14 Φεβ 2011

Ο λεσβοφοβικός Robert Wegrzyn ζήτησε συγνώμη από τις λεσβίες

Πολωνός βουλευτής ζήτησε συγγνώμη για ένα αστείο που έκανε σχετικά με τις λεσβίες - αν και διατηρεί τις απόψεις του σχετικά με την λεσβιοσύνη οι οποίες δεν έχουν αλλάξει.

Από τον Robert Wegrzyn του κεντροδεξιού κόμματος Πλατφόρμα Πολιτισών ζήτησε ο σταθμός ειδήσεων TVN24 τις απόψεις του για το Σύμφωνο Συμβίωσης των λεσβιακών ζευγαριών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος απάντησε: «Μπορούμε να ξεχάσουμε τους γκέι, αλλά θα παρακολουθώ με χαρά λεσβίες».

Και συνέχισε: «Η ανθρώπινη φύση, τα ανθρώπινα όντα είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να πρέπει να ζουν σε ένα Σύμφωνο Συμβίωσης σύμφωνα με την φύση. Αν κάποια θέλει να ζήσει διαφορετικά, αυτό είναι το πρόβλημά της, αλλά δεν πρέπει να καμαρώνει για αυτό".

Μετά τις οργισμένες καταγγελίες από οργανώσεις και ομάδες λεσβιών και ετερό γυναικών, ο κ. Wegrzyn οπισθοχωρήσε, λέγοντας: "Ζητώ συγγνώμη αν αυτό το αστείο πρόσβαλε κάποια γιατί πραγματικά θα μπορούσε να ακουστεί σεξιστικό. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου".

Και πρόσθεσε: «Οι απόψεις μου σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ δύο ανθρώπων είναι αμετάβλητη και συντηρητική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι λεσβοφοβικός ή κάνω διακρίσεις εις βάρος κάποιας ... Είμαι αντίθετος διακριτική μεταχείριση των οποιωνδήποτε για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού".

Ο Tomasz Tomczykiewicz, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Πλατφόρμα Πολιτισών, είπε πως ο κ. Wegrzyn θα τιμωρηθεί για την «ανόητες» και «ανεύθυνες» παρατηρήσεις του.

Τον Σεπτέμβριο, η Πολωνή Υπουργίνα Ισότητας Elżbieta Radziszewska κατηγορήθηκε για λεσβοφοβία λέγοντας ότι καθολικά σχολεία πρέπει να έχουν το δικαίωμα να απολύουν τις λεσβίες δασκάλες ή καθηγήτριες.

Η λεσβιοσύνη είναι νόμιμη στην Πολωνία, αλλά τα λεσβιακά ζευγάρια δεν μπορούν να παιδοθετούν και δεν υπάρχει καμία νομική αναγνώριση των σχέσεων τους. Η Βαρσοβία πρωτεύουσα της Πολωνίας φιλοξένησε τη χρονιά 2010 την Ευρωπαϊκή Υπερηφάνεια - EuroPride.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.2.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/02/10/polish-mp-sorry-for-sexist-lesbian-joke/

Η φωτογραφία είναι από μια καμπάνια κατά της λεσβοφοβίας στην Πολωνία και λέει: Τι κοιτάς λεσβία!;