16 Φεβ 2013

AFP, Τα Lbtiq δικαιώματα ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν στην κεντρική, ανατολική Ευρώπη

Τα Lbtiq δικαιώματα ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν στην κεντρική, ανατολική Ευρώπη 

AFP – Η Ania και η Yga είναι αχώριστες τις τελευταίες 17 χρονιές, που ζουν μαζί ως ζευγάρι στην πρωτεύουσα της Πολωνίας τη Βαρσοβία αλλά η αγάπη τις θεωρείται ως δεύτερης κατηγορίας σε αυτή τη βαθιά ρωμαιοκαθολική χώρα. Ενώ η Αγγλία και η Γαλλία νομιμοποιεί τον Lbtiq γάμο, τον Ιανουάριο το νομοθετικό σώμα της Πολωνίας καταψήφισε τρία νομοσχέδια Συμβίωσης για άγαμα ζευγάρια είτε Lbtiq είτε ετερό. 

Με το Σύνταγμα της Πολωνίας να ορίζει το γάμο ως μια σχέση μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα, τα νομοσχέδια δεν περιλαμβάνουν το δικαίωμα για τις Lbtiq να νυμφεύονται ή να παιδοθετούν. Τον Ιούλιο, το κοινοβούλιο απέρριψε τέσσερις παρόμοια νομοσχέδια. Το συντηρητικό σενάριο της Πολωνίας επαναλαμβάνεται και σε άλλες περιοχές όπου η λεσβοφοβία είναι ακόμα ένα θέμα, εκτός από την συντριπτική πλειοψηφία της κοσμικής Τσεχίας, η οποία επιτρέπει σε Lbtiq ζευγάρια νομικά δικαιώματα στο Σύμφωνο Συμβίωσης. 

"Είναι ταπεινωτικό όταν συμπληρώνω επίσημα έγγραφα ως συντρόφισα της Yga και γραφειοκράτες να αφαιρούν τη λέξη «συντρόφισα» και την αντικαταστούν με τη λέξη ...«άλλη»", είπε η Ania Zawadzka στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων - AFP.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει σε μια νύχτα στην Πολωνία, μία από τις πιο συντηρητικές και θρησκευτικές χώρες της Ευρώπης, μια πρόσφατη έρευνα δείχνει πως η αποδοχή της συμβίωσης για λεσβίες σημειώνει πρόοδο. 
Ενώ 69% της πολωνικής κοινωνίας αντιτίθεται στον Lbtiq γάμο και τη παιδοθεσία σε μια έρευνα του Φεβρουαρίου, το 55% αναφέρει ότι υποστηρίζει το Σύμφωνο Συμβίωσης για λεσβιακά και ετερό ζευγάρια. 

Για τον Robert Biedron, έναν γκέι βουλευτή της Πολωνίας, είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι. "Θα συνεχίσουμε να υποβάλουμε νόμους Συμφώνου Συμβίωσης έως ότου ένας από αυτούς γίνει αποδεκτός, γιατί θέλουμε να ζούμε σε μια ισότιμη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις," είπε ο Biedron, που είναι βουλευτής του αντι-κληρικού Κινήματος Palikot, στο AFP πρόσφατα.

"Δεν μπορώ να φανταστώ μια Πολωνία στην οποία τουλάχιστον το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν θα αναγνωριστεί", πρόσθεσε. Έχοντας μπει στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά το 2011, το Κίνημα Palikot είναι μέρος ενός νέου κύματος της αριστερής πτέρυγας της πολιτικής σκηνής της Πολωνίας, που μέχρι τώρα κυριαρχείται από πρώην κομμουνίστριες. Υποστηρίζεται κυρίως από τη νεολαία της Πολωνίας, η κίνηση είναι αποφασισμένη να ταρακουνίσει τα πράγματα στη χώρα της ΕΕ που έχει πλυθησμό 38,2 εκατομμύρια και γεννέτηρα του αείμνηστου Πάπα Ιωάννη Παύλου, όπου περίπου το 90% της κοινωνίας δηλώνει καθολική. 

Έχει δημιουργηθεί μια εκστρατεία των Lbtiq δικαιωμάτων και της νομιμοποίησης της μαριχουάνας και ηγέτιδα-ης αυτής της εκστρατείας είναι η τρανς βουλευτίνα Anna Grodzka και ο γκέι βουλευτής Biedron στο κοινοβούλιο – κάτι που ήταν αδιανόητο μόλις πριν από μια δεκαετία. 

Τα πράγματα είναι διαφορετικά στα νότια των συνόρων της Πολωνίας σε μεγάλο βαθμό στην άθεη Τσεχία. Μια έρευνα εκεί τον Μάιο 2012 βρήκε πως τα τρία τέταρτα των ερωτηθεισών υποστήριξαν το 2006 τον νόμο Συμφώνου Συμβίωσης για τις λεσβίες. 51% υποστηρίζαν τον Lbtiq γάμο, αλλά το 55% ήταν αντίθετο στο δικαίωμα παιδοθεσίας από Lbtiq, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της CVVM.

Στη γειτονική Σλοβακία, η οποία, όπως η Πολωνία είναι έντονα καθολική, το κοινοβούλιο απέρριψε νομοσχέδιο πέρυσι που είχε στόχο την νομική αναγνώριση των Lbtiq ζευγαριών. Ο αριστερός Πρωθυπουργός Robert Fico επιμένει ότι δεν είναι αντίθετος στο Lbtiq Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλά "αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι στην ατζέντα του κόμματός μας". 

Στη Ρουμανία, η λεσβιακόττηα ήταν παράνομη μέχρι πριν από μια δεκαετία. Μια έρευνα το 2011 έδειξε πως 73% των ερωτηθεισών δεν θέλουν να έχουν Lbtiq στην οικογένειά τις, το 45% δεν ήθελε ούτε καν να συνεργαστεί με λεσβίες. Το Βουκουρέστι που είναι πρωεύουσα της Ρουμανίας έχει φιλοξενήσει ετήσια την Ημέρα Υπερηφάνειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ετών. 

Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, οι αρχές επί μακρόν περιέγραψαν την λεσβιακότητα ως έναν τρόπο ζωής που εισάγεται από την παρακμιακή Δύση. 

Τα μέλη της ΕΕ από το 2004, οι πρώην σοβιετικές χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία δεν αναγνωρίζουν το Lbtiq Σύμφωνο Συμβίωσης. 
"Η κατάσταση των LBTIQ έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, και παραμένει μια από τις χειρότερες στην Ευρώπη", δήλωσε ο ο γκέι ακτιβιστής Vladimiras Simonko, στο AFP. 

Στη Λετονία, το 2005 με συνταγματική απόφαση του δικαστηρίου ορίστηκε ο γάμος ως ένωση μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα. 

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία, όπου η λεσβιακότητα ήταν ποινικό αδίκημα μέχρι το 1993 και εθεωρείτο ψυχική ασθένεια μέχρι το 1999, τα δικαιώματα των Lbtiq παραμένει ένα ζήτημα κοινωνικoύ ταμπού. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 11.2.13 και την μεταφράσαμε από την france24.com στην http://www.france24.com/en/20130211-gay-rights-mostly-out-reach-central-eastern-europe