Στις 4.1.10 το Tμήμα Yπηρεσιών Yγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών ανήγγειλε ότι παύεται η απαγόρευση για τις οροθετικές επισκέπτριες-τουρίστριες-ες και τις μετανάστριες-ες που εισέρχονται στη χώρα, η οποία πρωτοκαθιερώθηκε το 1987.
Μια νομική ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ από την κυβέρνηση Obama το περασμένο καλοκαίρι και που οριστικοποιείθηκε το Νοέμβριο τίθεται σε ισχύ σήμερα, αφαιρώντας το hiv-aids από τον κατάλογο μεταδοτικών ασθενειών που απαγορεύει σε ξένες-ους υπήκοες-ους να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πρόεδρος της HRC Joe Solmonese είπε :
«Αυτό το λυπηρό κεφάλαιο της συμπεριφοράς του έθνους μας έναντι των ανθρώπων με hiv-aids, το έχουμε προσεγγίσει και είναι για όλες-ους καλύτερα. Αυτή η πολιτική, που διήρκησε για πάνω από 20 χρονιές, ήταν περιττή, ατελέσφορη και στερούταν οποιασδήποτε αιτιολόγησης για την δημόσια υγεία. Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάνουν ένα βήμα πιό κοντά στη στήριξη του αγώνα της αποστιγματοποιήσης και της άγνοιας που ακόμη σήμερα πάρα πολύ συχνά καθοδηγεί τις συζητήσεις δημόσιας πολιτικής γύρω από το hiv-aids».
Τον Ιουλίο 2008, ο Πρόεδρος Bush υπέγραψε στο νόμο, ως τμήμα της επανεξουσιοδότησης του Προεδρικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την ανακούφιση του hiv-aids (PEPFAR), μια διάταξη που αφαίρεσε την απαγόρευση από την νόμική εγκύκλιο και επέστρεψε τις ρυθμιστικές αρχές στη γραμματεία των Υπηρεσιών Υγείας και φιλανθρωπικών-Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για να καθορίσει εάν hiv-aids πρέπει να παραμείνει στον κατάλογο μεταδοτικών ασθενειών που απαγορεύουν σε ξένες υπήκοες-ους από να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η HRC είναι μια οργάνωση με σκοπό την άσκηση πίεσης στο Καπιτώλιο για τη νομική ανάκληση και εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι το Τμήμα Υπηρεσιών Υγείας και φιλανθρωπικών-Ανθρώπινων Υπηρεσιών άλλαξε τις διατάξεις-κανονισμούς. Μετά από τη μετάβαση του νόμου στην PEPFAR, η HRC πίεσε και το Πρόεδρο Μπους καθώς και την κυβέρνηση Obama να αφαιρέσει την παραμένουσα ρυθμιστική απαγόρευση. Τον Ιουλίο 2009, όταν η προτεινόμενη διάταξη που άρει την απαγόρευση, ήταν ανοικτή για δημόσιο σχολιασμό, πάνω από 19.000 μέλη της HRC και υποστηρίκτριες-ες υπέβαλαν τις δηλώσεις υπέρ της παύσης της μεροληπτικής πολιτικής.
Η απαγόρευση ταξιδιού και μετανάστευσης σε οροθετικές-ους ξένες-ους υπήκοες-ους στις ΗΠΑ εκτός αν αποκτούσαν επίσημο έγγραφο παραίτησης, η οποία ήταν δύσκολο να εξασφαλιστεί και επέτρεπε μόνο μια βραχυπρόθεσμη επίσκεψη-ταξίδι. Η πολιτική εμπόδισε επίσης την συντριπτική πλειοψηφία των οροθετικών αλλοδαπών, να αποκτήσουν νόμιμα μόνιμη εγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απαγόρευση δημιουργήθηκε το 1987, και κωδικοποιήθηκε ρητά από το Κογκρέσο το 1993, παρά τις προσπάθειες της κοινότητας της δημόσιας υγείας να αρθεί η απαγόρευση, όταν το Κογκρέσο ανασχημάτισε το νόμο μετανάστευσης των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ενώ ο νόμος μετανάστευσης ως τώρα αποκλείει στις αλλοδαπές-ους με οποιαδήποτε «μεταδοτική ασθένεια μεγάλης σημασίας για την δημόσια υγεία» να εισέλθουν στις ΗΠΑ, μόνο το hiv-aids αναφερόταν ρητά στο νόμο.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 4.1.10 και το μεταφράσαμε, γραμμένο από τον Michael Cole στηνhttp://www.hrcbackstory.org/2010/01/hiv-travel-ban-officially-lifted-after-22-years/