16 Φεβ 2013

Δύο υψηλού προφίλ υποθέσεις έρχονται από την Ρωσία στο ΕΔΑΔ Α'

Αυτή την εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι οι δύο υψηλού προφίλ υποθέσεις θα κατατεθούν στο Στρασβούργο, τόσο ως αντίδραση σε πολιτικές όσο και ως δράσεις από την κυβέρνηση της Ρωσίας. 

Η πρώτη, όπως πολλά μεγάλα ρεπορτάζ αναφέρουν, είναι ότι οι τρεις γυναίκες μέλη της πάνκ μπάντας Riot Pussy, οι οποίες συνελήφθησαν μετά το παίξιμο μιας "πανκ προσευχής" σε μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Ρωσίας, υπέβαλαν αίτηση διαμαρτυρόμενες ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα για δίκαιη δίκη, το δικαίωμα στην ελευθερία και το δικαίωμα να τυγχάνει κάποια ανθρώπινης μεταχείρισης ενώ είναι υπό κράτηση. Παρά το γεγονός ότι ο δικηγόρος της μπάντας δεν περίμενε ότι η απόφαση του Στρασβούργου ή η κρίση θα πρέπει να δοθεί πριν από την τελική απελευθέρωσή της μπάντας από τη φυλακή, ο ίδιος δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τους σκοπούς της γενικής δικαιοσύνης. 

Η δεύτερη σημαντική υπόθεση από τη Ρωσία κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα από μια ομάδα των έντεκα ρωσικών ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: η Ecodefence, η Golos, η Citizens Watch, η Civic Assistance Committee, η Committee against Torture, η Mashr, η International Memorial, η Moscow Helsinki Group, η Public Verdict, η Memorial Human Rights Group και η Movement for Human Rights. 

Διαμαρτύρονται για τον πολυσυζητημένο και επίδικο νόμο «εξωτερικού παράγοντα», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς και ταξινομεί-χαρακτηρίζει τις ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και είναι «πολιτικά ενεργές», ως εξωτερικούς παράγοντες. 

Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός συνεπάγεται πολλούς περιορισμούς και κανονισμούς και θεωρείται ευρέως πως κάνει το έργο των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες συχνά χρηματοδοτούνται εν μέρει από τα χρήματα από το εξωτερικό, πολύ πιο δύσκολο. Αυτή η προσφυγή καταγγέλλει άμεσα αυτό το νόμο, πως έρχεται, μεταξύ άλλων, σε αντίθεση με τις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι. Αυτό είναι το δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRAC) του οποίου η ομάδα λειτουργεί ως μερικές από τις συμβούλους για την προσφυγή: 

Κορυφαίες ΜΚΟ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσσίας ξεκινούν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σημερινό Νόμο «εξωτερικός παράγοντας», μια προσφυγή που κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για λογαριασμό των έντεκα ηγετικές ΜΚΟ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας αμφισβητούν το νόμο «εξωτερικός παράγοντας» που θεσπίστηκε πρόσφατα. Ισχυρίζονται ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει τα δικαιώματά τις στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης [άρθρα 11 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ)], και ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δώσει άμεση προτεραιότητα στην υπόθεσή τις. Η υπόθεση που ήρθε από τη ρωσική ΜΚΟ «Memorial» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRAC), έχει έδρα το Middlesex University. 

Ο νόμος ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2012 και έχει δημιουργήσει μια νέα ταξινόμηση-χαρακτηρισμό των ΜΚΟ στη Ρωσία, αυτή του «εξωτερικού παράγοντα». Σύμφωνα με το νόμο, είναι αν μια ΜΚΟ λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό και ασχολείται με την «πολιτική δραστηριότητα», τότε θα πρέπει να καταχωρηθεί ως «εξωτερικός παράγοντας» και στη συνέχεια υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς και κανονισμούς. Όποια υλικά παράγονται ή πόροι από την ΜΚΟ πρέπει να επισημαίνεται πως έχουν παραχθεί από έναν «εξωτερικό παράγοντα».


Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' μέρος πατήστε εδώ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.2.13 από την echrblog.blogspot.gr στην http://echrblog.blogspot.gr/2013/02/two-high-profile-russian-cases-coming.html?spref=fb