Η έκτρωση δεν οδηγεί σε κατάθλιψη
Η έκτρωση ήταν μια βασανιστική απόφαση, δεν έχει σημασία που τοποθετήστε στο φάσμα του δικαιώματος της άμβλωσης, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι δεν αυξάνει την πιθανότητα δυσκολιών της ψυχικής υγείας. Αντιθέτως με ό,τι ισχυρίζονται ορισμένες-οι που είναι κατά των εκτρώσεων, οι γυναίκες δεν παθαίνουν κατάθλιψη ή διαταραχή μετατραυματικού άγχους μετά από μια έκτρωση, συμπεραίνει μια μελέτη Δανών ερευνητριών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine (Περισσότερα στην Time.com: Ένα γονίδιο εξηγεί την κατάθλιψη).
"Μια γυναίκα πρέπει να γνωρίζει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ενός ψυχιατρικού επεισοδίου δεν αυξάνεται" μετά από μια έκτρωση, δήλωσε η Trine Munk-Olsen του Πανεπιστημίου Aarhus, κύρια συγγράφισα της μελέτης, στην Associated Press.
Οι ερευνήτριες στηρίχθηκαν σε μια εθνική λίστα-μητρώο που παρακολουθεί το ιατρικό ιστορικό των πολιτισών, η οποία συμπεριλαμβάνει και 365.550 έφηβες και ενήλικες γυναίκες που έκαναν έκτρωση ή γέννησαν το πρώτο τις παιδί μεταξύ 1995 και 2007. Στις 12 χρονιές που ερευνήθηκαν, 84.620 έκαναν έκτρωση και τριπλάσιο ποσοστό των γυναικών - 280.930- γέννησαν.
Χρησιμοποιώντας τα στατιστικά στοιχεία της λίστας-μητρώου, οι ερευνήτριες ήταν σε θέση να αναλύσουν το ποσοστό επισκέψεων σε ειδικές ψυχικής υγείας πριν και μετά την έκτρωση και την γέννηση-τοκετό. Οι γυναίκες της μελέτης δεν είχαν ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων που άξιζε την παραμονή τις σε νοσοκομείο. (Περισσότερα για Time.com: Γιατί οι ανορεξικές είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και εκτρώσεις).
Ενδιαφέρον είναι πως, οι γυναίκες που αποφάσισαν να κάνουν εκτρώσεις και είχαν περισσότερες ψυχιατρικές διαταραχές από τις γυναίκες που γέννησαν, τα στοιχεία δείχνουν πως αυτές τείνουν να προέρχονται από σπίτια-νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και έχουν υψηλότερα ποσοστά ακούσιας εγκυμοσύνης.
Ακόμη, το ποσοστό επισκέψεων για λόγους ψυχικής υγείας κινήθηκε μόνο ελαφρώς μετά την έκτρωση: το 1% είχε ζητήσει ψυχιατρική βοήθεια εννέα μήνες πριν από την έκτρωση ενώ το 1,5% το έκανε στη συνέχεια.
Η έρευνα δεν εξέτασε τις ψυχολογικές συνέπειες για τις γυναίκες που έκαναν έκτρωση σε σχετικά προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνη τις, λόγω των ανωμαλιών του εμβρύου, για παράδειγμα. Φαινόταν μόνο οι εκτρώσεις που έγιναν το πρώτο τρίμηνο δεδομένου ότι η άμβλωση είναι παράνομη στη Δανία μετά τους 3 μήνες.
Τι αύξησε το ποσοστό των ψυχιατρικών προβλημάτων; Τα μωρά. Μέσα σε μια χρονιά αφ' ότου οι γυναίκες που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες, 7 ανά 1.000 γυναίκες υποβλήθηκαν σε θεραπεία για θέματα ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με τις 4 ανά 1.000 πριν τη γέννηση. (Περισσότερα για Time.com: Το να έχεις παιδιά, ειδικά μικρά, επιτείνει σημαντικά την κατάθλιψη).
Αυτό μετά βίας θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η πιο συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης είναι η κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Μια άσχετη μελέτη σε Αγγλίδες γονείς που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στο επιστημονικό έντυπο Αρχεία Παιδιατρικής & Εφηβικής Ιατρικής, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των μητέρων και περίπου το ένα πέμπτο των πατέρων φαίνεται να μαχόταν την κατάθλιψη κάποια στιγμή από όταν ξεκίνησαν να είναι γονείς και έως ότου τα παιδιά τις να γίνουν 12 ετών, με τα περισσότερα επεισόδια να συμβαίνουν κατά την πρώτη χρονιά μετά τη γέννηση.
"Αυτά τα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης κατά την περίοδο μετά τον τοκετό δεν είναι έκπληξη λόγω του πιθανού άγχους που συνδέεται με τη γέννηση ενός μωρού, για παράδειγμα, ο ανεπαρκής ύπνος της γονέας, οι υποχρεώσεις των γονέων και η μεταβολή των αρμοδιοτήτων τις, η πίεση αυτή θα μπορούσε να θέσει δυσκολίες στη σχέση του ζευγαριού”, γράφουν οι συγγράφισες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της Δανίας, η οποία εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από ένα ίδρυμα που υποστηρίζει το δικαίωμα στην έκτρωση, επιβεβαίωσε με επανεξέταση το 2008 ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων-Ψυχιάτρων των Ην. Πολιτειών -American Psychological Association, πως δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ προβλημάτων ψυχικής υγείας και των εκτρώσεων.
Την είδηση την βρήκαμε στις 28.1.11 και την μεταφράσαμε από την Health Land γραμμένη από την Bonnie Rochman στην http://healthland.time.com/2011/01/28/having-an-abortion-doesnt-lead-to-depression/