2 Φεβ 2011

Δερματικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρδιακά

Δερματικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρδιακά

Επιστημόνισες κατάφεραν να μετατρέψουν κύτταρα του δέρματος σε μυϊκά κύτταρα της καρδιάς, παραλείποντας το ενδιάμεσο -απαραίτητο μέχρι πρότινος- στάδιο της μετατροπής τους σε βλαστοκύτταρα.

Η νέα τεχνική ανοίγει το δρόμο στη μετατροπή των δερματικών κυττάρων σε άλλου είδους κύτταρα, όπως του εγκεφάλου ή του παγκρέατος και στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για μια σειρά από ασθένειες και τραυματισμούς, όπως καρδιοπάθειες, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ.

Μέχρι σήμερα χρειάζονταν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες για να μετατραπούν ενήλικα δερματικά κύτταρα σε βλαστικά, καθώς μόνο ένα δερματικό κύτταρο ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες τελικά μετατρέπεται πλήρως σε πολυδύναμο βλαστικό. Επιπλέον, χρειάζονταν άλλες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ώστε οι επιστημόνισες να «ωθήσουν» αυτά τα βλαστικά κύτταρα να διαφοροποιηθούν στο επιθυμητό είδος κυττάρων, όπως για παράδειγμα καρδιάς. Εκτός από χρονοβόρα αυτή η διαδικασία είναι και επικίνδυνη για το όργανο ενώ μπορεί ακόμα και να προκαλέσει καρκίνο.

Οι ερευνήτριες του Ινστιτούτου Σκριπς κατάφεραν να υπερπηδήσουν τελείως το ενδιάμεσο στάδιο της δημιουργίας βλαστικών κυττάρων και μέσα σε 11 μόλις μέρες κατάφεραν να μετατρέψουν κύτταρα του δέρματος σε κύτταρα της καρδιάς.

Το επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση της τεχνικής περαιτέρω, ώστε η μετατροπή των κυττάρων να μην προαπαιτεί την εισαγωγή στα δερματικά ενήλικα κύτταρα τεσσάρων γονιδίων, τα οποία ακριβώς συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.

Οι ερευνήτριες του Τμήματος Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, υπό τον καθηγητή Σενγκ Ντινγκ, και του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας “Nature Cell Biology”.


Την είδηση την βρήκαμε στις 31.1.11 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=246743