27 Φεβ 2011

Σύμφωνο συμβίωσης χωρίς... διακρίσεις

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει τα Lgbtiq ζευγάρια
Σύμφωνο συμβίωσης χωρίς... διακρίσεις

Πολλά, όμως, είναι ακόμη τα προβλήματα από την εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στα ετερόφυλα ζευγάρια

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών προβληματίζονται σοβαρά κάθε φορά που παραλαμβάνουν αιτήματα κοινοτικών υπηκόων, οι οποίες ζητούν να αναγνωριστεί επίσημα από την ελληνική πολιτεία η έννομη σχέση τις με τις συντρόφισές τις, όπως ακριβώς γίνεται δηλαδή και στις χώρες προέλευσής τις.

Το θέμα σκοντάφτει, βλέπετε, στην έλλειψη ανάλογου θεσμικού πλαισίου, καθώς εδώ δεν ισχύει ακόμη το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ Lgbtiq ζευγαριών, ούτε βέβαια, πολύ περισσότερο, ο πολιτικός τους "γάμος". Η απόπειρα που έγινε πριν από ενάμιση χρόνο από τον δήμαρχο της Τήλου δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, το ελληνικό κράτος δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζει την ένωση ατόμων του ίδιου φύλου. Ετσι, οι υπηρεσίες του αναγκάζονται να αναγνωρίσουν στην πράξη όλα τα δικαιώματα των κοινοτικών υπηκόων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό «γάμο» με συντρόφισα τις του ίδιου φύλου, βάσει του δικαίου που ισχύει στη χώρα τις. Εδώ αρχίζει όμως η αδικία, καθώς από την αναγνώριση αυτή αποκλείονται οι ελληνίδες Lgbtiq που επιθυμούν το ίδιο.

Τη νομική αυτή αντίφαση καλείται να επιλύσει και μάλιστα σύντομα η κυβέρνηση, καθώς ώς τις 31 Μαΐου 2011, πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγαν 4 Lgbtiq ζευγάρια από την Ελλάδα, εγκαλώντας τη χώρα μας για παραβίαση σημαντικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή και την ισότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα «ζεσταίνεται» και πάλι στη κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, επεκτείνοντας το σύμφωνο συμβίωσης και στα Lgbtiq ζευγάρια. Το έχει δηλώσει άλλωστε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, επαναλαμβάνοντας την προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, η οποία μάλιστα το 2008 είχε πάρει χαρακτήρα αναλυτικής πρότασης σχεδίου νόμου που είχε κατατεθεί από τουλάχιστον 7 σημερινές-ους υπουργούς (ανάμεσά τους ο Ε. Βενιζέλος, ο Χ. Καστανίδης, ο Δημ. Ρέππας, ο Τηλ. Χυτήρης, ο Γ. Πεταλωτής, ο. Γ. Νικητιάδης, η Θ. Τζάκρη αλλά και οι Μιχ. Καρχιμάκης, Φ. Πετσάλνικος κ.ά.).

Επισήμως, το θέμα εκκρεμεί ακόμη, καθώς έχει παραπεμφθεί δύο φορές σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Η κυβέρνηση, αν και έχει πρόθεση να επεκτείνει το σύμφωνο και στα Lgbtiq ζευγάρια, αναλογίζεται παράλληλα και τις πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει το μέτρο (π.χ. από την Εκκλησία).

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος είναι ένας από τις-τους Ελληνίδες-ες που έχουν προσφύγει στο Στρασβούργο κατά της Ελλάδας για το θέμα αυτό. Ο ίδιος πιστεύει ότι επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να λυθεί το ζήτημα. Ωστόσο επισημαίνει ότι ουδέποτε εκλήθη ο ίδιος σε κάποια επιτροπή να καταθέσει τις απόψεις του. «Η κυβέρνηση έχει λοιπόν τρεις μήνες στη διάθεσή της για να κάνει τις αναγκαίες νομοθετικές προσαρμογές, αν δεν θέλει να γίνει διεθνώς ρεζίλι», προσθέτει.

Όπως παρατηρεί, η υποχρέωση απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωδικαστήριο συμπίπτει με την εβδομάδα rainbow (30 Μαΐου-5 Ιουνίου), κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Athens pride, η Lgbtiq παρέλαση, την οποία ακόμη και ο ΕΟΤ ενέταξε στο επίσημο πρόγραμμά του!

Εν τω μεταξύ, άτολμη χαρακτηρίζουν την εφαρμογή του συμφώνου στα ετερόφυλα ζευγάρια οι συμβολαιογράφοι. Οπως παρατηρεί ο Κων. Βλαχάκης από τον συμβολαιογραφικό σύλλογο Αθηνών, οι πολίτισες δείχνουν μάλλον περιορισμένο ενδιαφέρον για το σύμφωνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που το προτιμούν είναι μεταξύ 20 και 35 ετών. Ομως το γεγονός ότι τα παιδιά που γεννιούνται εντός συμφώνου δεν εξομοιώνονται πλήρως με όσα αποκτώνται εντός γάμου στρέφει πολλές στον πολιτικό γάμο.

Εκτός της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων αστικών κέντρων, «κινητικότητα» έχει το σύμφωνο στις νησιωτικές περιοχές, και κυρίως Ρόδο, Κυκλάδες και Κέρκυρα, σε αντίθεση με τις περιοχές της ενδοχώρας.

Η οικονομική κρίση είναι πάντως ένας από τους λόγους που οδηγούν, το τελευταίο διάστημα, πολλά νεαρά ζευγάρια στη λύση του συμφώνου αντί του γάμου: τα συμβολαιογραφικά έξοδα δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ, όταν για τον θρησκευτικό γάμο απαιτούνται πολλαπλάσια χρήματα. Το ίδιο ισχύει και για τον χωρισμό. Στο σύμφωνο αρκεί μια απλή δήλωση στην συμβολαιογράφο ή η τέλεση γάμου για να πάψει να ισχύει.

Ωστόσο τα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης στα ετερόφυλα ζευγάρια είναι πολλά. Η μη αναγνώριση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η υποχρέωση υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης είναι τα πιο σοβαρά από αυτά.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κατανοεί τις διακρίσεις που δημιουργούν τα προβλήματα αυτά και στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει φαίνεται ότι αντιμετωπίζει πολλά από αυτά.


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.2.11 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένη από τον Χρήστο Ζέρβα στην http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27%2F02%2F2011&id=25501