγή της. 

Κατά την ίδια πηγή, ο νόμος DOMA «εμποδίζει δεκάδες χιλιάδες λεσβιακών ζευγαριών, που σύμφωνα προς τους νόμους της Πολιτείας της είναι νόμιμα νυμφευμένα, να χαίρουν των ίδιων ομοσπονδιακών ευεργετημάτων με τα ετερό ζευγάρια». 

«Καθώς η διάκριση τούτη δεν είναι δικαιολογητέα στο όνομα της προάσπισης σημαντικών κυβερνητικών συμφερόντων (DOMA), αυτή η νομοθεσία είναι αντισυνταγματική», συμπεραίνεται στο κυβερνητικό αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Η απόφαση του Ομπάμα να αντιμετωπίσει δυναμικά το θέμα δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος είχε στρέψει πολλές φορές την προσοχή του κι είχε πολλαπλασιάσει τις ενδείξεις —όπως στην ομιλία του για την ανάληψη των καθηκόντων της δεύτερης θητείας του, στις 21 Ιανουαρίου— πως θα στηρίξει την Lbtiq κοινότητα στην προσπάθειά της να επιτύχει τη έγκριση των ενώσεων λεσβιακών ζευγαριών, τόσο σε τοπικό, όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.


Την είδηση την βρήκαμε στι 23.2.13 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/node/92012#ixzz2Lhf0xSKn http://www.iefimerida.gr/news/92012/%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B6%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD-%C2%AB%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CE%BF-%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B1