20 Φεβ 2011

Αγγλία, Έρευνα για τον Hiv Aids

Μια έρευνα δείχνει ότι ένας στους πέντε άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο ιός hiv μπορεί να μεταδοθεί μέσω του χωρίς προστασία Lgbtiq σεξ.

Η δημοσκόπηση σε 1.944 ανθρώπους, από την National AIDS Trust, διαπίστωσε επίσης ότι ο ίδιος αριθμός δεν έχει συνείδηση ότι το χωρίς προφύλαξη ετερό σεξ οδηγεί σε μετάδοση του ιού.

Στην Αφρική και της Καραϊβική ήταν λιγότερο πιθανό να γνωρίζουν ότι το χωρίς προφυλάξεις Lgbtiq σεξ είναι ένας τρόπος μετάδοσης – 49% σε σύγκριση με 20% συνολικά.

Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά που η ΜΚΟ έχει δημοσιεύσει την ετήσια έρευνα «Hiv Aids: Δημόσια γνώση και στάση».

Οι ερευνήτριες είπαν ότι ήταν ιδιαίτερα ανήσυχες όσον αφορά ότι οι περισσότερες άνθρωποι σήμερα λανθασμένα πιστεύουν ότι ο Hiv Aids μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλήματος (9%) και του σάλιου (10%). Τα στοιχεία αυτά διπλασιάστηκαν από την έρευνα 2007 που ήταν 4% και 5%, αντίστοιχα.

Λιγότερο από το μισό των ανθρώπων (45%) θεωρούν πως ο ιός Hiv Aids μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με την ανταλλαγή βελόνων ή συριγγών. Μόνο το 30% ήταν σε θέση να προσδιορίσει σωστά όλους τους τρόπους που μπορεί ή δεν μπορεί να μεταδοθεί ο Hiv Aids.

To 67% των ανθρώπων που δήλωσαν ότι συμπαθούσαν τις οροθετικές-ους και το 74% πιστεύει ότι θα πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο στήριξης και σεβασμού, όπως οι καρκινοπαθείς.

To 11% δεν συμπαθεί τις οροθετικές, με αύξηση στο 30% εκατό έναντι εκείνων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV μέσω του σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Σχεδόν οι μισές από τις ανθρώπους (47%) θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για την πρόληψη μιας εγκύου οροθετικής μητέρας από τη μετάδοση του Hiv Aids στο μωρό της.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωστή θεραπεία δίνει στην οροθετική μητέρα κατά 99% πιθανότητες να αποκτήσει ένα υγιές μωρό.

Η Deborah Jack, διευθύνουσα σύμβουλος της National AIDS Trust, δήλωσε: «Είναι σίγουρα θετικό το να βλέπουμε την πλειοψηφία του κοινού να έχει υποστηρικτική στάση προς τις οροθετικές, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια κενά στη γνώση για το τι σημαίνει να ζουν με τον ιό Hiv Aids στην Αγγλία σήμερα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι επιδρομές που γίνονται για την εκπαίδευση του κοινού ώστε να μπορέσουμε να εξαλείψουμε την προκατάληψη που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από τον Hiv Aids. Εκτός από την βελτίωση των γνώσεων για τον ιό Hiv Aids, εντατική εργασία πρέπει επίσης που να διασαφηνίζει την αντιμετώπιση των συχνά βαθιών κρίσεων και τις πεποιθήσεις που έχουν για τον Hiv Aids και τις οροθετικές.

"Η κυβέρνηση έκανε μια συντονισμένη και αποτελεσματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του στίγματος της ψυχικής υγείας, και τώρα ήρθε η ώρα του ιού Hiv Aids που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο".


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.2.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/02/18/one-in-five-unaware-that-hiv-can-be-passed-though-unprotected-gay-sex/