6 Φεβ 2013

Ισότητα του γάμου στην Αγγλία


Το Κοινοβούλιο αναβάθμισε ουσιαστικά το δικαίωμα της αστικής ένωσης που είχε δώσει στις Lbtiq επιτρέποντας τους γάμους

Στο νόμο αναφέρεται πως η αγγλικανική εκκλησία δεν επιτρέπεται να τελεί γάμους σε Lbtiq ζευγάρια ενώ αφήνει τις υπόλοιπες εκκλησίες να αποφασίσουν για το αν θα τους επιτρέψουν ή όχι. 

Η χτεσινή απόφαση ήταν το πρώτο βήμα καθώς για να ισχύσει ο νόμος θα πρέπει να περάσει κι από το δεύτερο νομοθετικό σώμα της χώρας. Θεωρήθηκε ωστόσο ιστορικής σημασίας διότι ανατρέπει αυτό που ο κόσμος μέχρι τώρα όριζε με τη λέξη «γάμος» και κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των ζευγαριών. 

Η απόφαση ελήφθη με 400 ψήφους υπέρ και 175 κατά, δηλαδή εκδηλώθηκε ανταρσία κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον (έχει 303 βουλευτές εκ των οποίων οι μισοί καταψήφισαν το νόμο ή απείχαν από τη διαδικασία). 

Η νομιμοποίηση πέρασε ουσιαστικά με τη στήριξη του Εργατικού και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για τον Κάμερον λόγω της διάσπασης του κόμματός του. 

Ηταν η συντηρητική πλευρά των Τόρις που αντιστάθηκε στη νομιμοποίηση τονίζοντας πως διαφωνεί ηθικά και θρησκευτικά με το γάμο τωνLbtiq. Ο ίδιος ο Κάμερον εκτίμησε πως με τη νομιμοποίηση του γάμου των Lbtiq ενισχύεται ο γάμος. Θέλησε να κάνει το κόμμα του ένα προοδευτικό κόμμα του 21ου αιώνα. 

Κάποιες-οι τον χαρακτήρισαν γενναίο επειδή τόλμησε, άλλες αλαζόνα επειδή δεν άκουσε το ίδιο του το κόμμα, μερικές επειδή άκουσε την κοινωνία η οποία τάσσεται κατά πλειοψηφία υπέρ των γάμων των Lbtiq. Αυτό όμως που δεν άκουσε είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν tiw-τους αφορά κατά προτεραιότητα.

Δημοσκοπήσεις έδειξαν πως στα 15 σημαντικότερα θέματα πρώτα είναι η οικονομία, η μετανάστευση και η υγεία ενώ οι γάμοι έρχονται στη 12η θέση. 

Το κακό με τον Κάμερον είναι ωστόσο πως πολλές αναλύτριες φοβούνται μην τυχόν η ανταρσία πάρει τη μορφή καθαρής απειλής της αρχηγίας του εν όψει των εκλογών του 2015. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.2.13 από την agelioforos.gr στην http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=168204